+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Antal Róbert-István
2021. január 11. hétfő, 08:56
A román ortodox egyház szakított korábbi oltásellenességével. Most már az állami oltáskampányt is támogatja.

A romániai koronavírus-járvány és az állami oltáskampány közepette vasárnap megegyezett a román egészségügyi minisztérium és a román ortodox egyház (BOR) – tudatta a minisztérium a Facebook-oldalán. Eszerint a Dániel pátriárka vezette román ortodox egyház a jövő héttől kezdve

 

a templomokban szórólapokon fogja népszerűsíteni az állami oltáskampányt.

 

A „COVID-19 elleni védőoltás Romániában. Ingyenes. Önkéntes. Biztonságos” című borsura állítólag tartalmazni fogja az oltás tulajdonságait, valamint egy imát is. Az ortodox egyház egyébként megosztottnak látszik ebben a kérdésben.

 

Míg korábban szinte egységesen oltásellenesek voltak

 

– chipeltetés, 5G és hasonló összeesküvés-elméleteket népszerűsítettek – mostanra megváltozott az álláspontjuk. Nyáron nagy port kavart az a kolozsvári ortodox pópa esete, aki a mise során felszólította a hívőket, hogy ne higgyenek többet az összeesküvés-elméletekben és oltassák be a gyereküket.

 

„Fejezzük már be a hülyeséget és tájékozódjunk” – mondta.

 

Az ortodox egyház bukaresti központi vezetése inkább oltáspárti, míg egyes vidéki vezetők – leginkább a Fekete-tengerparti Konstanca érseke, Teodosie – inkább oltásellenesek. Romániában egy decemberben végzett közvélemény-kutatás szerint

 

a népességnek csak 30 százaléka oltatná be magát biztosan koronavírus ellen.

 

29 százalékuk bizonytalan, és 29 százalékuk pedig biztosan nem oltaná be magát. Az oltásellenesség az utobbi években jelentősen megnövekedett keleti szomszédunknál, ezért is üthették fel a fejüket olyan betegségek az országban, mint a kanyaró. Az elmúlt években kanyaróban például több tízezer román állampolgár betegedett meg.

 

A ROMÁN KORMÁNY HIVATALOS TAJÉKOZTATÓJA. FOTÓ: ROMÁNIA KORMÁNYA / FACEBOOK

 

Koronavírus ellen Románia hétfő reggelig mintegy 108 ezer személyt immunizált.

 

Az ország oltási stratégiája szakaszokra van osztva, az első szakasz január 15-ig tart. Ebben az orvosi dolgozókat immunizálják elsősorban, majd a következő szakaszban a szociális otthonok dolgozóit, lakóit, időseket, valamint krónikus betegeket fognak beoltani. A harmadik szakaszban – amelynek kezdési időpontja még nem ismert – kerülhet sor az általános népesség immunizálására. Hétfőn reggel megérkezett az országba a negyedik koronavírus elleni oltáscsomag is, amelyben a Pfizer/BioNTech oltásait szállították.

 

NYITÓKÉP: Erdély Ortodox Érseksége / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Ha nem nő meg az AstraZeneca vakcina elfogadottsága, kérdéses, hogy Németországban tartható lesz-e az oltási kampány menetrendje.

Ameddig nincs erős bizonyíték az iskolabezárások jótékony járványügyi hatására, nyitva kellene lenniük.

Az 1703-ban alapított Wiener Zeitungban kötelező jelleggel állami és gazdasági hirdetmények is megjelennek. Ennek vetnének véget.

Akik tavaly lettek nagykorúak és a járvány miatt lemaradtak erről, azok idén csaphatnak le ezekre.

Perón úgy foglalta össze karrierjét, hogy első elnökségét az apáknak, a másodikat az anyáknak, a harmadikat pedig a gyermekeiknek köszönheti.

Korábban egyszer már elkezdték a tanügyi alkalmazottak beoltását, de mivel kevés oltóanyag érkezett, ezért le kellett állítani a projektet. Most nagyon belehúznának.

A parlament nemzetbiztonsági bizottságát elnöklő jobbikos Stummer János azt állítja: titkos alagutat építtetne magának Orbán Viktor a Puskás-stadionba. A kormányzat szerint ez nem teljesen van így.

A hét kérdése

Arról még senki sem beszélt, hogy ezeket pontosan mire is lehetne felhasználni, azt viszont tudjuk, hogy jönnek. Dönts te!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

A Helyzet-interjúban vendégünk Miklósy Krisztián synthwave zenész, akivel kitárgyaltuk, hogyan válik valósággá lassan a nyolcvanas évek sci-fijeinek retrofuturizmusa. Podcast!

Hogyan hat a klímaváltozásra a CSOK Vági Márton szerint? Csalár Bence divatblogger pedig a magyarok ízléséről, a divattal való kapcsolatukról és a magyar vidék divatjáról mesélt. Podcast!

Szálinger Balázs költővel beszéltünk, aki elmondja, miért vonult ki a városból és a Facebookról, és mi köze a költészethez a verses reklámoknak és Krúbinak.

Van-e a magyar politikában még élet Facebook nélkül? Ezt a kérdést vitatjuk meg az elején! A második fele: meglepetés!

Megújult a Helyzet, az Azonnali podcastja! Prieger Zsolt, az Anima Sound System frontembere mesél cigányságról, vírusról és jellemfejlődésről.

Mennyire estek be az árak a fővárosban és vidéken? Érdemes várni a lakásvásárlással vagy eladással? Ingatlanpiaci szakértőkkel beszélgettünk a Helyzetben! Podcast.

A kormányra kerülő RMDSZ akár három minisztériumot is kaphat Romániában. A választáson meglepően jól szereplő szélsőjobboldal azonban a koalícióban is okozhat zavart.

Twitter megosztás Google+ megosztás