+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Antal Róbert-István
2021. január 4. hétfő, 09:43
A koronavírus-járvány miatt idén csak az egészségügyi előírások betartásával lehet majd részt venni a vízkereszti ünnepen. A Román Ortodox Egyház innovál: előre lepalackozzák a szenteltvizet, hogy mérsékeljék a vírus terjedésének kockázatát.

A román társadalomnak, mint Európa egyik legvallásosabb társadalmának az egyházi ünnepek kiemelt fontosságúak. Egy 2019-ben elvégzett közvélemény-kutatás szerint a románok 55 százaléka bizonyult mélyen vallásosnak. A Román Ortodox Egyháznak (BOR) rendkívül magas befolyása van az állami intézményekre is, a mindenkori román kormány pedig – pártállástól függetlenül – mindig igyekszik vele jó kapcsolatot ápolni.

 

A koronavírus-járvány során számos botrány övezte már az egyházat:

 

például a járvány elején egyetlen kanálból áldoztattak végig többszáz hívőt, a moldvai jászvásáron a Szent Piroska napján tartott zarándoklat során káoszba fulladtak a járványügyi intézkedések, a Román Ortodox Egyház renitenskedő konstancai érseke, Teodosie pedig annak ellenére tartott búcsút, hogy azt az állami hatóságok nem engedélyezték neki. Teodosie még frappásan azt is nyilatkozta a mise után, hogy

 

aki meghal a koronavírus következtében, az úgyis istenhez kerül.

 

Ezzel szemben a bukaresti egyházi központ (a pátriárkhátus) már régóta mérsékeltebb álláspontot tanúsít, és igyekszik követni az állam egészségügyi előírásait. Ennek értelmében vízkereszt ünnepére – amikor az istentiszteleten való részvétel mellett az ortodoxok a keresztért vízbe is ugranak – a hívőknek előre meghatározott útvonal mentén, egy és fél méter távolságot betartva egymás között, valamint kötelező maszkviselet mellett lehet csak bemenni a pátriárkhátus székhelyére.

 

Azonban a korábbi évek gyakorlatával szemben a hatalmas csöbrökben levő szenteltvizet idén felváltja majd az előre palackozott, literes szenteltvíz.

 

A cél az, hogy a szokásos tömegnyomort megelőzzék, és hogy a hívők ne egymás hegyén-hátán igyekezzenek a magukkal hozott üvegeket szenteltvízzel megtölteni. Az állammal kötött kompromisszum eredményeként Romániában az egyházi szertartások, így a szentmisék és istentiszteletek bizonyos korlátozások mellett engedélyezve vannak, de a nagy tömegeket vonzó búcsúk megrendezéséhez nem járulnak hozzá a hatóságok.

 

A Román Ortodox Egyház a hétfőn kezdődő tömeges oltási kampánnyal kapcsolatban is mérsékeltebb hangnemet ütött meg. Eszerint

 

az egyház nem ellenzi az oltást,

 

azonban hangsúlyozzák, hogy annak egyéni döntésen kell alapulnia, nem lehet kötelező jellegű.

 

NYITÓKÉP: Libertatea / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Ezen a' héten egy lubok leplezi le az orosz nép ellenségit.

A sikeres alkotmányos vádeljárás jelentősége Trump diszkvalifikálása lenne egy következő elnökválasztásról.

Három hónap alatt szállítják le az összesen kétmillió adag Szputnyik V-vakcinát.

Egy év kell legalább a szakértő szerint, hogy beindulhasson a tavaly decemberben alapított cégnél egy covid-vakcina tömeges gyártása.

Három ütemben érkezik nagy mennyiségben a Sputnik-V hazánkba, jelentette be Szijjártó Péter külügyminiszter.

Gulyás Márton és a Partizán műsora Gajdics Ottóval tarolt, TGM és a többi véleményvezér pedig a nyomukban!

A hét kérdése

Még ugyan nem látni, mikor lesz vége a lockdownnak, de álmodozni azért lehet. A hét kérdésében pont ezt kell tenni!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Megújult a Helyzet, az Azonnali podcastja! Prieger Zsolt, az Anima Sound System frontembere mesél cigányságról, vírusról és jellemfejlődésről.

Mennyire estek be az árak a fővárosban és vidéken? Érdemes várni a lakásvásárlással vagy eladással? Ingatlanpiaci szakértőkkel beszélgettünk a Helyzetben! Podcast.

A kormányra kerülő RMDSZ akár három minisztériumot is kaphat Romániában. A választáson meglepően jól szereplő szélsőjobboldal azonban a koalícióban is okozhat zavart.

A magyar kormánypárt egyre szorultabb helyzetben van a Néppártban, a vétó hatásait pedig elszámította Orbán Viktor. Helyzet Stefano Bottonival és Hegedűs Dániellel!

Leginkább úgy, hogy nem veszel semmit. A karácsonyi vásárlási láz beindulása előtt környezetvédelmi szakemberekkel jártunk utána, hogy lehetünk zöldebbek.

Milyen volt a jugoszláv néphadsereg katonájaként megélni a boszniai háború kitörését; miért éppen úgy születetett meg a béke, ahogy?

A Helyzet vendége Eric Weaver, a Debreceni Egyetem docense, akivel megbeszéltük, mit hozhat Magyarországnak, ha Joe Biden az USA elnöke.

Twitter megosztás Google+ megosztás