+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Vass Csaba & Bukovics Martin
2021. január 5. kedd, 14:24
A hatpárti ellenzéki szövetség konkrétumokkal kezdte 2021-et, bejelentve, milyen elvek alapján kormányoznának. Több pénzzel támogatnák a leszakadó régiókat, átalakítanák az adórendszert, hogy aki tehetős, többet fizessen. Az illegális migráció ellen fellépnének, a fenntarthatóság minden kormányzati döntésnél szempont lenne.

Kedden délelőtt a hatpárti ellenzéki szövetség – a Jobbik, a Demokratikus Koalíció, az MSZP, az LMP, a Párbeszéd és a Momentum – vezetői megegyeztek egy majdani közös kormányzás hat alapelvéről, azaz megtudtuk, milyen szellemben kormányoznák Magyarországot, ha 2022-ben ők nyernék a választást.

 

Ezek az alapelvek a következők:

 

1. Az „önmagával békében élő nemzetről” Jakab Péter Jobbik-elnök beszélt. Mint mondta, pártja azzal a feltétellel vett részt a hatpárti ellenzéki szövetségben, ha nemcsak az Orbán-rendszer ér véget, hanem az ország is jobb lesz. Ez a kívánság ezzel a hat alapelvvel szerinte gyakorlatilag teljesült. Mint mondta: megteremtik a társadalmi békét, véget vetnek a gyűlölködésnek, betemeti az árkokat, erre ugyanis maga a hatpárti, bal- és jobboldali pártokat is tartalmazó ellenzéki szövetség léte a bizonyíték. Mindenkit a nemzet részének tekintünk, szögezte le, majd megígérte: „Nem hat párt, hanem 15 millió magyar kormánya leszünk!”

 

2. A demokratikus jogállamról Fekete-Győr András Momentum-elnök beszélt. Szabad ország, szabad sajtó, szabad tudomány, szabad oktatás, szabad művészet: nem egyetlen ember akarata lesz a meghatározó, hanem a polgárok közös akarata, sorolta. Vége lesz az oligarchák hatalmának, leszámolnak a korrupcióval, egyetlen bűn sem marad büntetlenül, Magyarország a törvényes rend országa lesz, ígérte meg az ismert szlogeneket felsorolva Fekete-Győr András.

 

3. A „jövőbe tekintő kormányzásról” Schmuck Erzsébet LMP-társelnök beszélt. Olyan kormányt akarnak, amely minden döntésnél figyelembeveszi a fenntarthatósági szempontokat, védi a természeti értékeket és örökséget, és kezeli a demográfiai válságot is. Arról, hogy megmaradnak-e a Fidesz-kormányok családügyi intézkedései, nem beszélt, csak annyit mondott, hogy olyan intézkedéseket hoznának, amelyekkel „minden család felelősséggel tud gyermeket vállalni”. Az LMP-társelnök közölte:

 

a bevándorlás ügyét a nemzeti kormány kezében tartanák – az EU-ban ez eleve tagállami hatáskör –, plusz fellépnének az embercsempészet és az illegális migráció „minden formája” ellen.

 

4. Nem hagyjuk magukra az időseket, betegeket, szegénységben élőket, vette át a szót Szabó Tímea Párbeszéd-társelnök. Ehhez ingyenes és jó minőségű oktatás, szociális ellátás, egészségügy és kultúra kell. Tisztességes nyugdíjt is ígért, a hanglejtéséből ítélve magasabbat a mostaninál. Közölte: a közteherviselést ennek megfelelően át fogják alakítani,

 

aki tehetős, több adót fog fizetni, tehát eszerint vagy a mostani egykulcsos szja-nak vetnének véget,

 

vagy máshogy, mondjuk vagyonra kivetett külön adókulcsokkal is megvalósíthatják ezt az ígéretet, ha a hatpárti ellenzéki szövetség kerül kormányra 2022-ben, nem pedig újra a Fidesz.

 

5. Igazságos gazdaságról beszélt Kunhalmi Ágnes MSZP-társelnök, aki lényegében Szabó Tímea mondanivalóját bővítette ki. Olyan oktatásra van szükség, ami lehetővé teszi a társadalmi felemelkedést, tisztességes verseny így lesz ugyanis. Méltányos közteherviselésről is beszélt, amibe bevonná a nagyvállalatokat és a „felső tízezert” is, jelentsenek ezek bármit is. Tisztességes munkáért tisztességes bér és nyugdíj kell járjon, a magyar bérszínvonalnak meg kell közelítenie a nyugat-európai szintet, eltörlik a rabszolgatörvényt, a leszakadó régiókat pedig a mostaninál jobban kell támogatni, sorolta.

 

6. Az európai Magyarországról Gyurcsány Ferenc DK-elnök, volt miniszterelnök beszélt, aki szerint az EU-ban természetes, hogy vannak viták, az unió ugyanis nem tökéletes, sőt, az ő ízlésének messze van a tökéletestől, de még így is az eddigi legfontosabb történelmi választása az országnak.

 

Hazafias és európai kormányt szeretnének, így, együtt, zárta a sajtótájékoztatót Gyurcsány.

 

Az ezen pontokat tartalmazó dokumentumot az általuk valamiért sajtótájékoztatónak nevezett online stream végén aztán alá is írták. Ha valaki szeretné, itt visszanézheti a videót:

 

 

Garanciákat már eddig is adtak

 

2020 karácsonya előtt pár nappal a hatpárti szövetség már megegyezett abban, hogy 2022-ben közös programmal, közös listán indulnak, mind a 106 egyéni választókörzetben közös jelöltet állítanak, és közös lesz a miniszterelnök-jelöltjük is. Ekkor egy Korszakváltás garanciái című dokumentumot is elfogadtak, melynek pontjai között többek között szerepel az is, hogy az ellenzéki szövetség pártjai kizárólag olyan jelöltek indulását támogatják, akik

 

+ átesnek az ellenzéki pártok által közösen megszervezett szigorú átvilágításon,

 

+ aláírják a jelölti feddhetetlenségi nyilatkozatot,

 

+ aláírják a közös kormányzás alapelveit leíró értéknyilatkozatot,

 

és írásban vállalják a közös kormányprogram végrehajtását.

 

Mindezek mellett a közös listát állító pártok többek között olyan tartalmi garanciákat is vállaltak az elfogadott dokumentumban, amely szerint a kormányzásuk ideje alatt új alkotmányt hoznak létre, amit népszavazással erősítenek meg, Magyarország csatlakozik az Európai Ügyészséghez, új választási törvényt alkotnak, és

 

a köztársasági elnök megválasztását közvetlenül a választópolgárok kezébe helyezik, és nyilvánosságra hoznák az ügynökaktákat is.

 

Hogy a decemberben elfogadott dokumentumból mit is lehet kiolvasni, az már az Azonnalin is kielemeztük.

 

NYITÓKÉP: Gyurcsány Ferenc / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

1991. január 17-én vette kezdetét a hidegháborút követő évek egyik legnagyobb nemzetközi konfliktusa, az Öböl-háború, ami megágyazott a 21. századi baljós folyamatoknak is.

A vörösterror és a fehérterror során a hazai zsidóság egyenlően szenvedett, azonban a fehérterror hivatalos emlékezetkultúrájából mint áldozatok valamiért kimaradtak.

Egy bukaresti napilap szerint az RMDSZ a törékeny parlamenti többségért cserébe székelyföldi autonómiát kér, a PNL szerint ez ott már most is megvan.

Von der Leyen két alelnöke és a kohéziós biztos azután határozták erre magukat, hogy találkoztak a koronavírus-pozitív portugál pénzügyminiszterrel.

A helyiek szerint a kormány az 1200 főre rugó teniszezőket és a stábjukat választotta a saját állampolgárai helyett.

Nem csak elbukta a CDU elnökségéért folyó versenyt szombaton, de még a miniszteri terveire is nemet mondtak.

Sok vendéglátós nyitott ki péntek este Olaszországban, tiltakozva a római kormány lockdown-politikája ellen. Helyszíni riport fotókkal Firenzéből!

A hét kérdése

Még ugyan nem látni, mikor lesz vége a lockdownnak, de álmodozni azért lehet. A hét kérdésében pont ezt kell tenni!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Mennyire estek be az árak a fővárosban és vidéken? Érdemes várni a lakásvásárlással vagy eladással? Ingatlanpiaci szakértőkkel beszélgettünk a Helyzetben! Podcast.

A kormányra kerülő RMDSZ akár három minisztériumot is kaphat Romániában. A választáson meglepően jól szereplő szélsőjobboldal azonban a koalícióban is okozhat zavart.

A magyar kormánypárt egyre szorultabb helyzetben van a Néppártban, a vétó hatásait pedig elszámította Orbán Viktor. Helyzet Stefano Bottonival és Hegedűs Dániellel!

Leginkább úgy, hogy nem veszel semmit. A karácsonyi vásárlási láz beindulása előtt környezetvédelmi szakemberekkel jártunk utána, hogy lehetünk zöldebbek.

Milyen volt a jugoszláv néphadsereg katonájaként megélni a boszniai háború kitörését; miért éppen úgy születetett meg a béke, ahogy?

A Helyzet vendége Eric Weaver, a Debreceni Egyetem docense, akivel megbeszéltük, mit hozhat Magyarországnak, ha Joe Biden az USA elnöke.

Ahogy nő a koronavírus-fertőzöttek száma, úgy gyűjtenek egyre többen közvetlen tapasztalatot a járványügyi intézkedésekről. Ez alól az Azonnali szerkesztősége sem volt kivétel. Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás