+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Vass Csaba
2021. január 8. péntek, 11:28
Az Európai Bizottság elnöke biztatja a tagállamokat a döntésre. Szerinte korábban túl lassan járt el az EU ennek a vakcinának a beszerzése kapcsán.

További 300 millió adag koronavírus-elleni oltóanyag megvásárlására tett javaslatot a Pfizer és a BioNTech vállalatoktól az Európai Bizottság (EB). A hírt Ursula von der Leyen, a Bizottság elnöke jelentette be pénteken.

 

Az Európai Bizottság ezzel meg kívánja duplázni a Pfizer és BioNTech vállalatoktól felvásárolható vakcinakészleteit,

 

hiszen korábban szintén 300 millió adag oltóanyagot rendelt tőlük.

 

Az Európai Bizottság elnökének pénteki bejelentése szerint a Bizottság azt javasolja az EU-tagállamoknak, hogy az EU még további 200 millió oltóanyag beszerzésére szerződjön a Pfizer és BioNTech vállalatokkal, további 100 millió adag megvásárlásának lehetőségével. Von der Leyen szerint ez lehetővé tenné az EU számára, hogy 600 millió oltóanyagot vásároljon ebből a fajta védőoltásból, amelyet elsőként engedélyezett 2020 decemberében az Európai Gyógyszerügynökség (EMA).

 

Az Bizottság elnöke ugyanakkor elmondta azt is, hogy korábban túl lassan jártak el ennek a vakcinának a beszerzése kapcsán,

 

így 2021 második negyedévében mindössze 75 millió adagot tudnak szétosztani a tagállamok között.

 

600 millió koronavírus-elleni oltóanyag 300 millió ember beoltására lenne elegendő, mivel az oltásokat két adagban kell beadni 21 napos különbséggel, az EU lakossága pedig hozzávetőlegesen 450 millió fő. A BioNTech várhatóan februárban indít új gyártóüzemet a németországi Marburgban, ahol a tervek szerint az idei év első felében 250 millió oltóanyagot sikerül majd legyártani. A vállalat a belgiumi Puurs-i üzem termelését konszolidálja majd, ahol jelenleg gyártják a Pfizer és BioNTech által kifejlesztett vakcinát.

 

Az Európai Unió eddig a fenti vállalatok mellett még az AstraZeneca, a Johnson & Johnson, a Sanofi-GSK, a Moderna és CureVac vakcinafejlesztő cégekkel kötött szerződést korábban, hogy különböző mennyiségű tételekben vásárol majd tőlük vakcinát, amint azok kifejlesztésre és engedélyeztetésre kerülnek. Azaz több, mint kétmilliárd adag van lekötve.

 

A Pfizer és BioNTech vakcinái mellett az Európai Unióban eddig még csak a Moderna által kifejlesztett, koronavírus elleni oltóanyagot engedélyezte az Európai Gyógyszerügynökség.

 

NYITÓKÉP: Pfizer / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Ezen a' héten egy lubok leplezi le az orosz nép ellenségit.

A sikeres alkotmányos vádeljárás jelentősége Trump diszkvalifikálása lenne egy következő elnökválasztásról.

Három hónap alatt szállítják le az összesen kétmillió adag Szputnyik V-vakcinát.

Egy év kell legalább a szakértő szerint, hogy beindulhasson a tavaly decemberben alapított cégnél egy covid-vakcina tömeges gyártása.

Három ütemben érkezik nagy mennyiségben a Sputnik-V hazánkba, jelentette be Szijjártó Péter külügyminiszter.

Gulyás Márton és a Partizán műsora Gajdics Ottóval tarolt, TGM és a többi véleményvezér pedig a nyomukban!

A hét kérdése

Még ugyan nem látni, mikor lesz vége a lockdownnak, de álmodozni azért lehet. A hét kérdésében pont ezt kell tenni!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Megújult a Helyzet, az Azonnali podcastja! Prieger Zsolt, az Anima Sound System frontembere mesél cigányságról, vírusról és jellemfejlődésről.

Mennyire estek be az árak a fővárosban és vidéken? Érdemes várni a lakásvásárlással vagy eladással? Ingatlanpiaci szakértőkkel beszélgettünk a Helyzetben! Podcast.

A kormányra kerülő RMDSZ akár három minisztériumot is kaphat Romániában. A választáson meglepően jól szereplő szélsőjobboldal azonban a koalícióban is okozhat zavart.

A magyar kormánypárt egyre szorultabb helyzetben van a Néppártban, a vétó hatásait pedig elszámította Orbán Viktor. Helyzet Stefano Bottonival és Hegedűs Dániellel!

Leginkább úgy, hogy nem veszel semmit. A karácsonyi vásárlási láz beindulása előtt környezetvédelmi szakemberekkel jártunk utána, hogy lehetünk zöldebbek.

Milyen volt a jugoszláv néphadsereg katonájaként megélni a boszniai háború kitörését; miért éppen úgy születetett meg a béke, ahogy?

A Helyzet vendége Eric Weaver, a Debreceni Egyetem docense, akivel megbeszéltük, mit hozhat Magyarországnak, ha Joe Biden az USA elnöke.

Twitter megosztás Google+ megosztás