+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Antal Róbert-István
2021. január 6. szerda, 18:00
Romániában országosan körülbelül felével csökkent a turisták száma, Székelyföldön is nagyjából ennyivel. A magyar többségű megyékben nagyobb a visszaesés, mivel a csíksomlyói búcsú elmaradása és a határátlépés nehézségei miatt jóval kevesebb magyarországi turista látogatta meg Erdélyt.

2020-ban a koronavírus-járvány az erdélyi turizmust is megviselte. A járvány megelőzése érdekében bevezetett korlátozások és az erősebb határellenőrzés miatt Románia turizmusa is inkább a belföldi turistákra épített. Ez pedig meglátszott az inkább magyarországiak által látogatott Székelyföld turistáinak számán, és az ott eltöltött vendégéjszakákon is. A tavaszi lockdown feloldása után az erdélyi turizmus éledezni kezdett, azonban

 

a június és október közötti nyári vendégéjszakák száma így is a 2019-es érték felére (49 százalék) csökkent,

 

írja az Erdélystat.

 

A székelyföldi értékek hasonlóak az országos átlaghoz: 50 százalékkal kevesebb turista érkezett, és 53 százalékkal kevesebb vendégéjszakát regisztráltak a Székelyföldön, mint egy évvel korábban.

 

Hol nyaraltak a románok?

 

A nyári idényben

 

az erdélyi turistaforgalom legnagyobb részét (a turisták 41, a vendégéjszakák 35 százalékát) a dél-erdélyi megyék, azon belül pedig Brassó megye jelentette.

 

Brassó a közeli Déli-Kárpátok túraútvonalainak és a szász város épített örökségenek köszönheti első helyét az erdélyi megyék közül. Brassó országos összesítésben a második legnépszerűbb megye lett a turisták körében. Országosan első a Fekete-tenger partja miatt Konstanca megye lett, amelyet 2020-ban majdnem egymillióan kerestek fel. Brassót és Konstanca megyéket elsősorban a belföldi turisták keresték fel.

 

A KONSTANCAI KASZINÓ IKONIKUS ÉPÜLETE A FEKETE-TENGER PARTJÁN. FOTÓ: PIXABAY

 

Az erdélyi turizmushoz kisebb mértékben járult hozzá a többi erdélyi megye, a magyar többségű székelyföldi megyék részesedése például 10 százalék alatti volt – ez a határátlépési nehézségekkel és a Magyarországról érkező székelyföldi turizmus visszaesésével áll összefüggésben.

 

A regáti románok – a Kárpátoktól keletre és délre – általában a román tengerparton és a hegyekben szoktak nyaralni.

 

A két téli ünnep között például a főváros és a Brassó környéki hegyi üdülőtelepek között több órás hosszú sorokat kellett kivárni és végigautózni a románoknak.

 

BRASSÓ BELVÁROSA MADÁRTÁVLATBÓL. FOTÓ: PIXABAY

 

A Nemzeti Statisztikai Hivatal – a román KSH – novemberi felmérése azt mutatja, hogy ebben a hónapban 320 ezer román belföldi turistát regisztráltak az országban, akik 634 ezer vendégéjszakát töltöttek el az ország különböző üdülőtelepein. Az országos statisztika azt mutatja, hogy a turisták leginkább a megyeszékhelyet és a fővárost látogatták (az összes turista körülbelül 40 százaléka), őket pedig a hegyi üdülőtelepek követték az összes turista 24 százalékával. A nemzetközi turisták Romániába utazása novemberben a tavalyi értékhez képest 60 százalékkal esett vissza.

 

Mi a helyezet a Székelyföldön?

 

A nyári szezonban majdnem 100 ezer turista látogatott el Hargita és Kovászna megyékbe és 308 ezer vendégéjszakát töltött el ott. Az előző év értékeivel összehasonlítva ez is 50 százalékos csökkentést jelent, amely leginkább Hargita megyét sújtotta: Itt 57 százalékkal kevesebb turistát és 61 százalékkal kevesebb vendégéjszakát regisztráltak.

 

„Mivel idén elmaradt a csíksomlyói pünkösdi búcsú, a Magyarországról idelátogató turisták száma is megcsappant.

 

Míg az előző években alig győztem eleget tenni a felkéréseknek, idén örültem, ha néha megcsörrent a telefonom, de akkor is inkább érdeklődtek, hogy nyitva van-e a múzeum vagy látogatható-e a Teleki Téka” – mondta el egy idegenvezető a Székelyhonnak.

 

A TÉLI SPORT SZERELMESEINEK KÖTELEZŐ. FOTÓ: MADARASI HARGITA SÍKÖZPONT / FB

 

A magyar határhoz közeli Partiumban a székelyföldi turisták számának közel dupláját regisztrálták, amely leginkább Bihar megye (Nagyvárad, Félixfürdő) jó adatainak köszönhető. Biharba például a nyári szezon alatt a székelyföldi turistáknak majdnem a kétszerese, 160 ezer turista érkezett.

 

NYITÓKÉP: A barcarozsnyói vár. Neighbor's Goat / Wikimedia Commons

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Ezen a' héten egy lubok leplezi le az orosz nép ellenségit.

A sikeres alkotmányos vádeljárás jelentősége Trump diszkvalifikálása lenne egy következő elnökválasztásról.

Három hónap alatt szállítják le az összesen kétmillió adag Szputnyik V-vakcinát.

Egy év kell legalább a szakértő szerint, hogy beindulhasson a tavaly decemberben alapított cégnél egy covid-vakcina tömeges gyártása.

Három ütemben érkezik nagy mennyiségben a Sputnik-V hazánkba, jelentette be Szijjártó Péter külügyminiszter.

Gulyás Márton és a Partizán műsora Gajdics Ottóval tarolt, TGM és a többi véleményvezér pedig a nyomukban!

A hét kérdése

Még ugyan nem látni, mikor lesz vége a lockdownnak, de álmodozni azért lehet. A hét kérdésében pont ezt kell tenni!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Megújult a Helyzet, az Azonnali podcastja! Prieger Zsolt, az Anima Sound System frontembere mesél cigányságról, vírusról és jellemfejlődésről.

Mennyire estek be az árak a fővárosban és vidéken? Érdemes várni a lakásvásárlással vagy eladással? Ingatlanpiaci szakértőkkel beszélgettünk a Helyzetben! Podcast.

A kormányra kerülő RMDSZ akár három minisztériumot is kaphat Romániában. A választáson meglepően jól szereplő szélsőjobboldal azonban a koalícióban is okozhat zavart.

A magyar kormánypárt egyre szorultabb helyzetben van a Néppártban, a vétó hatásait pedig elszámította Orbán Viktor. Helyzet Stefano Bottonival és Hegedűs Dániellel!

Leginkább úgy, hogy nem veszel semmit. A karácsonyi vásárlási láz beindulása előtt környezetvédelmi szakemberekkel jártunk utána, hogy lehetünk zöldebbek.

Milyen volt a jugoszláv néphadsereg katonájaként megélni a boszniai háború kitörését; miért éppen úgy születetett meg a béke, ahogy?

A Helyzet vendége Eric Weaver, a Debreceni Egyetem docense, akivel megbeszéltük, mit hozhat Magyarországnak, ha Joe Biden az USA elnöke.

Twitter megosztás Google+ megosztás