+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Renczes Ágoston
2021. január 11. hétfő, 11:31
A német kereszténydemokraták szombati tisztújításán kiderül, ki lesz Annegret Kramp-Karrenbauer utódja a CDU élén. Weber szerint az új elnöknek Brüsszelben először Orbánékkal kell majd foglalkoznia.

Manfred Weber, az Európai Parlamentben az Európai Néppárt bajor CSU-s frakcióvezetője a Politicónak nyilatkozott testvérpártjuk, a német kereszténydemokrata CDU szombati tisztújításáról. Weber szerint a szombaton megválasztandó

 

új CDU-elnöknek nagy felelőssége lesz annak eldöntésében, hogy Magyarország kormánypártja továbbra is az EPP-be tartozik-e majd,

 

és „ez minden bizonnyal az egyik első döntésük lesz”. Weber szerint az elmúlt hetek eseményei, különösen az uniós költségvetés jogállamisági mechanizmus miatti vétója „visszavetették az együttműködést”, ezért 2021-ben döntést kell hozni a Fidesz EPP-tagságáról. 

 

Weber egyébként a Merkel által kitaposott ösvényen való továbbhaladást és a folytonosságot hangsúlyozta, ami a Politico szerint Weber részéről a Merkelhez hasonló irányvonalat vivő, katolikus, észak-rajna-vesztfáliai miniszterelnök, Armin Laschet támogatását jelenti a másik két jelölttel, a jobbosabb CDU-t akaró Friedrich Merz-cel és az USA-val való erősebb együttműködést sürgető Norbert Röttgennel szemben.

 

Azonban sem a merkeli politika folytatása, sem egy esetleges új irány nem jelenti feltétlenül a Fidesszel szembeni eddigieknél keményebb fellépést: a magyar kormánypárt kizárása az EPP-ből lassan két éve, a pártcsaládban való felfüggesztése óta van napirenden, de eddig amikor a Fidesz kiverte a biztosítékot a néppártiaknál,

 

a belengetett szankciót a német politika mindig tompította:

 

legutóbb pont Manfred Weber szavainak a Gestapo és az ÁVO jelszavaihoz való hasonlítását úszta meg Deutsch Tamás a néppárti EP-frakcióból való kizárás helyett a frakciótagsággal járó minden jogától való megfosztással

 

Hogy mennyire a CDU-n múlik mindez, azt maga Gulyás Gergely mondta el tavaly ősszel egy lapinterjúban: „Azért vagyunk a Néppártban, mert Magyarországot erős kapcsolat fűzi Németországhoz és Ausztriához. Ha a CDU, a CSU és az ÖVP azt akarják, hogy maradjunk, fognak találni ehhez többséget. A németnyelvű pártok döntik ezt el.”

 

A CDU-elnök pozíciója hagyományosan a kancellárjelöltséget is jelenti, bár – ahogy azt az Azonnali is megírta – a papírformát felülírhatja, hogy a jelenleg Merkel után legnépszerűbb német politkus, Jens Spahn egészségügyi miniszter is elkezdett érdeklődni a kancellárjelöltség iránt, illetve Weber párttársa, a bajor miniszterelnök, a CSU-s Markus Söder neve is felmerült lehetséges kancellárjelöltként az őszi parlamenti választásra.

 

Hogy melyik CDU-elnökjelölt mit akar, és az milyen Európa-politikát és Orbánhoz való viszonyulást jelentene, itt foglalta össze nektek Techet Péter.

 

NYITÓKÉP: Kovács Zoltán / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A kontinens legjobb sorozatával, archívumával, tojástörőjével és még sok minden mással!

A 2010-es évek elején még fagyos volt a viszony, de mostanra eljutottak egészen addig, hogy a Fidesz már az RMDSZ ellenében induló erdélyi jobboldaliakat hazaárulózza. Hogyan jutottak el idáig?

Most ismerte el először valaki a Bizottságban, hogy talán nem minden volt rendben a vakcinabeszerzésekkel.

Közel három és fél óráig kellett magyarázkodniuk az EP-ben a vakcinagyártó cégek vezetőinek, hogy mikor érkeznek meg az EU-nak ígért vakcinák.

Nem tetszik neki egy szabálymódosítás, aminek segítségével a komplett Fidesz-delegációt ki lehetne tessékelni a néppárti frakcióból.

Márciusban újra tárgyalnak majd róla a tagállamok vezetői.

A hét kérdése

Arról még senki sem beszélt, hogy ezeket pontosan mire is lehetne felhasználni, azt viszont tudjuk, hogy jönnek. Dönts te!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

A Helyzet-interjúban vendégünk Miklósy Krisztián synthwave zenész, akivel kitárgyaltuk, hogyan válik valósággá lassan a nyolcvanas évek sci-fijeinek retrofuturizmusa. Podcast!

Hogyan hat a klímaváltozásra a CSOK Vági Márton szerint? Csalár Bence divatblogger pedig a magyarok ízléséről, a divattal való kapcsolatukról és a magyar vidék divatjáról mesélt. Podcast!

Szálinger Balázs költővel beszéltünk, aki elmondja, miért vonult ki a városból és a Facebookról, és mi köze a költészethez a verses reklámoknak és Krúbinak.

Van-e a magyar politikában még élet Facebook nélkül? Ezt a kérdést vitatjuk meg az elején! A második fele: meglepetés!

Megújult a Helyzet, az Azonnali podcastja! Prieger Zsolt, az Anima Sound System frontembere mesél cigányságról, vírusról és jellemfejlődésről.

Mennyire estek be az árak a fővárosban és vidéken? Érdemes várni a lakásvásárlással vagy eladással? Ingatlanpiaci szakértőkkel beszélgettünk a Helyzetben! Podcast.

A kormányra kerülő RMDSZ akár három minisztériumot is kaphat Romániában. A választáson meglepően jól szereplő szélsőjobboldal azonban a koalícióban is okozhat zavart.

Twitter megosztás Google+ megosztás