+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Gyebnár Dávid
2021. január 6. szerda, 17:42
Hajmeresztő a momentumos Buzinkay György követelése, hogy tegye kötelezővé a kormány a koronavírus elleni oltást.

Ez itt egy véleménycikk, ami nem feltétlenül tükrözi az Azonnali álláspontját, de itt van, mert szeretjük a jól érvelő és érdekes szövegeket. Ha vitáznál vele, vagy küldenél egyet te is, csak bátran!

 

Több dologban ért egyet a balliberális oldal és a Fidesz, mint azt beismernék. Legutóbb például Gulyás Gergely pedzegette: „elképzelhető”, hogy gyakorlatilag szankcionálva lesznek azok, akik nem oltatják be magukat a koronavírus ellen. Erre próbál rátromfolni a momentumos Buzinkay György, aki egyenesen kötelezővé tenné a vakcinát.

 

Állítása alátámasztása érdekében be is dobta azt, a hivatalos statisztikákban a „koronavírus-fertőzés következtében elhunytak” több, mint kilencezres számát a 2018-as halálozási statisztikák közé, ami így mindjárt a harmadik leggyakoribb halálozási aránnyá nőtte ki magát.

 

Sajnos a képzeletbeli grafikonról lemaradt, hogy az elhunytak között mennyien voltak krónikus betegek, esetleg veszélyeztetett korúak, ahogyan a gyógyultak számát sem említi.

 

Persze, úgy már kevésbé lenne ijesztő az ábra, így – érvelési szempontból – valóban nem tanácsos odabiggyeszteni.

 

Viszont azzal sem túl szerencsés érvelni, hogy azért kell beoltani a lakosságot, mert „így megvédjük az elesetteket, a betegeket, a várandós kismamákat, az időseket”. Főleg nem az után, hogy a momentumos politikus kijelenti: meglátása szerint társadalmunk alapvetően továbbra is liberális, vagyis nem a közösségek értékesek a többség szemében, hanem az individuumok (ellentétben például a nacionalistákkal). Ez azonban – szerinte – nem lehet mentség az oltás elutasítására, mivel „még a legszélsőségesebb liberálisok is azt vallják, hogy mindenki szabadsága addig terjed, ameddig azzal másnak nem árt”.

 

Ez elég merész kijelentés egy alig féléves vakcina kapcsán, melynek nemhogy a hosszútávú mellékhatásait nem ismerjük, de arról is megoszlanak a vélemények, hogy a beoltottak fertőzőképesek-e, és ha igen, milyen arányban.

 

Meglehetősen hajmeresztőnek tartom Buzinkay következtetését is, miszerint a kormány kétféleképpen járhat el: az egyszerűbb, ha kötelezővé teszi a vakcina beadását mindenki számára. A bonyolultabb pedig, ha szankcionálja azokat, akik nincsenek beoltva. „Tömegközlekedést csak azok használhatnak, akik oltva vannak” – példálózik a momentumos politikus.

 

Természetesen a kötelező panelek sem maradhatnak ki, minthogy aki nem rohan rögtön oltásért, az „vírustagadó”, vagy „oltásellenes”. Legalábbis én így értelmeztem Buzinkay szavait, ez pedig – ha valóban erre gondolt – meglehetősen

 

meredek állítás egy olyan országban, ahol az emberek nagyjából 15-30 százaléka oltatná csak be magát. Nem hiszem, hogy a magyar társadalom döntő többsége ne hinne a koronavírus létezésében,

 

vagy hogy „oltásellenes” szülők hada sem tolongana az iskolákban, hogy márpedig az ő gyereke ne kapjon TBC, Hepatitis B vagy kanyaró elleni oltást.

 

Kifejezetten vicces egyébként az oltás kötelezővé tételének ötletét egy olyan ideológiát képviselő embertől hallani, mely ideológia kereszteslovagjai szerint az embereknek joguk van azt bevinni a testükbe, amit csak akarnak, ráadásul támogatják az abortuszt, hiszen szerintük a nő önrendelkezési joga jóval előrébb való, mint a magzat élethez való joga.

 

De arról már senkinek sincs joga dönteni, hogy be akarja-e oltatni magát egy kevesebb, mint egy év alatt összedobott kísérleti vakcinával, igaz? Na, ez az igazi paradoxon.

 

Végezetül fontosnak tartom leszögezni: a Mi Hazánk nem oltásellenes. Aki úgy érzi, szüksége van a vakcinára, annak ingyen és bérmentve biztosítanunk kell. Ugyanakkor határozottan ellenezzük, hogy azokat is az oltás felvételére kényszerítsük, akik elutasítják azt. Ahogyan azt is visszautasítjuk, hogy bármiféle hátrányos megkülönböztetés érje azokat, akik nem kívánnak élni az önkéntes(!) oltás lehetőségével. Mintha csak leprások lennének.

 

A virológusok szerint egyébként a koronavírus jó eséllyel velünk marad és szezonálissá válik, mint az influenza. Akkor mi a terv? Félévente kell majd sorba állni az oltási könyvvel, amibe úgy gyűjtjük majd a pecséteket, mint a diákigazolványba a matricát?

 

A szerző a Mi Hazánk Mozgalom békéscsabai elnöke, és az Azonnali oltásvitájához szólt hozzá. Buzinkay György vitatott cikkét itt, a teljes oltásvitát pedig itt olvashatod vissza. Ha hozzászólnál te is, írj nekünk!

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

1991. január 17-én vette kezdetét a hidegháborút követő évek egyik legnagyobb nemzetközi konfliktusa, az Öböl-háború, ami megágyazott a 21. századi baljós folyamatoknak is.

A vörösterror és a fehérterror során a hazai zsidóság egyenlően szenvedett, azonban a fehérterror hivatalos emlékezetkultúrájából mint áldozatok valamiért kimaradtak.

Egy bukaresti napilap szerint az RMDSZ a törékeny parlamenti többségért cserébe székelyföldi autonómiát kér, a PNL szerint ez ott már most is megvan.

Von der Leyen két alelnöke és a kohéziós biztos azután határozták erre magukat, hogy találkoztak a koronavírus-pozitív portugál pénzügyminiszterrel.

A helyiek szerint a kormány az 1200 főre rugó teniszezőket és a stábjukat választotta a saját állampolgárai helyett.

Nem csak elbukta a CDU elnökségéért folyó versenyt szombaton, de még a miniszteri terveire is nemet mondtak.

Sok vendéglátós nyitott ki péntek este Olaszországban, tiltakozva a római kormány lockdown-politikája ellen. Helyszíni riport fotókkal Firenzéből!

A hét kérdése

Még ugyan nem látni, mikor lesz vége a lockdownnak, de álmodozni azért lehet. A hét kérdésében pont ezt kell tenni!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Mennyire estek be az árak a fővárosban és vidéken? Érdemes várni a lakásvásárlással vagy eladással? Ingatlanpiaci szakértőkkel beszélgettünk a Helyzetben! Podcast.

A kormányra kerülő RMDSZ akár három minisztériumot is kaphat Romániában. A választáson meglepően jól szereplő szélsőjobboldal azonban a koalícióban is okozhat zavart.

A magyar kormánypárt egyre szorultabb helyzetben van a Néppártban, a vétó hatásait pedig elszámította Orbán Viktor. Helyzet Stefano Bottonival és Hegedűs Dániellel!

Leginkább úgy, hogy nem veszel semmit. A karácsonyi vásárlási láz beindulása előtt környezetvédelmi szakemberekkel jártunk utána, hogy lehetünk zöldebbek.

Milyen volt a jugoszláv néphadsereg katonájaként megélni a boszniai háború kitörését; miért éppen úgy születetett meg a béke, ahogy?

A Helyzet vendége Eric Weaver, a Debreceni Egyetem docense, akivel megbeszéltük, mit hozhat Magyarországnak, ha Joe Biden az USA elnöke.

Ahogy nő a koronavírus-fertőzöttek száma, úgy gyűjtenek egyre többen közvetlen tapasztalatot a járványügyi intézkedésekről. Ez alól az Azonnali szerkesztősége sem volt kivétel. Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás