+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Dercsényi Dávid
2021. január 10. vasárnap, 18:08
A Szovjetunió egyik legőrültebb, legmodernebb, leginkább hagyománytisztelő épülete a tbiliszi Esküvői Palota, amelynek csak a története meredekebb a tornyánál.

Egy ateista állam által épített kvázi vallási épület, amely egy női és férfi nemi szerv keveréke, ahol megházasodik a Deep Purple énekese, megfordul Margeret Thatcher, majd a posztszovjet időkben magánház lesz – ez a rövid összefoglalása a grúz fővárosban, Tbilisziben található Esküvői Palota vagy Katedrális történetének, amely annyira kelet-európai, amennyire groteszk is.

 

Ateista vallási ünnepek, materialista katedrális

 

Egyáltalán kinek jutott eszébe a pangás éveiben, Leonyid Brezsnyev regnálásának csúcsán, a Szovjetunió legunalmasabb és legszürkébb időszakában, vagyis a 70-es, 80-as években állami szinten építeni egy óriási épületet esküvőknek Tbiliszi déli részén? A The Calvert Journal cikkéből tudható ez is: az ekkoriban megújuló grúz vezetés első embere, a grúz kommunista párt első titkára, Eduárd Sevarnadze úgy gondolta, hogy az akkoriban talán a Szovjetunió legjobb légkörű és életszínvonalú tagköztársaságában

 

állami kvázi vallási ünnepeket rendeznek, hogy a vallás jelentőségét gyengítsék az emberek életében.

 

Ezért afféle népünnepélyeket szerveztek, ezt hívták a fővárosban tbiliszobának (kicsit hasonlóan a magyar szocializmus keresztelőt kiváltani akaró névadó ünnepségéhez), és az egyik ilyenre, egész pontosan az 1984-esre adták át az 1979-ben megkezdett épületet.

 

Tervezője a grúz, sőt a nemzetközi építészettörténet jelentős alakja, Viktor Dzsorbenadze, akit csak úgy hívtak a barátai, hogy

 

Dzsorbusier – ezzel fejezve ki kötődését és csodálatát Le Corbusier francia építész iránt.

 

És akinek építészeti eszméit maga is vallotta. Dzsorbenadze egy, a Szovjetunió mércéjével nézve relatíve szabad Grúziában élt, ahol pezsgett a szellemi élet, a 60-as, 70-es, 80-as években, az építész jó barátja volt például Szergej Paradzsanov rendező (A gránátalma színe, 1969). Dzsorbenadze 1925-ben született, és 1999-ben halt meg elfeledve, az identitását kereső posztszovjet korban.

 

Színes társaságban töltötte aktív éveinek színe-javát, olyan bohém miliőben, ahol tolerálták homoszexualitását (amit barátja, a szintén meleg Pardzsanov nyíltan vállalt), holott az a törvény betűje szerint a Szovjetunióban illegális volt. Dzsorbenadzét még az 1972-ben új idők új szeleit elhozó, a korrupcióba fulladt szovjet Grúziában rendet ígérő Sevarnadze is felkarolta, hogy építészetével megjelenítse a változást. 

 

Dzsorbenadze Moszkvában tanulta művészetét, és visszatérve Tbiliszibe belevetette magát a nemzetközi építészet törénéseibe – német, francia szakirodalmat olvasott, és utazhatott is.

 

Egyszerre volt modern, és merített a sokáig tiltott népi kultúrából.

 

A Mukhatgverdi temető (itt is helyezték örök nyugalomra) vagy az Ilja Csavcsavadze Múzeum épülete is érezhetően magán viseli Le Corbusier hatását. Egyrészt merít Le Corbusier egyik leghíresebb épületének, a ronchamp-i Notre Dame de Haut formavilágából, másrészt a temető épületeinél felhasznált egykori, beépített sírköveket a falhoz.

 

Dzsorbenadze Mukhatgverdi temetőjének egy épülete, illetve Le Corbusier kápolnája / Wikipedia

A MUKHATGVERDI TEMETŐ EGYIK ÉPÜLETE, ILLETVE LE CORBUSIER RONCHAMP-I KÁPOLNÁJA. FOTÓK: VLADIMER SHIOSHVILI / WIKIMEDIA COMMONS

 

Apa férfi, anya nő

 

Ezután érkezett a felkérés 1974-ben Sevarnadzétől az Esküvői Palotára, és a felkérés mellé sok pénz is jutott. Esküvői paloták Szovjetunió-szerte voltak, de sehol nem készültek ilyen méretben és koncepcióval. A drágaság és a tény, hogy az épület tényleg egy katedrálisra emlékeztet, botrányt kavart, de Sevarnadze tartotta neki a hátát.

 

A koncepció is egyedi, egyben a szovjet erkölcsök lenyomata: házasság férfi és nő között lehetséges, az apa férfi, az anya nő. Így az épület szemből a hatalmas toronnyal és a két gömbszerű oldalsó traktussal erősen fallikus jelleget ölt, az alaprajz viszont mintha egy női test ágyékmagassági metszete lenne –

 

a vagina a bejárat, az ifjú pár pedig a méhben mondja ki az oltár előtt a boldogító igent.

 

Mindezt sarlóval-kalapáccsal az erkélyeken. A Calvert Journal úgy fogalmaz, egy ilyen elgondolást még ma is inkább kötünk Kaliforniához, mint a Kaukázushoz. Mindemellett a templom felhasznál népi elemeket is.

 

 

Az addigra már a szovjet külügyminiszterség elvállalásának gondolatával kacérkodó Sevarnadzének az épület a modern és prosperáló szovjet Grúzia jelképe volt. És jöttek is a hírességek: a Deep Purple énekese, Ian Gillan 1990-ben itt házasodott, és megfordult itt 1987-ben Margaret Thatcher is (tán nem is sejtve azt, mekkora genitáliák között jár).

 

Az oligarcha istennek képzeli magát a pincében

 

Dzsorbenadze épített volna egy valódi templomot is, az összes vallás temploma néven futó koncepció azonban nem nyerte el a grúz ortodox egyház tetszését, így ez nem jött össze – így maradt a neve mellett egy ateista katedrális.

 

 

A Szovjetunió széthullott, Grúzia önálló állam lett. A 90-es évek háborút és zűrzavart hozott, az Esküvői Palota pusztulni kezdett. És az 1992-ben egy puccsal az immáron független Grúzia vezetőjévé tett Sevarnadze örült, hogy a 90-es évek Moszkvájának zavarosában halászó milliárdos Badri Patarkatsiszvili beköltözött a hatalmas épületbe. Az ateista katedrális egy zsidó-grúz oligarcha lakhelye lett – a felszíni tereket javarészt meghagyta, konzerválta,

 

a pinceszinten élt, ahol egy parasztudvar másolatát készítette el magának.

 

Patarkatsiszvili Borisz Berezovszkij politikai köreihez tartozott – Berezovszkij volt az egyik legnagyobb hatalmú oligarcha a 90-es években, hatalmas vagyonra tett szert a privatzáció során, Borisz Jelcin néhai elnök bizalmasa volt, ahogy az Orosz Biztonsági Tanács tagja is. Patarkatsiszvili az akkori legnagyobb tévécsatorna ORT vezetője lett (mely erősen segítette Borisz Jelcin 1996-os újraválasztását), de felügyelte a Szibneft  olajvállalat privatizációját, és más tévécsatornák élére is került.

 

Jelentős filantróp volt, őt mondják a valaha volt legazdagabb grúznak a maga 12 milliárdos vagyonával. Berezvszkij és ő is furcsán haltak meg, Patarkatsiszvili 2008-ban, amikor a grúz elnökválasztáson is elindult, és 7 százalékos eredményt ért el, angliai birtokán esett össze, nem tudták újjáéleszteni – halála a mai napig sok kérdést felvet.

 

Patarkatsiszvili örökösei aztán 2012-ben megnyitották a köznek az Esküvői Palotát, ahol a mai napig lehet esküvői időpontot foglalni.

 

Tbiliszi építészete pedig ezután elveszítette karakterét, a régmúlt stílusjegyeinek giccses másolása és a sztárépítészek uniformalitása váltogatja egymást – valamint a pénzéhes ingatlanfejlesztők terítik egyenházaikat, amelyek ugyanannyira fütyülnek a helyi kulturális sajátosságokra, mint a szovjet időkben idetelepített lakótelepek.

 

NYITÓKÉP: Roman Geber / Wikipedia 

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Mivel nem látnak garanciát arra, hogy ne kerülhetnének megint politikai nyomás alá, maradnak mindenképpen Bécsben.

„Nem várhatja el tőlem, hogy egy nappal később már egy teljesen kidolgozott tervvel állok elő” – védekezett a brit miniszterelnök szóvivője.

A széndioxid-kibocsátás éves növekedése 2021-ben a második legmagasabb lehet a 2008-as világválságot követő felépülés óta – mondja a Nemzetközi Energiaügynökség.

Mélyülnek tőle a társadalmi egyenlőtlenségek, indokolja mindezt a világszervezet.

Az Ibizába belebukott politikus azt kéri volt pártjától, hogy vegyék vissza. A párt közben azon vitázik, mennyire álljon bele a lockdownellenességbe.

A szállításügyi miniszter közben cukornádültetvényen pöffeszkedő ültetvényesnek nevezte a miniszterelnököt.

A hét kérdése

A brit ellenzék vezetőjét személyesen egy bathi kocsma tulaja dobta ki, amiért pártolta a hosszan eltartó járványügyi lezárásokat. Magyarországon ki ne ihasson, ha lesz nyitás?

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Letoha Tamás, a gyógyszerfejlesztéssel foglalkozó kutató koronavírussal kapcsolatos olvasói kérdésekre válaszol, és azt is elmondja, miért fél a biológiai háborútól.

A galériatulajdonos műgyűjtő elmondja, hogy a szobor a világ bármely részén múzeumi tárgy lehet a jövőben: a BLM-szobor jó értelemben provokál.

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Hogyan lehet úgy szürreális műveket írni, ha a világ maga is egyre szürreálisabb? Veres Attila íróval erre kerestük a választ.

Renczes Ágoston, az Azonnali újságírója elmondja, miért lehet jobb vezető Matovič betonkatolikus menedzser utódja, és hogyan érintheti ez a felvidéki magyarságot.

A popzenészek és sztársportolók legújabb bevételi forrásáról Bornemissza Márkkal, az egyik legsikeresebb cipőbolthálózat, a Footshop magyar brand managerével beszélgettünk.

Az Európai Bizottság nemrég nyilvánosságra hozta az EU-s védettségi igazolásról szóló tervet. Lattmann Tamás nemzetközi jogásszal elemeztük, hogyan válhat valóra. Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás