+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Bukovics Martin
2021. január 12. kedd, 11:40
Egy linzi kávézótulajdonos megelégelte a lockdownt, és kinyitott hétfőn. Csak rövid ideig: a hatóságok gyorsan megjelentek a helyszínen, megbírságolva az ott tartózkodó 45 vendéget és magát az üzemeltetőt is.

Linzben, Felső-Ausztria központjának belvárosában egy vendéglátós fogta magát, és a lockdown ellenére hétfő délután 16 órakor kinyitotta a kávézóját, így tiltakozva az osztrák kormány járványügyi intézkedései ellen.

 

 

Mint a bécsi Die Presse írja, túl hosszú ideig nem tudta nyitva tartani a Badcafé nevű helyet, mert nyitás után nagyjából egy fél órával mind az önkormányzat, mind a rendőrség illetékesei megjelentek a helyszínen, hogy intézkedjenek: felszólították a kávézóban tartózkodókat a távozásra. Volt, aki így is tett, de volt, aki ellenállt, mesélte a napilapnak David Further rendőrségi szóvivő.

 

A kávézót üzemeltető nő egy korlátozásellenes tüntetésen és a médiában is bejelentette korábban, hogy ki fog nyitni. Ennek megfelelően hétfő késő délután több kíváncsi újságíró és járókelő is elzarándokolt a helyszínre, hogy megnézze, tényleg így tesz-e. És így tett.

 

„Anyaként rákényszerülök arra, hogy megkerüljem a szabályozást: nem tudom már ellátni a gyerekemet!”

 

– állt a kávézó elé kirakott táblán, ahogy az is, hogy megkér minden radikálisan jobb- vagy baloldalit, hogy ne lépjen be a kávézójába. Az 51 éves Alexandra Pervulesko a Kuriernak így nyilatkozott az akcióról: „A gyerekemet egyedül nevelő anyaként olyan helyzetbe kerültem, hogy nem tudom, merre tovább. Nincs mit ennem.” Támogatásokat kapott ugyan az államtól, de ez nem volt elég a túlélésre, mivel a helyet alig másfél éve üzemelteti csak, amiből tavasszal és ősszel is több hónap lockdown volt.

 

A kávézó ajtaján az egymástól való távolság tartására és a maszkviselési kötelezettségre is felhívta a figyelmet a kávézós, de mint az osztrák lapok írják, ezt nem annyira tartották be, és voltak, akik maszkot sem hordtak odabent. (Kérdés persze, hogyan lehet maszkot hordva inni.)

 

Mikor a hatóságok a helyszínre értek, 45 vendéget ellenőriztek és jelentettek fel a járványügyi szabályok megszegéséért (rájuk maximum 1450 eurós, mai árfolyamon 522 ezer forintos bírság vár fejenként), illetve így tettek a vendéglátóssal is, akire legfeljebb 30 ezer eurós, mai árfolyamon 10,8 millió forintos bírság vár. Az ügyben megszólalt Linz polgármestere, a szociáldemokrata Karl Luger is: „Linz városa megérti a vendéglátósok anyagi gondjait, de nem tolerálja azt, hogy egyes üzemeltetők magukat a médiában inszcenálva ne tartsanak be szabályokat, veszélyeztetve ezáltal közös célunkat, a Covid-19-járvány elleni küzdelmet.” A linzi városháza ezen felül azt is figyelemmel követi mostantól, hogy a hely nem nyit-e újra ki: konkrétan lezárták azt.

 

A vendéglátós erre a Kuriernak úgy reagált:

 

neki már úgyis tökmindegy volt, ezért is nyitott ki. Azt azonban nem gondolta volna, hogy ekkora figyelmet kap az ügye a médiában.

 

FOTÓ: Badcafé Linz

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Ezen a' héten egy lubok leplezi le az orosz nép ellenségit.

A sikeres alkotmányos vádeljárás jelentősége Trump diszkvalifikálása lenne egy következő elnökválasztásról.

Három hónap alatt szállítják le az összesen kétmillió adag Szputnyik V-vakcinát.

Egy év kell legalább a szakértő szerint, hogy beindulhasson a tavaly decemberben alapított cégnél egy covid-vakcina tömeges gyártása.

Három ütemben érkezik nagy mennyiségben a Sputnik-V hazánkba, jelentette be Szijjártó Péter külügyminiszter.

Gulyás Márton és a Partizán műsora Gajdics Ottóval tarolt, TGM és a többi véleményvezér pedig a nyomukban!

A hét kérdése

Még ugyan nem látni, mikor lesz vége a lockdownnak, de álmodozni azért lehet. A hét kérdésében pont ezt kell tenni!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Megújult a Helyzet, az Azonnali podcastja! Prieger Zsolt, az Anima Sound System frontembere mesél cigányságról, vírusról és jellemfejlődésről.

Mennyire estek be az árak a fővárosban és vidéken? Érdemes várni a lakásvásárlással vagy eladással? Ingatlanpiaci szakértőkkel beszélgettünk a Helyzetben! Podcast.

A kormányra kerülő RMDSZ akár három minisztériumot is kaphat Romániában. A választáson meglepően jól szereplő szélsőjobboldal azonban a koalícióban is okozhat zavart.

A magyar kormánypárt egyre szorultabb helyzetben van a Néppártban, a vétó hatásait pedig elszámította Orbán Viktor. Helyzet Stefano Bottonival és Hegedűs Dániellel!

Leginkább úgy, hogy nem veszel semmit. A karácsonyi vásárlási láz beindulása előtt környezetvédelmi szakemberekkel jártunk utána, hogy lehetünk zöldebbek.

Milyen volt a jugoszláv néphadsereg katonájaként megélni a boszniai háború kitörését; miért éppen úgy születetett meg a béke, ahogy?

A Helyzet vendége Eric Weaver, a Debreceni Egyetem docense, akivel megbeszéltük, mit hozhat Magyarországnak, ha Joe Biden az USA elnöke.

Twitter megosztás Google+ megosztás