+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Bukovics Martin
2021. január 9. szombat, 13:01
A villányi RedY brandnél magabiztosabban állandóan jó minőségű bisztróbort, na jó, fogalmazzunk magyarul, vörös ivóbort nehéz találni itthon.

Milyen bort vegyek? Mi bizony minden héten megírjuk. Lehet az egy családi pince jólmenő slágere, a nagytermelő tömegbora, egy garázsborászat parcellaszelekciója, kései szüretelésű cirfandli, magas savú rajnai vagy akár szerb ürmös, a lényeg, hogy finom legyen. De az se baj, ha meghökkent és kimozdít a kényelmes komfortzónából. Téged is, minket is. További szempont: ne legyen túl nehéz hozzájutni.

 

A RedY nevű házasítást két okból találták ki a villányi borászok: egyrészt azért, hogy újrabrandelve el lehessen adni a rengeteg portugieserüket (magyarul kékoportó), másrészt azért, hogy az éttermekben ne csak a rozéknál meg a topszegmensben legyen jelen a borvidék. A cabernet sauvignon (380 hektár) után ugyanis kékoportóból (346 hektár) terem a legtöbb a villányi borvidéken, és ez Villány többi népszerű fajtájától, a kékfrankostól, a merlot-tól, a cabernet franc-tól eltérően jellemzően nem a hosszan érlelhető csúcsborok alapanyaga.

 

Nem beszélve arról, hogy fajtaborként nehéz nagyot villantani a portugieserrel (persze évről évre bebizonyítja valaki Villányból, hogy azért nem lehetetlen), meg hát eleve, miért magyarázom én, hogy miért készít házasítást egy borász, ha nem azért, hogy minél jobb bora legyen? A nevet nem tudom, mennyire kell magyarázni, én egészen addig nem értettem, míg el nem olvastam a honlapjukat: a red ugye vöröset jelent, az Y a végén pedig arra utal, hogy ez az Y-generáció borászainak bora, ami „nem csak könnyed és vidám, de gyümölcsös, fiatalos, bulis, kedves, pimasz, vagány és izgalmas egyben, nem akar több lenni, mint ami, de kevesebb sem”. Hát így.

 

Sokkal izgalmasabb a villányiak szigorú szabályzata: eszerint RedY névvel csak olyan bor kerülhet forgalomba, ami legalább 51, de legfeljebb 66 százalékban portugiesert tartalmaz, és van benne 20-49 százaléknyi zweigelt, blauburger, kadarka vagy kékfrankos is (ill. 0-14 százalék között jöhet bele egyéb, a borvidéken engedélyezett kékszőlőfajta bora). Vagyis jöhet ide minden, amit Nagy Testes Villányiként nem tudnának eladni. Szájban nem lehet sem túl hordós, sem túl tanninos, ellenben tele kell legyen piros és feketebogyós gyümölcsökkel. A bor egyencsavarzárral, egyenpalackban, egymásra rímelő megjelenésű címkével kerül forgalomba, diszkontláncokban, szuper- és hipermarketekben értékesíteni azt tilos – aki ezen közösen lefektetett játékszabályokkal szembemegy, akár a Villány eredetmegjelölés használatától is eltiltható.

 

De igazából mindegy is, hogy miért találták ki a RedY brandet, mert nagyon jól tették, hogy kitalálták:

 

a RedY-knél magabiztosabban állandóan jó minőségű bisztróbort, na jó, fogalmazzunk magyarul, vörös ivóbort nehéz találni itthon.

 

Mondom ezt úgy, hogy én a portugiesert alapvetően ki nem állhatom, mégis: vendégségben az egyik legismertebb villányi termelő, Günzer Tamás 2019-es RedY-jét kaptam, és beleszagolva-belekóstolva jöttem csak rá, mennyire jól jártam vele.

 

Nem annyira lila, mint egy portugieser, a színe inkább vörösbe hajlik, rengeteg benne a meggy, némi bors, gyönyörűek a savak, és mindez annyira itatja magát, hogy alig vettem észre, hogy közben már a harmadik pohárnál tartok. A RedY hivatalos honlapján azt írják, a 60 százaléknyi portugieser mellett kékfrankos és némi syrah is van benne – akár így van, akár nincs, ebben a borban egész egyszerűen minden a helyén van.

 

10-es skálán? 5 pont

Mennyibe kerül? 1990 forint

Hol kapható? Pannon Borbolt, a pincénél

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Sőt, a leszállított mennyiség akár ennek a duplája is lehet, ha a Bizottság lehívja a német gyártóval kötött szerződésben szereplő másik 900 millió adag vakcinára szóló opciót is.

2018-ban, amikor az akkor még LMP-pártelnök épphogy csak elveszítette a választást, a Jobbik még 8,5 százalékot szerzett – most azonban szerintük már megérdemli Szél a Jobbik támogatását.

Az emberi jogi szervezet szerint Putyinék arra használták fel a korábbi döntésüket, ami elvette Navalnijtól ezt a státuszt, hogy e mögé bújva „megpróbálják meggyilkolni” a politikust.

Azonban Belaruszban nem lehet majd levélben szavazni, mert azzal Lukasenka szerint visszaélnének az amerikaiak és elpusztítanák az országát.

Két újságírólány is azzal vádolja Wolfgang Fellnert, az egyik legolvasottabb osztrák bulvárnapilap kiadóját, hogy szexuálisan molesztálta őket.

Az egyetem Neptun rendszeréből származó, angol nyelvű és külföldi hallgatóknak szánt levelek szerint a biztonságos vizsgázás egyetlen módja az oltás, ezért mindenkit buzdítanak az oltásra.

Egy momentumos politikus vetette fel a határrevíziót, pontosabban inkább egy területcserét Szlovákiával. A nógrádi Horváth Ferenc az Azonnalinak elmondta, miért akarja újra magyar kézben
tudni a somoskői várat.

A hét kérdése

2022-ben még a választás előtt a parlament új államfőt fog megszavazni, aki ha akar, akár fontos ember is lehet majd. De ki legyen az? Van pár opció.

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Az első nyári hétvégén, június 5-én sörkóstolási és vásárlási lehetőség Budapesten és több vidéki helyszínen is.

Ezt is szerettétek

Magyarország egyik legkeresettebb színésze az Azonnalinak elmondta, mi a kelet-magyarországi identitás lényege, milyen az HBO-val dolgozni, de az is kiderül, mi van a Bödőcs Tibor könyvéből az ő főszereplésével készülő monodrámával. Podcast!

Németországban ősszel szövetségi választásokat tartanak, eldől, ki lesz Angela Merkel utódja. Kik azok, akik vállalnák a feladatot? Techet Péter és Bukovics Martin kielemezték. Podcast!

Letoha Tamás, a gyógyszerfejlesztéssel foglalkozó kutató koronavírussal kapcsolatos olvasói kérdésekre válaszol, és azt is elmondja, miért fél a biológiai háborútól.

A galériatulajdonos műgyűjtő elmondja, hogy a szobor a világ bármely részén múzeumi tárgy lehet a jövőben: a BLM-szobor jó értelemben provokál.

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Hogyan lehet úgy szürreális műveket írni, ha a világ maga is egyre szürreálisabb? Veres Attila íróval erre kerestük a választ.

Renczes Ágoston, az Azonnali újságírója elmondja, miért lehet jobb vezető Matovič betonkatolikus menedzser utódja, és hogyan érintheti ez a felvidéki magyarságot.

Twitter megosztás Google+ megosztás