+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Petróczi Rafael
2021. január 7. csütörtök, 18:00
Stephane Bancel szerint az is kijelenthető, hogy az oltás utáni pesszimista, pár hónapos immunitással számoló találgatásoknak leáldoztak.

Továbbra sincsen tudományosan bizonyított tény arra, hogy meddig tarthat a fertőzésen átesett, avagy a valamelyik koronavírus-vakcinával beoltott emberek immunitása a koronavírus-betegség ellen.

 

A Moderna gyógyszergyártó cég (aminek vakcináját éppen szerdán engedélyezte az EU ezért felelős szerve, az Európai Gyógyszerügynökség) vezérigazgatója, Stephane Bancel azonban annyira bízik kifejlesztett vakcinák hatékonyságában, hogy a francia pénzügyi szolgáltató csoport, az ODDO BHF egy csütörtöki eseményén kijelentette: a vakcinák akár hosszú évekig is megvédhetik az embereket a koronavírus-megbetegedéstől.

 

„A nyáron a médiában lefestett rémálom lehetőségét, hogy a vakcina csak egy-két hónapig működik, úgy gondolom, kidobhatjuk az ablakon.

 

Az oltóanyag által generált antitestbomlás nagyon lassan megy végbe az emberi szervezetben. (…) Mi úgy gondoljuk, a védettség potenciálisan pár évig is kitarthat”

 

– mondta Stephane Bancel.

 

A Moderna egyébként ugyanolyan mRNS-alapú vakcinát fejlesztett ki, mint az uniós engedélyeket úgyszint megkapó, és már Magyarországon is használt Pfizer-vakcinák: ezek az oltóanyagok egy olajos védőburokban egy úgynevezett hírvivő ribonukleinsavat (messenger RNS, azaz mRNS) juttatnak be a szervezetbe.

 

Az mRNS alapvetően egy olyan kémiai anyag, ami – nevéből adódóan – közvetíti azokat az információkat a szervezetünknek, amik egy-egy fehérje előállításhoz szükségesek. A koronavírus-vakcina esetén

 

a szervezetünkbe beküldött mRNS-ek a koronavírus önmagában ártalmatlan tüskefehérjének előállításhoz szükséges információkat közvetítik a sejtjeinknek,

 

amit azok saját maguktól felépítenek, és amikkel szemben az immunrendszerünk felveszi a harcot, egy ideig megjegyzve a védekezés módját.

 

Így amikor újra benyeljük a koronavírust, a szervezet egyből felismeri a kórokozót, és azonnal cselekszik, még mielőtt a vírus betegséget okozhatna – a szervezetnek ezt az emlékező képességét segítik elő egyébként az ettől különböző elven készülő koronavírus-vakcinák is.

 

NYITÓKÉP: Moderna Inc. / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Az Azonnali szolidaritást
vállal a Klubrádióval: egyszeri alkalommal, hétfőn a Facebook-oldalunkon mi is élőben közvetítjük Bolgár György betelefonálós műsorát.

Azt is közölte a rendőrség, hogy a minipárt elnökét nem három, csak két óráig tartották bent, miután nem akarta igazolni magát a Gődény-féle tüntetésen.

A Feröer-szigetek lakóit nem különösen izgatja egyelőre a járvány harmadik hulláma.

Civilek is indulhatnak rajta, ha előre nyilatkoznak arról, hogy győzelmük esetén melyik párt frakciójába ülnének be. Aki 2022 áprilisáig betölti a 18. életévét, részt vehet az előválasztáson.

Hetvenöt éve írták alá azt az egyezményt, amely lehetőséget adott Csehszlovákiának arra, hogy területéről magyar lakosokat telepítsen át Magyarországra, és fordítva.

A kontinens legjobb sorozatával, archívumával, tojástörőjével és még sok minden mással!

A hét kérdése

Arról még senki sem beszélt, hogy ezeket pontosan mire is lehetne felhasználni, azt viszont tudjuk, hogy jönnek. Dönts te!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

A Helyzet-interjúban vendégünk Miklósy Krisztián synthwave zenész, akivel kitárgyaltuk, hogyan válik valósággá lassan a nyolcvanas évek sci-fijeinek retrofuturizmusa. Podcast!

Hogyan hat a klímaváltozásra a CSOK Vági Márton szerint? Csalár Bence divatblogger pedig a magyarok ízléséről, a divattal való kapcsolatukról és a magyar vidék divatjáról mesélt. Podcast!

Szálinger Balázs költővel beszéltünk, aki elmondja, miért vonult ki a városból és a Facebookról, és mi köze a költészethez a verses reklámoknak és Krúbinak.

Van-e a magyar politikában még élet Facebook nélkül? Ezt a kérdést vitatjuk meg az elején! A második fele: meglepetés!

Megújult a Helyzet, az Azonnali podcastja! Prieger Zsolt, az Anima Sound System frontembere mesél cigányságról, vírusról és jellemfejlődésről.

Mennyire estek be az árak a fővárosban és vidéken? Érdemes várni a lakásvásárlással vagy eladással? Ingatlanpiaci szakértőkkel beszélgettünk a Helyzetben! Podcast.

Twitter megosztás Google+ megosztás