+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Vass Csaba
2021. január 10. vasárnap, 11:32
A királyi párt is beoltották, igaz, nem árulták el, hogy melyik vakcinával. Az illetékes miniszter szerint őszig minden felnőttkorú brit állampolgárnak lehetősége lesz beoltatnia magát.

Az Egyesült Királyságban már naponta 200 ezer embert oltanak be az engedélyezett koronavírus elleni oltóanyagokkal – ezek az Oxford/AstraZeneca, a Pfizer-BioNTech és a Moderna vakcinái –, de új tömeges oltóközpontok megnyitását tervezik annak érdekében,

 

hogy hetente kétmillió ember beoltása is lehetővé váljék.

 

Matt Hancock brit egészségügyi miniszter vasárnap reggel a Sky News csatornának adott interjújában arról beszélt, hogy eddig a 80 év felettiek közel egyharmadát sikerült beoltani az országban, és eddig összesen kétmillió ember kapta meg a védőoltást, de arra törekednek, hogy 2021 őszéig minden felnőttkorú brit állampolgárnak lehetősége legyen beoltatnia magát.

 

Szombaton a 94 éves II. Erzsébet királynő és férje, a 99 éves Fülöp herceg is megkapta a koronavírus elleni védőoltás első adagját. A Buckingham-palota közölte, hogy a királynő maga kérte, hogy a hírt hozzák nyilvánosságra a spekulációk elkerülése végett, ám arról a BBC szerint nem adtak tájékoztatást, hogy

 

melyik vakcinával oltották be a királyi párt.

 

Az Egyesült Királyságban jelenleg 3 koronavírus-elleni oltóanyag használata van engedélyezve. A Pfizer és a BioNTech, valamint az Oxford-AstraZeneca vakcinák mellett a brit kormány pénteken engedélyezte a Moderna vállalat által kifejlesztett vakcinák használatát is. Mindegyik vakcinát két adagban kapják meg az emberek, a második adag beadására az első adag beadását követő tizenkettedik héten kerül sor.

 

Nagy-Britanniában december 8-án kezdődött a tömeges oltási kampány, és Matt Hancock brit egészségügyi miniszter január harmadikán közölte, hogy elérte az egymilliót a beadott oltások száma.

 

A brit állampolgárok beoltását egy, a brit kormány egyesített oltásügyi bizottsága által felvázolt elsőbbségi lista szerint végzik, ami korosztályok és egészségi állapot szerint sorolja veszélyeztetettségi csoportokba a lakosságot. Elsőbbséget élveznek a 80 éven felüliek, a krónikus egészségi gondokkal küszködők, valamint az egészségügyi és a gondozói szolgálatok dolgozói.

 

Az országban szombaton 59 937 új koronavírusos esetet regisztráltak és egy nap leforgása alatt 1035 személy hunyt el a betegség szövődményeiben. Az országban a járvány kezdete óta már több mint hárommillióan fertőződtek meg a kórral, az elhunytak száma pedig szombatra már túllépte a 80 ezret.

 

Az Egyesült Királyságban karácsony előtt azonosították a Sars-CoV-2 koronavírus B.1.1.7 nevű új mutációját, ami miatt több ország is lezárta a légikikötőjét az Egyesült Királyság előtt, sőt több mint 50 órára a teherforgalmat is leállították Nagy Britannia és Franciaország között, emiatt pedig karácsonykor hatalmas kamionsor alakult ki a doveri kikötőnél, és kesőbb is csak azokat a kamionosokat engedték átmenni Franciaországba, akik engedélyezték, hogy a helyszínen gyorstesztet végezzenek el rajtuk, annak eredménye pedig negatív lett.

 

Arról, hogy mi is ez a mutáció pontosan, arról az Azonnalin is írtunk már részletesen, amiből kiderül, hogy tudományos igényességű alátámasztása nincs annak, hogy ez a mutáció tényleg fertőzőbb lenne, mint az eredeti ún. „anyavírus”.

 

NYITÓKÉP: Pfizer / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Az egykori olasz kormányfő a tavaszi szemeszter kezdetére visszatért a firenzei egyetemre, ahol 2018-ig a nemzetközi magánjog tanára volt. A politikát nem hagyja ott, és szerinte mindent meg kell tenni a nacionalizmus ellen.

A 2010-es évek elején még fagyos volt a viszony, de mostanra eljutottak egészen addig, hogy a Fidesz már az RMDSZ ellenében induló erdélyi jobboldaliakat hazaárulózza. Hogyan jutottak el idáig?

Most ismerte el először valaki a Bizottságban, hogy talán nem minden volt rendben a vakcinabeszerzésekkel.

Közel három és fél óráig kellett magyarázkodniuk az EP-ben a vakcinagyártó cégek vezetőinek, hogy mikor érkeznek meg az EU-nak ígért vakcinák.

Nem tetszik neki egy szabálymódosítás, aminek segítségével a komplett Fidesz-delegációt ki lehetne tessékelni a néppárti frakcióból.

Márciusban újra tárgyalnak majd róla a tagállamok vezetői.

Tudják, hogy idén is lesöpri a Fidesz a javaslatukat, ám 2022 után szerintük meglesz az ügynöknyilvánosság. Keresztes László Lórántot, az LMP frakcióvezetőjét kérdeztük.

A hét kérdése

Arról még senki sem beszélt, hogy ezeket pontosan mire is lehetne felhasználni, azt viszont tudjuk, hogy jönnek. Dönts te!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

A Helyzet-interjúban vendégünk Miklósy Krisztián synthwave zenész, akivel kitárgyaltuk, hogyan válik valósággá lassan a nyolcvanas évek sci-fijeinek retrofuturizmusa. Podcast!

Hogyan hat a klímaváltozásra a CSOK Vági Márton szerint? Csalár Bence divatblogger pedig a magyarok ízléséről, a divattal való kapcsolatukról és a magyar vidék divatjáról mesélt. Podcast!

Szálinger Balázs költővel beszéltünk, aki elmondja, miért vonult ki a városból és a Facebookról, és mi köze a költészethez a verses reklámoknak és Krúbinak.

Van-e a magyar politikában még élet Facebook nélkül? Ezt a kérdést vitatjuk meg az elején! A második fele: meglepetés!

Megújult a Helyzet, az Azonnali podcastja! Prieger Zsolt, az Anima Sound System frontembere mesél cigányságról, vírusról és jellemfejlődésről.

Mennyire estek be az árak a fővárosban és vidéken? Érdemes várni a lakásvásárlással vagy eladással? Ingatlanpiaci szakértőkkel beszélgettünk a Helyzetben! Podcast.

A kormányra kerülő RMDSZ akár három minisztériumot is kaphat Romániában. A választáson meglepően jól szereplő szélsőjobboldal azonban a koalícióban is okozhat zavart.

Twitter megosztás Google+ megosztás