+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Vass Csaba
2021. január 8. péntek, 11:28
Az Európai Bizottság elnöke biztatja a tagállamokat a döntésre. Szerinte korábban túl lassan járt el az EU ennek a vakcinának a beszerzése kapcsán.

További 300 millió adag koronavírus-elleni oltóanyag megvásárlására tett javaslatot a Pfizer és a BioNTech vállalatoktól az Európai Bizottság (EB). A hírt Ursula von der Leyen, a Bizottság elnöke jelentette be pénteken.

 

Az Európai Bizottság ezzel meg kívánja duplázni a Pfizer és BioNTech vállalatoktól felvásárolható vakcinakészleteit,

 

hiszen korábban szintén 300 millió adag oltóanyagot rendelt tőlük.

 

Az Európai Bizottság elnökének pénteki bejelentése szerint a Bizottság azt javasolja az EU-tagállamoknak, hogy az EU még további 200 millió oltóanyag beszerzésére szerződjön a Pfizer és BioNTech vállalatokkal, további 100 millió adag megvásárlásának lehetőségével. Von der Leyen szerint ez lehetővé tenné az EU számára, hogy 600 millió oltóanyagot vásároljon ebből a fajta védőoltásból, amelyet elsőként engedélyezett 2020 decemberében az Európai Gyógyszerügynökség (EMA).

 

Az Bizottság elnöke ugyanakkor elmondta azt is, hogy korábban túl lassan jártak el ennek a vakcinának a beszerzése kapcsán,

 

így 2021 második negyedévében mindössze 75 millió adagot tudnak szétosztani a tagállamok között.

 

600 millió koronavírus-elleni oltóanyag 300 millió ember beoltására lenne elegendő, mivel az oltásokat két adagban kell beadni 21 napos különbséggel, az EU lakossága pedig hozzávetőlegesen 450 millió fő. A BioNTech várhatóan februárban indít új gyártóüzemet a németországi Marburgban, ahol a tervek szerint az idei év első felében 250 millió oltóanyagot sikerül majd legyártani. A vállalat a belgiumi Puurs-i üzem termelését konszolidálja majd, ahol jelenleg gyártják a Pfizer és BioNTech által kifejlesztett vakcinát.

 

Az Európai Unió eddig a fenti vállalatok mellett még az AstraZeneca, a Johnson & Johnson, a Sanofi-GSK, a Moderna és CureVac vakcinafejlesztő cégekkel kötött szerződést korábban, hogy különböző mennyiségű tételekben vásárol majd tőlük vakcinát, amint azok kifejlesztésre és engedélyeztetésre kerülnek. Azaz több, mint kétmilliárd adag van lekötve.

 

A Pfizer és BioNTech vakcinái mellett az Európai Unióban eddig még csak a Moderna által kifejlesztett, koronavírus elleni oltóanyagot engedélyezte az Európai Gyógyszerügynökség.

 

NYITÓKÉP: Pfizer / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Az űrhajós, Jurij Gagarin, egy csapásra világsztár lett – és a szovjet tudomány diadalát jelképezte, amerre csak járt.

A fejletlen orvosi technológia következtében 40 napos vesztegzárral próbálták meg az akkori járványokat megállítani.

Egy, a Lancet folyóiratban megjelent friss tanulmány szerint ha AstraZenecával vagy Szputnyik-V-vel oltanak be,
jobb, ha nem vagy elhízott.

Bő egy héttel Teleki Pál halála után a Magyar Királyi Honvédség csapatai bevonultak a Délvidékre, segítve ezzel a nácik balkáni hadjáratát.

Története is azt bizonyítja: túlságosan leegyszerűsítő, ha nemzetek közötti háborúként akarjuk láttatni a boszniai polgárháborút.

Az izraeli parlamentbe szélsőséges cionista politikusok is bekerültek. Ha Benjamin Netanjahu kormányfő akar maradni, az ő támogatásukat is meg kell nyernie. De kik ők?

Ungár Péternek pedig, aki a szakszervezet jogait kérte számon rajta, egyszerűen annyit üzent, ne fontoskodjon.

A hét kérdése

A hatpárti ellenzéki szövetség szerint felesleges a regisztráció, elég lenne felmutatni a TAJ-kártyát, hogy beoltsanak valakit a covid ellen. Szerinted?

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Hogyan lehet úgy szürreális műveket írni, ha a világ maga is egyre szürreálisabb? Veres Attila íróval erre kerestük a választ.

Renczes Ágoston, az Azonnali újságírója elmondja, miért lehet jobb vezető Matovič betonkatolikus menedzser utódja, és hogyan érintheti ez a felvidéki magyarságot.

A popzenészek és sztársportolók legújabb bevételi forrásáról Bornemissza Márkkal, az egyik legsikeresebb cipőbolthálózat, a Footshop magyar brand managerével beszélgettünk.

Az Európai Bizottság nemrég nyilvánosságra hozta az EU-s védettségi igazolásról szóló tervet. Lattmann Tamás nemzetközi jogásszal elemeztük, hogyan válhat valóra. Podcast!

Horváth Máté, a Dürer Kert koncertszervezője az Azonnalinak néhány részletet elárult arról, hogyan fog kinézni a lockdown utáni Dürer. Podcast!

Az 1848-as forradalomra és szabadságharcról szeretünk egy jó adag nemzeti mázzal és pátosszal leöntve gondolkodni. De mi köze a nemzeti ünnep lezüllesztéséhez Torgyán Józsefnek? Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás