+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Vass Csaba
2021. január 10. vasárnap, 20:23
A júniusi, húsz halálos áldozatot követelő incidens után újra egy vitatott himalájai határszakaszon botlottak egymásba a két ország katonái, és nem tudtak gond nélkül elmenni egymás mellett.

Közleményben tudatta az indiai hadsereg, hogy kínai katonákat fogtak el a Himalájában, az indiai-kínai határ indiai oldalán. A közlemény szerint az indiai hadsereg katonái őrizetbe vették a kínai katonákat,

 

jelenleg pedig folyik annak kiderítése, hogy azok pontosan miért is lépték át a határt.

 

A közlemény szerint az incidens a 4267 méter magasan fekvő Pangong Tso-tónál történt, aminek a közepén az indiai-kínai határ is keresztülfut. A térségben a kínai és az indiai hadsereg is komoly erőket vezényelt ki azt követően, hogy júniusban

 

húsz indiai katona meghalt, amikor a térségben egy vitatott határszakazon összecsaptak a kínai hadsereg katonáival.

 

A katonák haláláért Kína azóta sem vállalt felelősséget, az incidens után pedig a kínai kormány az indiaiakat tette felelőssé, mert szerintük azok provokatív módon megtámadták a kínai katonákat. 

 

Szeptemberben a két ország kormánya abban állapodott meg, hogy több katonát nem küldenek a térségbe, és a jövőben erősíteni fogják a kommunikációs kapcsolataikat, hogy hasonló esetek ne forduljanak elő. A két kormány akkor abban is megállapodott, hogy hasonló esetekben

 

nem tesznek majd egyoldalú lépéseket, hanem a vitás helyzeteket mindkét fél bevonásával oldják majd meg.

 

India és Kína 3379 kilométer hosszú határszakaszon osztozik egymással a Himaláján, ugyanakkor mindkét félnek vannak területi követelései a térségben, bizonyos határszakaszok esetében pedig nem tisztázott, hogy az pontosan hol is húzódik, ezért vannak olyan területek, melyeket mindkét állam magáénak tekint. Ezek a területek többnyire lakatlan kopár fennsíkok.

 

A térségben, ahol a mostani incidens is történt, 1962-ben is komoly harcok voltak a kínai-indiai háborúkor. A háború végén megállapították a két ország közötti határvonalat, amit a mai napig nem tart tiszteletben egyik fél sem. Az indiaiak és a kínaiak is folyamatosan azzal vádolják a másikat, hogy törvénytelenül hatolnak be a másik ország területére.

 

A két ország kormánya 1996-ban aláírt egy megállapodást, miszerint a vitatott területű határszakaszok két kilométeres körzetében egyik fél sem nyit tüzet a másikra. A júniusi incidenskor sem volt puskalövés, a katonák puszta kézzel estek egymásnak, illetve kövekkel dobálták meg a másikat.

 

NYITÓKÉP: ADGPI - Indian Army / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Hetvenöt éve írta alá azt az egyezményt, amely lehetőséget adott Csehszlovákiának arra, hogy területéről magyar lakosokat telepítsen át Magyarországra, és fordítva.

A kontinens legjobb sorozatával, archívumával, tojástörőjével és még sok minden mással!

A 2010-es évek elején még fagyos volt a viszony, de mostanra eljutottak egészen addig, hogy a Fidesz már az RMDSZ ellenében induló erdélyi jobboldaliakat hazaárulózza. Hogyan jutottak el idáig?

Most ismerte el először valaki a Bizottságban, hogy talán nem minden volt rendben a vakcinabeszerzésekkel.

Közel három és fél óráig kellett magyarázkodniuk az EP-ben a vakcinagyártó cégek vezetőinek, hogy mikor érkeznek meg az EU-nak ígért vakcinák.

Nem tetszik neki egy szabálymódosítás, aminek segítségével a komplett Fidesz-delegációt ki lehetne tessékelni a néppárti frakcióból.

A hét kérdése

Arról még senki sem beszélt, hogy ezeket pontosan mire is lehetne felhasználni, azt viszont tudjuk, hogy jönnek. Dönts te!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

A Helyzet-interjúban vendégünk Miklósy Krisztián synthwave zenész, akivel kitárgyaltuk, hogyan válik valósággá lassan a nyolcvanas évek sci-fijeinek retrofuturizmusa. Podcast!

Hogyan hat a klímaváltozásra a CSOK Vági Márton szerint? Csalár Bence divatblogger pedig a magyarok ízléséről, a divattal való kapcsolatukról és a magyar vidék divatjáról mesélt. Podcast!

Szálinger Balázs költővel beszéltünk, aki elmondja, miért vonult ki a városból és a Facebookról, és mi köze a költészethez a verses reklámoknak és Krúbinak.

Van-e a magyar politikában még élet Facebook nélkül? Ezt a kérdést vitatjuk meg az elején! A második fele: meglepetés!

Megújult a Helyzet, az Azonnali podcastja! Prieger Zsolt, az Anima Sound System frontembere mesél cigányságról, vírusról és jellemfejlődésről.

Mennyire estek be az árak a fővárosban és vidéken? Érdemes várni a lakásvásárlással vagy eladással? Ingatlanpiaci szakértőkkel beszélgettünk a Helyzetben! Podcast.

A kormányra kerülő RMDSZ akár három minisztériumot is kaphat Romániában. A választáson meglepően jól szereplő szélsőjobboldal azonban a koalícióban is okozhat zavart.

Twitter megosztás Google+ megosztás