+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Dercsényi Dávid
2021. január 11. hétfő, 16:44
A megfelelő tűvel és fecskendővel a Pfizer vakcinájának ampulláiból nem öt, hanem hat vagy hét adag is kinyerhető a higítás után. Ez az első ránézésre rémisztőnek tűnő sufnituning már az európai gyógyszerügynökség áldását is megkapta – ugyanis a lényeg éppen az, hogy minél több embernek juthasson oltás.

Három nappal ezelőtt módosította az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) illetékes bizottsága a Pfizer-féle koronavírus-vakcinára vonatkozó ajánlásait: egy ampullányi, injekciós üvegnyi kiszerelésből a megfelelő higítás és megfelelő (a sztenderdnél kisebb, 35 mikroliteres holttérfogatú) fecskendő és tű használatával

 

az eddigi öt helyett hat adag oltás nyerhető ki.

 

A sztenderd fecskendő használatával ez nem biztos, hogy megoldható, írja az ajánlás.

  

Ha az ötödik adag után mégsem jönne ki a hatodik, de van maradék, azt nem szabad összeönteni más maradékokkal – teszi hozzá az ajánlás – és a higított maradékokat hat óra után szintén ki kell dobni.

 

Sőt, ahogy Dobson Szabolcs gyógyszerszakember posztjában is olvasható, akár egy hetedik adag is kinyerhető az ampullából. Ő a Reuters és Sky News híreit szemlézve arra mutat rá: nagyon nem mindegy, hogy ha egy ország épp szűkösen van ellátva vakcinával, akkor

 

10 000 ampullából, injekciós üvegből 50, esetleg 60 vagy 70 ezer adag nyerhető ki. 

 

Olaszországban már az EMA ajánlása előtt megengedte a hatadagos használatot a gyógyszerhatóság, de az USA, Svájc vagy Izrael is engedte azt – az amerikaiak például már december 17-én meghozták a döntést. Dobson azt írja: „A dán Gyógyszerhatóság vezetője szintén azt nyilatkozta, hogy akár 7 oltásra elegendő adag is kivehető, amit egyébként Magyarországon is több helyen csinálnak. Ez a jelenleg hivatalos 6 adagnál több.” Az Azonnali beszélt olyan gyerekorvossal, aki

 

maga is megkapta nemrég az oltást, és az a hetedik adagnak volt beírva a dokumentációban, ahol ezt fel kell tüntetni.

 

Rusvai Miklós állatorvos-virológus az Azonnalinak azt mondta, szerinte minden módosítás kockázatos, ami szembemegy a gyártó előírásával, az pedig öt adagról beszél. Ugyanakkor több ország változtatott már az eredeti leíráson azzal, hogy nem 21 napra adják a második, emlkeztető oltást, hanem később. Ha az EMA ajánlást ad ki, azt tagállami szinten lehet eldönteni, hogy átveszi-e valaki vagy sem.

 

Így az ampullából kinyert adagok számáról az EMMI dönthet a szakember meglátása szerint.

 

Hogy hivatalosan hány adag adható ki jelenleg, és mikor vesszük át az EMA ajánlását, ha átvesszük (mármint elviekben is, nem csak a gyakorlatban), azt egyelőre nem tudni. Kérdéseinkkel megkerestük az Emmit, az Nemzeti Népegészségügyi Központot (NNK), valamint az Operatív Törzset is, ha válaszolnak, arról az Azonnalin beszámolunk majd.

 

NYITÓKÉP: Vitárius Bence / Azonnali

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Ahhoz, hogy ezt el tudják dönteni, először átláthatóvá kéne a tenni a Diákváros területére tervezett kínai egyetemmel kapcsolatos kormányzati döntéseket.

Hogy pontosan mit fog tartalmazni a törvényjavaslat, amit a Fidesz-KDNP bizonyára nem fog elfogadni, nem tudni.

Ezzel véget ér az orosz erődemonstráció, aminek a pontos célja nem ismert, és enyhülhet a hetek óta tartó feszültség a két ország között.

Szerdán vették az első szállítmányt a szintetikus antitestet tartalmazó gyógyszerből. A kórházak kérhetik, elmondjuk, mi ez.

Miután az AstraZeneca a szerződésben vállalt vakcinamennyiségnek csak a harmadát tudta leszállítani az EU felé, úgy tűnik, hogy az Európai Bizottság jogi úton kötelezné a gyógyszergyátó céget a szerződésben vállalt vakcinamennyiség leszállítására.

Újlipótváros vendéglátósai közül van, aki már az órákat számolja a terasznyitásig, és nem győzi kivárni, hogy megérkezzenek az első vendégek. Fotóriport!

Nem lesz helye Magyarországon „az orosz kémbanknak”, és leállítják Paks2-t – mondta a Momentum elnöke. Az itthoni szabad politizálásért is kiálltak Fekete-Győrék, majd szabadon összegraffitizték a Külügyminisztérium bejáratát.

A hét kérdése

A brit ellenzék vezetőjét személyesen egy bathi kocsma tulaja dobta ki, amiért pártolta a hosszan eltartó járványügyi lezárásokat. Magyarországon ki ne ihasson, ha lesz nyitás?

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Letoha Tamás, a gyógyszerfejlesztéssel foglalkozó kutató koronavírussal kapcsolatos olvasói kérdésekre válaszol, és azt is elmondja, miért fél a biológiai háborútól.

A galériatulajdonos műgyűjtő elmondja, hogy a szobor a világ bármely részén múzeumi tárgy lehet a jövőben: a BLM-szobor jó értelemben provokál.

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Hogyan lehet úgy szürreális műveket írni, ha a világ maga is egyre szürreálisabb? Veres Attila íróval erre kerestük a választ.

Renczes Ágoston, az Azonnali újságírója elmondja, miért lehet jobb vezető Matovič betonkatolikus menedzser utódja, és hogyan érintheti ez a felvidéki magyarságot.

A popzenészek és sztársportolók legújabb bevételi forrásáról Bornemissza Márkkal, az egyik legsikeresebb cipőbolthálózat, a Footshop magyar brand managerével beszélgettünk.

Az Európai Bizottság nemrég nyilvánosságra hozta az EU-s védettségi igazolásról szóló tervet. Lattmann Tamás nemzetközi jogásszal elemeztük, hogyan válhat valóra. Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás