+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Bukovics Martin
2021. január 9. szombat, 13:01
A villányi RedY brandnél magabiztosabban állandóan jó minőségű bisztróbort, na jó, fogalmazzunk magyarul, vörös ivóbort nehéz találni itthon.

Milyen bort vegyek? Mi bizony minden héten megírjuk. Lehet az egy családi pince jólmenő slágere, a nagytermelő tömegbora, egy garázsborászat parcellaszelekciója, kései szüretelésű cirfandli, magas savú rajnai vagy akár szerb ürmös, a lényeg, hogy finom legyen. De az se baj, ha meghökkent és kimozdít a kényelmes komfortzónából. Téged is, minket is. További szempont: ne legyen túl nehéz hozzájutni.

 

A RedY nevű házasítást két okból találták ki a villányi borászok: egyrészt azért, hogy újrabrandelve el lehessen adni a rengeteg portugieserüket (magyarul kékoportó), másrészt azért, hogy az éttermekben ne csak a rozéknál meg a topszegmensben legyen jelen a borvidék. A cabernet sauvignon (380 hektár) után ugyanis kékoportóból (346 hektár) terem a legtöbb a villányi borvidéken, és ez Villány többi népszerű fajtájától, a kékfrankostól, a merlot-tól, a cabernet franc-tól eltérően jellemzően nem a hosszan érlelhető csúcsborok alapanyaga.

 

Nem beszélve arról, hogy fajtaborként nehéz nagyot villantani a portugieserrel (persze évről évre bebizonyítja valaki Villányból, hogy azért nem lehetetlen), meg hát eleve, miért magyarázom én, hogy miért készít házasítást egy borász, ha nem azért, hogy minél jobb bora legyen? A nevet nem tudom, mennyire kell magyarázni, én egészen addig nem értettem, míg el nem olvastam a honlapjukat: a red ugye vöröset jelent, az Y a végén pedig arra utal, hogy ez az Y-generáció borászainak bora, ami „nem csak könnyed és vidám, de gyümölcsös, fiatalos, bulis, kedves, pimasz, vagány és izgalmas egyben, nem akar több lenni, mint ami, de kevesebb sem”. Hát így.

 

Sokkal izgalmasabb a villányiak szigorú szabályzata: eszerint RedY névvel csak olyan bor kerülhet forgalomba, ami legalább 51, de legfeljebb 66 százalékban portugiesert tartalmaz, és van benne 20-49 százaléknyi zweigelt, blauburger, kadarka vagy kékfrankos is (ill. 0-14 százalék között jöhet bele egyéb, a borvidéken engedélyezett kékszőlőfajta bora). Vagyis jöhet ide minden, amit Nagy Testes Villányiként nem tudnának eladni. Szájban nem lehet sem túl hordós, sem túl tanninos, ellenben tele kell legyen piros és feketebogyós gyümölcsökkel. A bor egyencsavarzárral, egyenpalackban, egymásra rímelő megjelenésű címkével kerül forgalomba, diszkontláncokban, szuper- és hipermarketekben értékesíteni azt tilos – aki ezen közösen lefektetett játékszabályokkal szembemegy, akár a Villány eredetmegjelölés használatától is eltiltható.

 

De igazából mindegy is, hogy miért találták ki a RedY brandet, mert nagyon jól tették, hogy kitalálták:

 

a RedY-knél magabiztosabban állandóan jó minőségű bisztróbort, na jó, fogalmazzunk magyarul, vörös ivóbort nehéz találni itthon.

 

Mondom ezt úgy, hogy én a portugiesert alapvetően ki nem állhatom, mégis: vendégségben az egyik legismertebb villányi termelő, Günzer Tamás 2019-es RedY-jét kaptam, és beleszagolva-belekóstolva jöttem csak rá, mennyire jól jártam vele.

 

Nem annyira lila, mint egy portugieser, a színe inkább vörösbe hajlik, rengeteg benne a meggy, némi bors, gyönyörűek a savak, és mindez annyira itatja magát, hogy alig vettem észre, hogy közben már a harmadik pohárnál tartok. A RedY hivatalos honlapján azt írják, a 60 százaléknyi portugieser mellett kékfrankos és némi syrah is van benne – akár így van, akár nincs, ebben a borban egész egyszerűen minden a helyén van.

 

10-es skálán? 5 pont

Mennyibe kerül? 1990 forint

Hol kapható? Pannon Borbolt, a pincénél

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

1991. január 17-én vette kezdetét a hidegháborút követő évek egyik legnagyobb nemzetközi konfliktusa, az Öböl-háború, ami megágyazott a 21. századi baljós folyamatoknak is.

A vörösterror és a fehérterror során a hazai zsidóság egyenlően szenvedett, azonban a fehérterror hivatalos emlékezetkultúrájából mint áldozatok valamiért kimaradtak.

Egy bukaresti napilap szerint az RMDSZ a törékeny parlamenti többségért cserébe székelyföldi autonómiát kér, a PNL szerint ez ott már most is megvan.

Von der Leyen két alelnöke és a kohéziós biztos azután határozták erre magukat, hogy találkoztak a koronavírus-pozitív portugál pénzügyminiszterrel.

A helyiek szerint a kormány az 1200 főre rugó teniszezőket és a stábjukat választotta a saját állampolgárai helyett.

Nem csak elbukta a CDU elnökségéért folyó versenyt szombaton, de még a miniszteri terveire is nemet mondtak.

Sok vendéglátós nyitott ki péntek este Olaszországban, tiltakozva a római kormány lockdown-politikája ellen. Helyszíni riport fotókkal Firenzéből!

A hét kérdése

Még ugyan nem látni, mikor lesz vége a lockdownnak, de álmodozni azért lehet. A hét kérdésében pont ezt kell tenni!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Mennyire estek be az árak a fővárosban és vidéken? Érdemes várni a lakásvásárlással vagy eladással? Ingatlanpiaci szakértőkkel beszélgettünk a Helyzetben! Podcast.

A kormányra kerülő RMDSZ akár három minisztériumot is kaphat Romániában. A választáson meglepően jól szereplő szélsőjobboldal azonban a koalícióban is okozhat zavart.

A magyar kormánypárt egyre szorultabb helyzetben van a Néppártban, a vétó hatásait pedig elszámította Orbán Viktor. Helyzet Stefano Bottonival és Hegedűs Dániellel!

Leginkább úgy, hogy nem veszel semmit. A karácsonyi vásárlási láz beindulása előtt környezetvédelmi szakemberekkel jártunk utána, hogy lehetünk zöldebbek.

Milyen volt a jugoszláv néphadsereg katonájaként megélni a boszniai háború kitörését; miért éppen úgy születetett meg a béke, ahogy?

A Helyzet vendége Eric Weaver, a Debreceni Egyetem docense, akivel megbeszéltük, mit hozhat Magyarországnak, ha Joe Biden az USA elnöke.

Ahogy nő a koronavírus-fertőzöttek száma, úgy gyűjtenek egyre többen közvetlen tapasztalatot a járványügyi intézkedésekről. Ez alól az Azonnali szerkesztősége sem volt kivétel. Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás