+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Dercsényi Dávid
2021. január 11. hétfő, 19:24
Eddig kétszer volt példa egy-egy impeachmentre az amerikai történelemben, Andrew Johnson és Bill Clinton ellen, egyik esetben sem sikerült a vádemelés. Trump most megint történelmet írt.

A képviselőház Demokrata képviselőcsoportja benyújtotta Donald Trump ellen az impeachment, vádemelés eljáráshoz szükséges indítványt lázadásra bujtogatás (incitement to insurrection) vádjával, írja a Guardian a három szövegező (Ted Lieu, David Cicilline és Jamie Raskin) tweetje alapján. A szövegben az olvasható,

 

„Trump elnök súlyosan fenyegette az USA biztonságát, fenyegette a demokratikus rendszer egységét, akadályozta a békés hatalomátadást”, illetve, hogy „elárulta az elnöki feladatát”.

 

Így „demonstrálta, hogy fenyegetés marad az ország biztonságára, demokráciájára és Alkotmányára nézvést, ha hatalomban marad”. Viselkedése összeegyeztethetetlen a jog uralmával.   

 

A kiváltó ok természetesen a Kongresszus épületének megostromlása, illetve az, hogy előtte és alatta Trump elnök hergelte és biztatta híveit - ez nem csak a Demokratáknak volt sok, ezután tiltotta le számos közösségi oldal Trump profiljait, nagy vitát kiváltva (például nálunk) az elhallgattatás gyakorlati és elméleti kérdéséről.

 

A Demokrata többségű Képviselőház jó eséllyel megszavazza az eljárást, ezzel Donald Trump lesz az első olyan elnök Amerika történelmében, aki ellen kétszer indult impachement. (Eddig kétszer volt példa egy-egy impeachmentre az amerikai történelemben, Andrew Johnson és Bill Clinton ellen, egyik esetben sem sikerült a vádemelés.)

 

Korábban, még délután a Képviselőház Mike Pence alelnöknek próbált indítványt megszavazni arról, váltsa le Trumpot a 25. Alkotmány-kiegészítés adta jogával élve, ami azonnali hatalomfosztást jelentett volna, de ehhez egyöntetű felhatalmazás kellett volna, és az nem volt meg, mivel Alex Mooney virginiai képviselő tiltakozott - erre lehetett számítani az elemzők szerint. A Képviselőház másnap reggel 9 órakor újratrágyalja a kérdést. Mooney azt írta később, azért blokkolta az eljárást, mert

 

erről a súlyos kérdésről nem szabad dönteni vita nélkül.  

 

Az impeachment vagy vádemelés három lépésből áll, információgyűjtésből (ezt bizottság is lefolytathajta vagy egy ügyész), majd a Képviselőház szavaz a vádpontokról, és ha bűnösnek találják, a Senátusnak is szavaznia kell kétharmaddal. Ha ez is összejön, akkor az alelnök válik elnökké. Trump már csak január 20-ig marad elnök, azaz kilenc napig még, kérdés, ennyi idő alatt lezajolhat-e ez az eljárás, Lakatos Júlia, a Méltányosság Politikaelemző Intézet kutatója szerint sürgősségi tárgyalásban ez sikerülhet.

 

Nyitókép: Gage Skidmore / Wikipedia Commons

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Hetvenöt éve írta alá azt az egyezményt, amely lehetőséget adott Csehszlovákiának arra, hogy területéről magyar lakosokat telepítsen át Magyarországra, és fordítva.

A kontinens legjobb sorozatával, archívumával, tojástörőjével és még sok minden mással!

A 2010-es évek elején még fagyos volt a viszony, de mostanra eljutottak egészen addig, hogy a Fidesz már az RMDSZ ellenében induló erdélyi jobboldaliakat hazaárulózza. Hogyan jutottak el idáig?

Most ismerte el először valaki a Bizottságban, hogy talán nem minden volt rendben a vakcinabeszerzésekkel.

Közel három és fél óráig kellett magyarázkodniuk az EP-ben a vakcinagyártó cégek vezetőinek, hogy mikor érkeznek meg az EU-nak ígért vakcinák.

Nem tetszik neki egy szabálymódosítás, aminek segítségével a komplett Fidesz-delegációt ki lehetne tessékelni a néppárti frakcióból.

A hét kérdése

Arról még senki sem beszélt, hogy ezeket pontosan mire is lehetne felhasználni, azt viszont tudjuk, hogy jönnek. Dönts te!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

A Helyzet-interjúban vendégünk Miklósy Krisztián synthwave zenész, akivel kitárgyaltuk, hogyan válik valósággá lassan a nyolcvanas évek sci-fijeinek retrofuturizmusa. Podcast!

Hogyan hat a klímaváltozásra a CSOK Vági Márton szerint? Csalár Bence divatblogger pedig a magyarok ízléséről, a divattal való kapcsolatukról és a magyar vidék divatjáról mesélt. Podcast!

Szálinger Balázs költővel beszéltünk, aki elmondja, miért vonult ki a városból és a Facebookról, és mi köze a költészethez a verses reklámoknak és Krúbinak.

Van-e a magyar politikában még élet Facebook nélkül? Ezt a kérdést vitatjuk meg az elején! A második fele: meglepetés!

Megújult a Helyzet, az Azonnali podcastja! Prieger Zsolt, az Anima Sound System frontembere mesél cigányságról, vírusról és jellemfejlődésről.

Mennyire estek be az árak a fővárosban és vidéken? Érdemes várni a lakásvásárlással vagy eladással? Ingatlanpiaci szakértőkkel beszélgettünk a Helyzetben! Podcast.

A kormányra kerülő RMDSZ akár három minisztériumot is kaphat Romániában. A választáson meglepően jól szereplő szélsőjobboldal azonban a koalícióban is okozhat zavart.

Twitter megosztás Google+ megosztás