+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Berg Dániel
2021. január 8. péntek, 07:42
Ugyanaz a mérgező és végtelenül káros politika, a populizmus vezette ide Amerikát, amiben mi, magyarok is évek óta élünk.

Ez itt egy véleménycikk, ami nem feltétlenül tükrözi az Azonnali álláspontját, de itt van, mert szeretjük a jól érvelő és érdekes szövegeket. Ha vitáznál vele, vagy küldenél egyet te is, csak bátran!

 

Megrázó és gyomorforgató eseményeknek lehettek tanúi azok, akik szerdán követték az élő közvetítéseket Washingtonból. Egy szélsőségesekből, összeesküvés-hívőkből álló fanatikus csürhe megostromolta a Capitoliumot, erőszakkal behatolt az amerikai törvényhozás épületébe.

 

A rendbontók rátámadtak az épületet védő rendőrökre, akadályozták a törvényhozók munkáját, akiket végül evakuálni is kellett. A zavargásokban jelen tudásunk szerint négy ember életét vesztette, többen megsebesültek.

 

Mindezek az események már magukban rendkívülinek számítanak: az Egyesült Államok ehhez hasonló jeleneteket utoljára talán a XIX. század közepén, a polgárháború alatt látott.

 

Nyugtalanító áthallás volt az is, hogy a tömegben Trump-feliratos zászlók mellett lebegett a konföderáció zászlaja, a rabszolgatartó lázadó államok szimbóluma is.

 

De a legfelháborítóbb, eddig példátlan része a washingtoni eseményeknek az, hogy ezt a tömeget az Egyesült Államok elnöke hergelte fel. Vagyis egy vélhetően komoly neurózisokkal küzdő személy, aki bár még betölti ezt a hivatalt, a jelek szerint  elvesztette józan ítélőképességét. A magas közhivatal felelősséggel jár, mivel az ilyen hivatalt betöltő egyének szavai milliókat befolyásolhat. A szerdai nap látványos ízelítőt adott abból, hova vezet az emberek hergelése, a folyamatos gyűlöletkeltés.

 

Édesanyám egy autó csomagtartójában disszidált az elnyomó kommunista rendszer elől. Nincstelen menekültként érkezett az Egyesült Államokba, ahol befogadásra talált, új életet kezdett, és számára addig ismeretlen egyéni szabadságokat, polgári jogokat élvezhetett.

 

Én már ott születtem, ezért mindig egyaránt büszke voltam magyar és amerikai identitásomra. Hiszek Amerika ígéretében és alapító elveiben.

 

Abban, hogy minden ember egyenlőnek teremtetett,  joga van az élethez, a szabadsághoz, valamint a boldogságra való törekvéshez. Hiszem, hogy egy kormány törvényes hatalma a kormányzottak beleegyezésén nyugszik. Ehhez pedig nélkülözhetetlen a békés és demokratikus hatalomátadás egy elvesztett választás után.

 

Való igaz a kritika, hogy a fenti elvek nem mindig érvényesültek teljesen az amerikai történelem során. Ettől még folyamatosan törekedni kell a megvalósításukra, a biztosításukra. Az Egyesült Államok mindig példát mutatott és mindig is példát kell mutatnia a világnak az autokráciakkal szemben. Viszont a szerdai történések megmutatták, hogy

 

ez az amúgy erős, a diktatúrákkal szemben kategórikusan fellépő amerikai demokrácia is milyen mély válságba tudott kerülni az elmúlt években, egy rossz vezetés alatt.

 

Nekünk, magyaroknak is nagyon fontos levonni a tanulságokat. Fontos, mert ugyanaz a mérgező és végtelenül káros politika, a populizmus, vezette ide Amerikát, amiben mi, magyarok is évek óta élünk.

 

A gyűlöletkeltésen, a hazugságokon, a tömegek elvtelen manipulációján és a társadalom megosztásán alapuló politika foglyul ejti országunkat. Ha nem tanulunk a szerdai eseményekből, akkor sajnos megvan az esélye, hogy hazánkban is hasonló jelenetek fognak lejátszódni.

 

A világ józanabb része szörnyülködve fogadta a szerdai képeket, de ha jobban belegondolunk, 2022-ben Orbán Viktortól, a populizmus nagymesterétől sem várhatunk sokkal jobbat. Fel kell vennünk a harcot a populizmussal: két hét múlva véget ér a trumpizmus, de itthon az orbánizmus további veszélyt jelent a társadalomra.

 

2022-ben, amikor az együttműködő ellenzék demokratikus úton megnyeri a választásokat, ne ringassuk magunkat naiv álmokba:

 

Orbán Viktor mindent meg fog tenni, hogy az őt támogatók ezt ne higgyék el,

 

és a tizenkét év alatt felépített propagandagépezettel maga mellett diszkreditálja az eredményeket – ahogyan ezt kedves barátja is most megtette.Most van a legnagyobb esélye annak, hogy megkössük azt a társadalmi békét, amellyel egy prosperáló, modern, európai jogállamot építhetünk. Ez a legnagyobb előttünk álló feladat: megálljt parancsolni a populizmusnak. Mind nekünk, magyaroknak, mind pedig a világ összes megnyugvást, fejlődést, demokráciát kívánó polgárának.

 

A szerző a Momentum politikusa, a II. kerület alpolgármestere és a Liberálisok és Demokraták Európáért (ALDE) pártcsalád alelnöke. Ha olvasnál azonnalis véleményeket is a történtekről, ajánljuk Karóczkai Balázs és Illés Gergő írásait!

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

1991. január 17-én vette kezdetét a hidegháborút követő évek egyik legnagyobb nemzetközi konfliktusa, az Öböl-háború, ami megágyazott a 21. századi baljós folyamatoknak is.

A vörösterror és a fehérterror során a hazai zsidóság egyenlően szenvedett, azonban a fehérterror hivatalos emlékezetkultúrájából mint áldozatok valamiért kimaradtak.

Egy bukaresti napilap szerint az RMDSZ a törékeny parlamenti többségért cserébe székelyföldi autonómiát kér, a PNL szerint ez ott már most is megvan.

Von der Leyen két alelnöke és a kohéziós biztos azután határozták erre magukat, hogy találkoztak a koronavírus-pozitív portugál pénzügyminiszterrel.

A helyiek szerint a kormány az 1200 főre rugó teniszezőket és a stábjukat választotta a saját állampolgárai helyett.

Nem csak elbukta a CDU elnökségéért folyó versenyt szombaton, de még a miniszteri terveire is nemet mondtak.

Sok vendéglátós nyitott ki péntek este Olaszországban, tiltakozva a római kormány lockdown-politikája ellen. Helyszíni riport fotókkal Firenzéből!

A hét kérdése

Még ugyan nem látni, mikor lesz vége a lockdownnak, de álmodozni azért lehet. A hét kérdésében pont ezt kell tenni!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Mennyire estek be az árak a fővárosban és vidéken? Érdemes várni a lakásvásárlással vagy eladással? Ingatlanpiaci szakértőkkel beszélgettünk a Helyzetben! Podcast.

A kormányra kerülő RMDSZ akár három minisztériumot is kaphat Romániában. A választáson meglepően jól szereplő szélsőjobboldal azonban a koalícióban is okozhat zavart.

A magyar kormánypárt egyre szorultabb helyzetben van a Néppártban, a vétó hatásait pedig elszámította Orbán Viktor. Helyzet Stefano Bottonival és Hegedűs Dániellel!

Leginkább úgy, hogy nem veszel semmit. A karácsonyi vásárlási láz beindulása előtt környezetvédelmi szakemberekkel jártunk utána, hogy lehetünk zöldebbek.

Milyen volt a jugoszláv néphadsereg katonájaként megélni a boszniai háború kitörését; miért éppen úgy születetett meg a béke, ahogy?

A Helyzet vendége Eric Weaver, a Debreceni Egyetem docense, akivel megbeszéltük, mit hozhat Magyarországnak, ha Joe Biden az USA elnöke.

Ahogy nő a koronavírus-fertőzöttek száma, úgy gyűjtenek egyre többen közvetlen tapasztalatot a járványügyi intézkedésekről. Ez alól az Azonnali szerkesztősége sem volt kivétel. Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás