+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Techet Péter
2021. január 12. kedd, 15:38
A horvát állami Pleter cég azt ígérte, hogy a földrengésekben otthontalanná vált helyi lakosoknak ingyen ebédet oszt. Azonban kiderült: miközben egy adagot ott akár 30 kunáért (1400 forintért) árusít, a zágrábi parlamentben annak feléért is meg lehet már ebédelni.

Amint arról az Azonnali is beszámolt: erős földrengés rázta meg tavaly december végén a közép-horvátországi régiót, főleg Petrinja városában váltak többen is otthontalanná, mert a házaik beomlottak. Még szombaton is voltak utórezgések a környéken.

 

A horvát állami tulajdonban lévő Pleter cég vállalta már december végén, hogy – először még ingyenes osztást ígérve – élelmet juttat a bajba jutott lakosoknak, akik közül jelenleg is még katonai sátrakban élnek. A cég az élelemosztást önkéntesekkel azonban csak január második hetében kezdte meg. A cég vezetője a Nova TV-nek – amely felelősségre akarta vonni, hogy miért késlekedett az élelemosztás több, mint két hetet – azt mondta, hogy ki kellett dolgozniuk a konkrét terveket még. Majd hozzátette – mintegy magukat fényezve –, hogy

 

„nagyon jutányos áron” jut a több, mint 7000 rászorult ember az élelemadagokhoz: 20 és 30 kunába (azaz 900 és 1400 forintba) kerül egy adag ebéd.

 

A horvát médiában azonban felháborodás övezte a bejelentést, ugyanis a Pleter cég egyrészről állami támogatást kap a segítségért, másrészről eleve olyan élelmiszerekből készítik az adagokat, amelyek adakozásokból jöttek össze. Ahogy a baloldali Index.hr hírportál megjegyzi:

 

20-30 kunáért akár már étterembe is mehetnének a lakosok, ebben nincs semmi segítség.

 

Példaként említette a lap, hogy még a horvát parlamentben is olcsóbban étkezhetnek a képviselők. A zágrábi Szábor parlamenti menzáját egy magáncég viszi, és ott 15 kuna (700 forint) egy ebéd – azaz fele annak, mint amennyiért élelmet juttat „segítségből” az állami Pleter a petrinjei lakosoknak.

 

Az állami Pleter cég azután vette át az élelemosztást a környéken, hogy előzetesen a zágrábi konzervatív-liberális kormány gazdasági minisztere, Darko Horvat bírálta a Vörös Keresztet, mondván túl sok élelmet osztana ki, és olyanoknak is jutna, akik elvileg nem szorulnának rá. Azaz a segítségnyújtás állami kézbe vétele mögött elsősorban gazdasági megfontolások álltak.

 

Mi ez a Pleter?

 

A Pleter cég története még a korrupció miatt elítélt korábbi konzervatív kormányfő, Ivo Sanader idejére nyúlik vissza. A Sanader-kormány neoliberális reformokkal akarta az államot karcsúsítani, ezért egy állami cégbe szervezték ki a horvát hadsereg minden olyan feladatát, ami nem közvetlenül a hadászathoz kapcsolódik – így a kantinok üzemeltetését is.

 

Ebből jött létre akkor a Pleter, amely ugyan állami cég, de a dolgozók már nem élvezik az állami védelmet, ugyanis a sanadari kiszervezés után már nem a hadseregnek, hanem egy üzleti vállalkozásnak lettek az alkalmazottai. A cég azonban továbbra is jelentős előnyöket élvez, elvégre monopolhelyzete van például a katonaság élelmezésében.

 

A cég élén ma is Sanader kinevezettje és kegyeltje, Marijan Mareković, a horvát Tigris elitalakulat veteránja áll.

 

MARIJAN MAREKOVIĆ PLETER-VEZÉR (BALRA, KÉK ZAKÓBAN) 2020 SZEPTEMBERÉBEN EGY ZÁGRÁBI ÉTTEREMBEN VETERÁNOKKAL. FOTÓ: PAVO BAOTIĆ / FB

 

A sanaderi átszervezések mögött sokan inkább korrupciót látnak, Mareković cége ugyanis ma is jelentős állami támogatásban részesül, bérleti díjat se kell fizetnie az éttermei, szállodái, kantinjai után – miközben a bevételek a céget illetik csak, azaz

 

az állam kiszervezte egy politikaközeli veteránhoz a korábban az államnak termelő ágazatot.

 

Mareković azonban a horvát jobboldalon megkérdőjelezhetetlen hősnek számít, mert ő volt az egyik parancsnoka a 1995-ös Vihar/Oluja-hadműveletnek, amelynek keretében a horvát állam visszafoglalta Krajinát és több tízezer szerb családot üldözött el. Az egykori veteránnak nem csak a jobbközép HDZ kormánypárthoz vannak jó kapcsolatai, ugyanis 2020-tól Zoran Milanović szocdem köztársasági elnök tanácsadója is. Ismeretes, hogy Milanović még a szocdem SDP elnökeként is már igyekezett a korábban csak jobboldalra szavazó veteránokkal jó kapcsolatokat kiépíteni.

 

NYITÓKÉP: Petrinje a földrengés után / Seb Starcevic, Twitter

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A kontinens legjobb sorozatával, archívumával, tojástörőjével és még sok minden mással!

A 2010-es évek elején még fagyos volt a viszony, de mostanra eljutottak egészen addig, hogy a Fidesz már az RMDSZ ellenében induló erdélyi jobboldaliakat hazaárulózza. Hogyan jutottak el idáig?

Most ismerte el először valaki a Bizottságban, hogy talán nem minden volt rendben a vakcinabeszerzésekkel.

Közel három és fél óráig kellett magyarázkodniuk az EP-ben a vakcinagyártó cégek vezetőinek, hogy mikor érkeznek meg az EU-nak ígért vakcinák.

Nem tetszik neki egy szabálymódosítás, aminek segítségével a komplett Fidesz-delegációt ki lehetne tessékelni a néppárti frakcióból.

Márciusban újra tárgyalnak majd róla a tagállamok vezetői.

A hét kérdése

Arról még senki sem beszélt, hogy ezeket pontosan mire is lehetne felhasználni, azt viszont tudjuk, hogy jönnek. Dönts te!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

A Helyzet-interjúban vendégünk Miklósy Krisztián synthwave zenész, akivel kitárgyaltuk, hogyan válik valósággá lassan a nyolcvanas évek sci-fijeinek retrofuturizmusa. Podcast!

Hogyan hat a klímaváltozásra a CSOK Vági Márton szerint? Csalár Bence divatblogger pedig a magyarok ízléséről, a divattal való kapcsolatukról és a magyar vidék divatjáról mesélt. Podcast!

Szálinger Balázs költővel beszéltünk, aki elmondja, miért vonult ki a városból és a Facebookról, és mi köze a költészethez a verses reklámoknak és Krúbinak.

Van-e a magyar politikában még élet Facebook nélkül? Ezt a kérdést vitatjuk meg az elején! A második fele: meglepetés!

Megújult a Helyzet, az Azonnali podcastja! Prieger Zsolt, az Anima Sound System frontembere mesél cigányságról, vírusról és jellemfejlődésről.

Mennyire estek be az árak a fővárosban és vidéken? Érdemes várni a lakásvásárlással vagy eladással? Ingatlanpiaci szakértőkkel beszélgettünk a Helyzetben! Podcast.

A kormányra kerülő RMDSZ akár három minisztériumot is kaphat Romániában. A választáson meglepően jól szereplő szélsőjobboldal azonban a koalícióban is okozhat zavart.

Twitter megosztás Google+ megosztás