+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Techet Péter
2021. január 12. kedd, 17:50
A kemény lockdownpolitikájáról ismert Markus Söder vezette müncheni kormány elrendelte: hétfőtől minden még nyitva lévő boltban, valamint a tömegközlekedési eszközökön kötelező lesz az FFP2-szájmaszk viselete.

A müncheni kormány keddi ülésén döntötte el: hétfőtől kötelezővé teszik az FFP2-szájmaszk viselését mindenki számára, aki boltba megy – a lockdown alatt jelenleg eleve csak az élelmiszerboltok és gyógyszertárak vannak nyitva –, valamint tömegközlekedésen utazik.

 

Markus Söder keresztényszociális bajor miniszterelnök szerint erre azért van szükség, mert míg a normál szájmaszkok másokat védenek a megfertőződéstől,

 

az FFP2-szájmaszk a viselőjét is megóvja a kínai koronavírustól.

 

Söder mindenkit biztosított: van elég ilyen maszk a tartományban, tehát nem kell tartani attól, hogy esetleg valaki ne jutna hozzá. Vannak munkahelyek, amelyek eleve adnak ilyet a munkavállalóknak, drogériákban és webshopokban pedig 5-10 euró között mozog egy csomag ára, attól függően, hány darab FFP2-maszk van benne.

 

A bajor ellenzék azonban kevesli a döntést. A szociáldemokraták szerint a kormánynak ingyenesen kéne osztania az FFP2-szájmaszkot. A jobboldali liberális szabaddemokraták meg arra hívták fel a figyelmet, hogy szerintük Söder bejelentése elkésett, elvégre ők már tavaly ősszel azt szorgalmazták: jöjjön a kötelező FFP2-maszkviselet.

 

Söder azt is bejelentette, hogy a bajor hatóságok

 

ismét koronavírus-tesztre fogják kötelezni azokat, akik a munkájuk miatt naponta ingáznak át egy szomszédos államba.

 

Novemberben a müncheni tartományi alkotmánybíróság ugyan ezt akkor alkotmányellenesnek nyilvánította, Söder most azt mondja: egyrészről megváltozott a helyzet, és arra kell reagálni, másrészről jogilag jobban be fogják biztosítani a döntést.

 

Mint ismert: Markus Söder Németországon belül is a kemény lockdownpolitika híve. Ezzel tudja magát amúgy a szövetségi politikában is erősíteni. Nem véletlen, hogy noha hivatalosan nem is jelentette be kancellári ambícióit, mind a CDU/CSU-szavazók, mind az összes német között ő ma a jobbközép legnépszerűbb lehetséges kancellárjelöltje az idei őszi parlamenti választáson.

 

NYITÓKÉP: Cross the pacific

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Előtte a román hatóságok „régészeti szempontból érdektelen” térséggé nyilvánították a területet.

Szerinte az EU-nak végre fel kéne ismernie, kik az ellenfelei és kik a szövetségesei. Az Orbánnal szemben gyenge EU-politikáért részben a német ipari lobbit teszi felelőssé.

Politikusokhoz köthető szervezetek és teljes médiacsalád működik magyar állami pénzből, és jut pénz a DAC focicsapatnak is.

Andrzej Duda elnök puhatolózó tárgyalásokat kezdett a Sinopharm beszerzéséről, mert nem jön elég vakcina az EU-ból.

A két uniós tagállam már a héten tárgyalni fog az oltási kampányban sikeres Izraellel egy vakcinagyártási együttműködésről.

A szállítmányért éjjel titokban ment a szlovák légierő gépe. Igor Matovič szlovák kormányfő egy hónapja még nagyobb EU-s tagállami fegyelmet sürgetett a keleti vakcinákkal szemben.

A hét kérdése

Arról még senki sem beszélt, hogy ezeket pontosan mire is lehetne felhasználni, azt viszont tudjuk, hogy jönnek. Dönts te!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

A Helyzet-interjúban vendégünk Miklósy Krisztián synthwave zenész, akivel kitárgyaltuk, hogyan válik valósággá lassan a nyolcvanas évek sci-fijeinek retrofuturizmusa. Podcast!

Hogyan hat a klímaváltozásra a CSOK Vági Márton szerint? Csalár Bence divatblogger pedig a magyarok ízléséről, a divattal való kapcsolatukról és a magyar vidék divatjáról mesélt. Podcast!

Szálinger Balázs költővel beszéltünk, aki elmondja, miért vonult ki a városból és a Facebookról, és mi köze a költészethez a verses reklámoknak és Krúbinak.

Van-e a magyar politikában még élet Facebook nélkül? Ezt a kérdést vitatjuk meg az elején! A második fele: meglepetés!

Megújult a Helyzet, az Azonnali podcastja! Prieger Zsolt, az Anima Sound System frontembere mesél cigányságról, vírusról és jellemfejlődésről.

Mennyire estek be az árak a fővárosban és vidéken? Érdemes várni a lakásvásárlással vagy eladással? Ingatlanpiaci szakértőkkel beszélgettünk a Helyzetben! Podcast.

Twitter megosztás Google+ megosztás