Repülő helyett inkább 12 órát autózik első hivatalos külföldi útján az új moldovai elnök a járvány miatt

Szerző: Vass Csaba
2021.01.12. 13:25

Míg elődje első elnöki útja Moszkvába vezetett, Maia Sandu új moldovai elnök inkább Kijevbe látogatott.

Repülő helyett inkább 12 órát autózik első hivatalos külföldi útján az új moldovai elnök a járvány miatt

Repülőgép helyett személyautóval indult neki első külfőldi elnöki útjára Maia Sandu, a nemrégiben megválasztott Európa- és Románia-párti moldáv államfő. Sorina Ștefârță, a moldáv elnöki kabinet szóvivője azzal indokolta a személyautóval történő utazást Kisinyovból Kijevbe, mert Maia Sandu szerint

az sokkal olcsóbb és biztonságosabb, erre pedig tekintettel kell lenni egy világjárvány közepén.

Moldova fővárosából, Kisinyovból kedd reggel egy személygépkocsi indul el, ami Maia Sandut szállítja Ukrajna fővárosába, a kocsit pedig követi egy kisbusz is, ami Maia Sandu és a Moldovai Köztársaság elnöki delegációjának többi tagját is szállítja.

A moldáv államelnöki hivatal nem adott tájékoztatást arra vonatkozóan, hogy az delegáció kap-e rendőri kíséretet a határig, csak azt lehet tudni, hogy Sandut többek között Dumitru Socolan külügyi és európai integrációért felelős miniszter, Ruslan Bolbocean moldovai ukrán nagykövet és Vasile Popa, az Államvédelmi Őrszolgálat vezetője is elkíséri kijevi útjára.

Maia Sandu államfői minőségben most találkozik először Volodimir Zelenszkij ukrajnai elnökkel, korábban egyszer már találkoztak, akkor azonban Maia Sandu még miniszterelnöki tisztséget töltött be.

A Kisinyovból Kijevbe tartó legrövidebb autóút is 470 kilométer, amit valamivel több mint 6 óra alatt lehet megtenni csak oda,

és az út átvezet a Dnyeszter Menti Köztársaságon is, ami hivatalosan Moldovához tartozik, ám Moldovának semmilyen beleszólása nincs a terület politikájába, a terület kvázi az ott állomásozó orosz csapatoknak köszönheti függetlenségét.

Ukrajnai elnök látogatásán a moldáv államfő nemcsak ukrán kollégájával, hanem Denis Shmygal ukrán miniszterelnökkel is találkozik. A látogatás hivatalos elnöki programja szerint Sandu virágot fog elhelyezni a Holodomor ( holodomornak a Szovjetunió, de főleg a jelenlegi Ukrajna területén 1932-ben és 1933-ban pusztító éhínséget nevezik, amire úgy tekintenek, mint az ukrán nép legnagyobb katasztrófájára. Az éhínség közvetlen halálos áldozatainak számát 3,5 és 7,5 millió közöttire becsülik.) áldozatainak emlékművel előtt is, majd az ukrán államfővel történő megbeszélést követően közösen

aláírnak egy ukrán-moldovai bilaterális egyezményt, amivel formálisan megerősítik a kétoldalú politikai kapcsolatokat.

A látogatásnak azonban politikailag és szimbolikusan is nagy jelentősége van, hiszen a frissen megválasztott moldovai államfő egy olyan országba teszi meg első hivatalos elnök útját, aminek a területét (Krím-félsziget) megszállta Oroszország. Moldovát gyakran emlegetik úgy, mint azt az országot, ami a nyugati, valamint az orosz érdekek ütközőpontja. Maia Sandu elnökségével várhatóan az ország igyekszik jobban nyitni az Európai Unió irányába, elődje, Igor Dodon ugyanis inkább Oroszország-barát politikát folytatott, megválasztása után 2017-ben első elnöki útja pedig Oroszországba vezetett.

Az ukrán-moldovai kapcsolatok akkor romlottak meg igazán, amikor Igor Dodon arra az álláspontra helyezkedett, hogy az oroszok által annektált Krím-félsziget Oroszország területét képezi. Volodimir Zelenszkij az első államfők között volt, aki megválasztása után gratulált Maia Sandunak, ez nem is csoda, hiszen Sandu már novemberben, az elnökválasztási kampánya alatt is kijelentette, hogy a Krím-félszigetre úgy tekint, mint Ukrajna részére.

NYITÓKÉP: Maia Sandu / Facebook

Vass Csaba
Vass Csaba az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek