+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Bukovics Martin
2021. január 8. péntek, 16:45
Egy óránál tovább már senki nem akart várni Andrej Plenkovićra.

Elméletileg péntek 13:30-ra volt kiírva és meghirdetve az a zágrábi sajtótájékoztató, amit Andrej Plenković jobbközép horvát kormányfő tartott volna a kormányülést követően. Az újságírók annak rendje és módja szerint el is mentek rá, és várták, mikor érkezik meg a miniszterelnök. És várták. Tíz percet, negyedórát, félórát. Mint az Index.hr írja,

 

egyórányi várakozást követően a média munkatársai kollektíve leléptek, miután senki sem adott információt nekik arról, hogy miért késik Plenković, és eleve, lesz-e még bármi.

 

Ez már csak azért is üzenetértékű, mert nem ez volt az első alkalom, hogy a jobbközép horvát miniszterelnök ennyit késett egy előre meghirdetett időpontú sajtótájékoztatóról. A kormány sajtósai a pénteki esetet követően közölték, hogy ők se mindig tudják, meddig tart egy a kormányülés, a mostani, koronavírus-járvány, Zoom-konferenciák és földrengéssújtotta időkben pedig pláne nem. Marko Milić horvát kormányszóvivő később közölte: a kormányülés végül 12:00-kor kezdődőtt, és 14:20-ig tartott, a miniszterelnök pedig egy, a turisztikai minisztere által tartott későbbi pénteki sajtótájékoztatón mondta el, amit akart.

 

A horvát miniszterelnöknek mindenesetre nincs szerencséje az ilyesmivel a héten: a csütörtöki sajtótájékoztatóján vitába keveredett újságírókkal arról, hogy késve és megfelelően reagált-e a kormány a december végi petrinyai földrengésekre. Szerinte nem késtek semmit, és megfelelően tettek mindent, az újságírókkal ellentétben, akik a tények helyett a szubjektív benyomásaikat közvetítették a petrinyai tudósításaikban. 

 

A még karácsony előtt készült Crobarometer közvélemény-kutatás szerint a horvátok többsége továbbra is kitart a miniszterelnök mellett, 56 százalékos a politikus népszerűsége, őt csak a baloldali államfő, Zoran Milanović előzi meg, aki a horvátok 58 százalékának bírja a támogatását. A harmadik helyen a Most párt elnöke, Božo Petrov van szintén 56 százalékos népszerűséggel, a negyediken pedig Miroslav Škoro énekes, szélsőjobboldali politikus 54 százalékkal. A pártok versenyében Andrej Plenković HDZ-je magabiztosan első 30,8 százalékkal, a legnagyobb ellenzéki párt, a szocdem SDP mindössze 16,2 százalékot hozna, ha most vasárnap lennének a választások. Miroslav Škoro Haza Mozgalma lenne a harmadik 9,4 százalékkal, az újbaloldali Možemo 8,6 százalékot hozna, a klerikális-neoliberális Függetlenek Hídja (Most) pedig 8,3-at.

 

FOTÓ: A horvát kormány Facebook-oldala

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A szállítmányért éjjel titokban ment a szlovák légierő gépe. Igor Matovič szlovák kormányfő egy hónapja még nagyobb EU-s tagállami fegyelmet sürgetett a keleti vakcinákkal szemben.

Ez egyelőre azt jelenti, pár régióban bezárnak az éttermek három hétre, miután megnőtt a fertőzések száma. A finneknél sokkal jobb az általános járványhelyzet, mint nálunk.

Március 1-jétől a hónap végéig kell hordani a márciuskát: a szokást Erdély egyes részein magyarok is átvették. Mi ez?

Az ellenzék az előválasztási bejelentésében csak a leendő parlamenti frakcióikba beülő civilekről beszél, más pártokról nem. Pálinkásnak van sejtése, hogy ez mennyire szándékos.

A hét kérdése

Arról még senki sem beszélt, hogy ezeket pontosan mire is lehetne felhasználni, azt viszont tudjuk, hogy jönnek. Dönts te!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

A Helyzet-interjúban vendégünk Miklósy Krisztián synthwave zenész, akivel kitárgyaltuk, hogyan válik valósággá lassan a nyolcvanas évek sci-fijeinek retrofuturizmusa. Podcast!

Hogyan hat a klímaváltozásra a CSOK Vági Márton szerint? Csalár Bence divatblogger pedig a magyarok ízléséről, a divattal való kapcsolatukról és a magyar vidék divatjáról mesélt. Podcast!

Szálinger Balázs költővel beszéltünk, aki elmondja, miért vonult ki a városból és a Facebookról, és mi köze a költészethez a verses reklámoknak és Krúbinak.

Van-e a magyar politikában még élet Facebook nélkül? Ezt a kérdést vitatjuk meg az elején! A második fele: meglepetés!

Megújult a Helyzet, az Azonnali podcastja! Prieger Zsolt, az Anima Sound System frontembere mesél cigányságról, vírusról és jellemfejlődésről.

Mennyire estek be az árak a fővárosban és vidéken? Érdemes várni a lakásvásárlással vagy eladással? Ingatlanpiaci szakértőkkel beszélgettünk a Helyzetben! Podcast.

Twitter megosztás Google+ megosztás