+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++

Hétfőn Angela Merkel német kancellár is kifejezte kétségeit, miután a Twitter felfüggesztette Donald Trump fiókját (sok más közösségimédia-platform mellett). Egyben megpendítette, hogy a nagy közösségimédia-cégeket szigorúbban kellene szabályozni, hogy ne léphessenek fel ily módon, írja a Politico brüsszeli hírlevele. Merkel szerint

 

a szólásszabadságot csak bizonyos törvényi keretek közt lehet korlátozni, a törvényekkel összhangban, nem pusztán a menedzsment döntése szerint.

 

Ehhez a véleményhez csatlakozott Párizs is, egész pontosan Bruno Le Maire francia gazdasági miniszter, aki meglehet, elítélte Trump választással kapcsolatos hazugságait, ugyanakkor kritikával illette a Twitter egyoldalú döntését is. „Az sokkol engem, hogy a Twitter egyedül dönthetett a felfüggesztésről.

 

A digitális világ szabályozása nem lehet egy digitális oligarcha kezében.”

 

Hasonlóan nyilatkozott Thierry Breton EU-biztos, Josep Borrell, az Európai Bizottság alelnöke és Manfred Weber európai néppárti frakcióvezető is, írja a Politico cikke. De kikelt a korlátozás ellen Matteo Salvini olasz politikus is a Facebookon.

 

Ennél is élesebben fogalmaztak az Európai Parlamentben. Nicolaus Fest, a szélsőjobboldali Identitás és Demokrácia (ID) frakció képviselője: azt írta a külföldi befolyásolással és dezinformációval foglalkozó INGE bizottság belső chatszobájában – amit a Politico is látott –, hogy a bizottság teljesen elvesztette a kapcsolatát a valósággal, és

 

a szólásszabadságot leginkább a politikailag nem legitim techcégek fenyegetik.

 

De kiállt a tiltás ellen Alekszej Navalnij orosz politikai aktivista is a Twitteren, mondván: „Ez a cenzúra elfogadhatatlan esete. Ez precedens, amit a szólásszabadság ellenségei világszerte kihasználnak majd. Oroszországban is.” És azt is hozzátette: „Ne mondjátok nekem, hogy azért tiltották le, mert megsértette a szabályokat.

 

Engem éveken át halállal fenyegettek a Twitteren mindennap, és a cég senkit sem tiltott le”

 

– idézi a Wall Street Journal vezércikke, ami amúgy szintén a tiltás ellen foglal állást. A putyini rendszer által halálosan megmérgezni szándékozott Navalnij épp az orosz és kínai közösségi oldalakkal von párhuzamot, amelyek az állami cenzúra eszközeivé lesznek önként és dalolva. 

 

Érdemes megemlíteni Gabor Steingart véleményét is, ő a német Handelsblatt volt főszerkesztője, tekintélyes német újságíró. Ezt írja keddi hírlevelében:

 

„A szólásszabadság a rablók kezére került. Ezek rablók maradnak akkor is, ha a közönségüknek irgalmas szamaritánusokként állítják be magukat.

 

(...) A digitális óriásvállalatok Trump elnémitásával nem a demokráciát, hanem az üzleti modelljeiket akarják megmenteni. (...) Most először lett átélhető ezen digitális forradalom autoriter karaktere mindenkinek.”

 

NYITÓKÉP: Dino Rock-Jock / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Ezen a' héten egy lubok leplezi le az orosz nép ellenségit.

A sikeres alkotmányos vádeljárás jelentősége Trump diszkvalifikálása lenne egy következő elnökválasztásról.

Három hónap alatt szállítják le az összesen kétmillió adag Szputnyik V-vakcinát.

Egy év kell legalább a szakértő szerint, hogy beindulhasson a tavaly decemberben alapított cégnél egy covid-vakcina tömeges gyártása.

Három ütemben érkezik nagy mennyiségben a Sputnik-V hazánkba, jelentette be Szijjártó Péter külügyminiszter.

Gulyás Márton és a Partizán műsora Gajdics Ottóval tarolt, TGM és a többi véleményvezér pedig a nyomukban!

A hét kérdése

Még ugyan nem látni, mikor lesz vége a lockdownnak, de álmodozni azért lehet. A hét kérdésében pont ezt kell tenni!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Megújult a Helyzet, az Azonnali podcastja! Prieger Zsolt, az Anima Sound System frontembere mesél cigányságról, vírusról és jellemfejlődésről.

Mennyire estek be az árak a fővárosban és vidéken? Érdemes várni a lakásvásárlással vagy eladással? Ingatlanpiaci szakértőkkel beszélgettünk a Helyzetben! Podcast.

A kormányra kerülő RMDSZ akár három minisztériumot is kaphat Romániában. A választáson meglepően jól szereplő szélsőjobboldal azonban a koalícióban is okozhat zavart.

A magyar kormánypárt egyre szorultabb helyzetben van a Néppártban, a vétó hatásait pedig elszámította Orbán Viktor. Helyzet Stefano Bottonival és Hegedűs Dániellel!

Leginkább úgy, hogy nem veszel semmit. A karácsonyi vásárlási láz beindulása előtt környezetvédelmi szakemberekkel jártunk utána, hogy lehetünk zöldebbek.

Milyen volt a jugoszláv néphadsereg katonájaként megélni a boszniai háború kitörését; miért éppen úgy születetett meg a béke, ahogy?

A Helyzet vendége Eric Weaver, a Debreceni Egyetem docense, akivel megbeszéltük, mit hozhat Magyarországnak, ha Joe Biden az USA elnöke.

Twitter megosztás Google+ megosztás