+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Dercsényi Dávid
2021. január 10. vasárnap, 18:08
A Szovjetunió egyik legőrültebb, legmodernebb, leginkább hagyománytisztelő épülete a tbiliszi Esküvői Palota, amelynek csak a története meredekebb a tornyánál.

Egy ateista állam által épített kvázi vallási épület, amely egy női és férfi nemi szerv keveréke, ahol megházasodik a Deep Purple énekese, megfordul Margeret Thatcher, majd a posztszovjet időkben magánház lesz – ez a rövid összefoglalása a grúz fővárosban, Tbilisziben található Esküvői Palota vagy Katedrális történetének, amely annyira kelet-európai, amennyire groteszk is.

 

Ateista vallási ünnepek, materialista katedrális

 

Egyáltalán kinek jutott eszébe a pangás éveiben, Leonyid Brezsnyev regnálásának csúcsán, a Szovjetunió legunalmasabb és legszürkébb időszakában, vagyis a 70-es, 80-as években állami szinten építeni egy óriási épületet esküvőknek Tbiliszi déli részén? A The Calvert Journal cikkéből tudható ez is: az ekkoriban megújuló grúz vezetés első embere, a grúz kommunista párt első titkára, Eduárd Sevarnadze úgy gondolta, hogy az akkoriban talán a Szovjetunió legjobb légkörű és életszínvonalú tagköztársaságában

 

állami kvázi vallási ünnepeket rendeznek, hogy a vallás jelentőségét gyengítsék az emberek életében.

 

Ezért afféle népünnepélyeket szerveztek, ezt hívták a fővárosban tbiliszobának (kicsit hasonlóan a magyar szocializmus keresztelőt kiváltani akaró névadó ünnepségéhez), és az egyik ilyenre, egész pontosan az 1984-esre adták át az 1979-ben megkezdett épületet.

 

Tervezője a grúz, sőt a nemzetközi építészettörténet jelentős alakja, Viktor Dzsorbenadze, akit csak úgy hívtak a barátai, hogy

 

Dzsorbusier – ezzel fejezve ki kötődését és csodálatát Le Corbusier francia építész iránt.

 

És akinek építészeti eszméit maga is vallotta. Dzsorbenadze egy, a Szovjetunió mércéjével nézve relatíve szabad Grúziában élt, ahol pezsgett a szellemi élet, a 60-as, 70-es, 80-as években, az építész jó barátja volt például Szergej Paradzsanov rendező (A gránátalma színe, 1969). Dzsorbenadze 1925-ben született, és 1999-ben halt meg elfeledve, az identitását kereső posztszovjet korban.

 

Színes társaságban töltötte aktív éveinek színe-javát, olyan bohém miliőben, ahol tolerálták homoszexualitását (amit barátja, a szintén meleg Pardzsanov nyíltan vállalt), holott az a törvény betűje szerint a Szovjetunióban illegális volt. Dzsorbenadzét még az 1972-ben új idők új szeleit elhozó, a korrupcióba fulladt szovjet Grúziában rendet ígérő Sevarnadze is felkarolta, hogy építészetével megjelenítse a változást. 

 

Dzsorbenadze Moszkvában tanulta művészetét, és visszatérve Tbiliszibe belevetette magát a nemzetközi építészet törénéseibe – német, francia szakirodalmat olvasott, és utazhatott is.

 

Egyszerre volt modern, és merített a sokáig tiltott népi kultúrából.

 

A Mukhatgverdi temető (itt is helyezték örök nyugalomra) vagy az Ilja Csavcsavadze Múzeum épülete is érezhetően magán viseli Le Corbusier hatását. Egyrészt merít Le Corbusier egyik leghíresebb épületének, a ronchamp-i Notre Dame de Haut formavilágából, másrészt a temető épületeinél felhasznált egykori, beépített sírköveket a falhoz.

 

Dzsorbenadze Mukhatgverdi temetőjének egy épülete, illetve Le Corbusier kápolnája / Wikipedia

A MUKHATGVERDI TEMETŐ EGYIK ÉPÜLETE, ILLETVE LE CORBUSIER RONCHAMP-I KÁPOLNÁJA. FOTÓK: VLADIMER SHIOSHVILI / WIKIMEDIA COMMONS

 

Apa férfi, anya nő

 

Ezután érkezett a felkérés 1974-ben Sevarnadzétől az Esküvői Palotára, és a felkérés mellé sok pénz is jutott. Esküvői paloták Szovjetunió-szerte voltak, de sehol nem készültek ilyen méretben és koncepcióval. A drágaság és a tény, hogy az épület tényleg egy katedrálisra emlékeztet, botrányt kavart, de Sevarnadze tartotta neki a hátát.

 

A koncepció is egyedi, egyben a szovjet erkölcsök lenyomata: házasság férfi és nő között lehetséges, az apa férfi, az anya nő. Így az épület szemből a hatalmas toronnyal és a két gömbszerű oldalsó traktussal erősen fallikus jelleget ölt, az alaprajz viszont mintha egy női test ágyékmagassági metszete lenne –

 

a vagina a bejárat, az ifjú pár pedig a méhben mondja ki az oltár előtt a boldogító igent.

 

Mindezt sarlóval-kalapáccsal az erkélyeken. A Calvert Journal úgy fogalmaz, egy ilyen elgondolást még ma is inkább kötünk Kaliforniához, mint a Kaukázushoz. Mindemellett a templom felhasznál népi elemeket is.

 

 

Az addigra már a szovjet külügyminiszterség elvállalásának gondolatával kacérkodó Sevarnadzének az épület a modern és prosperáló szovjet Grúzia jelképe volt. És jöttek is a hírességek: a Deep Purple énekese, Ian Gillan 1990-ben itt házasodott, és megfordult itt 1987-ben Margaret Thatcher is (tán nem is sejtve azt, mekkora genitáliák között jár).

 

Az oligarcha istennek képzeli magát a pincében

 

Dzsorbenadze épített volna egy valódi templomot is, az összes vallás temploma néven futó koncepció azonban nem nyerte el a grúz ortodox egyház tetszését, így ez nem jött össze – így maradt a neve mellett egy ateista katedrális.

 

 

A Szovjetunió széthullott, Grúzia önálló állam lett. A 90-es évek háborút és zűrzavart hozott, az Esküvői Palota pusztulni kezdett. És az 1992-ben egy puccsal az immáron független Grúzia vezetőjévé tett Sevarnadze örült, hogy a 90-es évek Moszkvájának zavarosában halászó milliárdos Badri Patarkatsiszvili beköltözött a hatalmas épületbe. Az ateista katedrális egy zsidó-grúz oligarcha lakhelye lett – a felszíni tereket javarészt meghagyta, konzerválta,

 

a pinceszinten élt, ahol egy parasztudvar másolatát készítette el magának.

 

Patarkatsiszvili Borisz Berezovszkij politikai köreihez tartozott – Berezovszkij volt az egyik legnagyobb hatalmú oligarcha a 90-es években, hatalmas vagyonra tett szert a privatzáció során, Borisz Jelcin néhai elnök bizalmasa volt, ahogy az Orosz Biztonsági Tanács tagja is. Patarkatsiszvili az akkori legnagyobb tévécsatorna ORT vezetője lett (mely erősen segítette Borisz Jelcin 1996-os újraválasztását), de felügyelte a Szibneft  olajvállalat privatizációját, és más tévécsatornák élére is került.

 

Jelentős filantróp volt, őt mondják a valaha volt legazdagabb grúznak a maga 12 milliárdos vagyonával. Berezvszkij és ő is furcsán haltak meg, Patarkatsiszvili 2008-ban, amikor a grúz elnökválasztáson is elindult, és 7 százalékos eredményt ért el, angliai birtokán esett össze, nem tudták újjáéleszteni – halála a mai napig sok kérdést felvet.

 

Patarkatsiszvili örökösei aztán 2012-ben megnyitották a köznek az Esküvői Palotát, ahol a mai napig lehet esküvői időpontot foglalni.

 

Tbiliszi építészete pedig ezután elveszítette karakterét, a régmúlt stílusjegyeinek giccses másolása és a sztárépítészek uniformalitása váltogatja egymást – valamint a pénzéhes ingatlanfejlesztők terítik egyenházaikat, amelyek ugyanannyira fütyülnek a helyi kulturális sajátosságokra, mint a szovjet időkben idetelepített lakótelepek.

 

NYITÓKÉP: Roman Geber / Wikipedia 

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

1991. január 17-én vette kezdetét a hidegháborút követő évek egyik legnagyobb nemzetközi konfliktusa, az Öböl-háború, ami megágyazott a 21. századi baljós folyamatoknak is.

A vörösterror és a fehérterror során a hazai zsidóság egyenlően szenvedett, azonban a fehérterror hivatalos emlékezetkultúrájából mint áldozatok valamiért kimaradtak.

Egy bukaresti napilap szerint az RMDSZ a törékeny parlamenti többségért cserébe székelyföldi autonómiát kér, a PNL szerint ez ott már most is megvan.

Von der Leyen két alelnöke és a kohéziós biztos azután határozták erre magukat, hogy találkoztak a koronavírus-pozitív portugál pénzügyminiszterrel.

A helyiek szerint a kormány az 1200 főre rugó teniszezőket és a stábjukat választotta a saját állampolgárai helyett.

Nem csak elbukta a CDU elnökségéért folyó versenyt szombaton, de még a miniszteri terveire is nemet mondtak.

Sok vendéglátós nyitott ki péntek este Olaszországban, tiltakozva a római kormány lockdown-politikája ellen. Helyszíni riport fotókkal Firenzéből!

A hét kérdése

Még ugyan nem látni, mikor lesz vége a lockdownnak, de álmodozni azért lehet. A hét kérdésében pont ezt kell tenni!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Mennyire estek be az árak a fővárosban és vidéken? Érdemes várni a lakásvásárlással vagy eladással? Ingatlanpiaci szakértőkkel beszélgettünk a Helyzetben! Podcast.

A kormányra kerülő RMDSZ akár három minisztériumot is kaphat Romániában. A választáson meglepően jól szereplő szélsőjobboldal azonban a koalícióban is okozhat zavart.

A magyar kormánypárt egyre szorultabb helyzetben van a Néppártban, a vétó hatásait pedig elszámította Orbán Viktor. Helyzet Stefano Bottonival és Hegedűs Dániellel!

Leginkább úgy, hogy nem veszel semmit. A karácsonyi vásárlási láz beindulása előtt környezetvédelmi szakemberekkel jártunk utána, hogy lehetünk zöldebbek.

Milyen volt a jugoszláv néphadsereg katonájaként megélni a boszniai háború kitörését; miért éppen úgy születetett meg a béke, ahogy?

A Helyzet vendége Eric Weaver, a Debreceni Egyetem docense, akivel megbeszéltük, mit hozhat Magyarországnak, ha Joe Biden az USA elnöke.

Ahogy nő a koronavírus-fertőzöttek száma, úgy gyűjtenek egyre többen közvetlen tapasztalatot a járványügyi intézkedésekről. Ez alól az Azonnali szerkesztősége sem volt kivétel. Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás