+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Bukovics Martin
2021. január 4. hétfő, 14:22
Az osztrák kancellár beoltatná magát akár előbb is, mint hogy sorra kerülne, ha ez megnyugtatja a Pfizer-vakcina iránt szkeptikusabbakat.

Nagyinterjút adott az ünnepeket követően Sebastian Kurz jobbközép osztrák kancellár a bécsi Kronen Zeitungnak a koronavírus-vakcinák kapcsán, miután karácsonyt követően az Orbán Viktor által csak víruslaboratóriumként emlegetett nyugati szomszédunk is elkezdte beoltatni a lakosságot a Pfizer-BioNTech közös oltóanyagával. A baráti hangulatú interjúban amellett, hogy Kurz elmondhatta, hogy rengeteg erőt merít a csapatából, a családjából és sportból, szó volt olyan dolgokról is, hogy

 

2020-at élete eddigi legkeményebb évének élte meg, amikor olyan döntéseket kellett hoznia, amiket senki nem akart meghozni,

 

holott ő azért ott volt a frontvonalban már a 2015-ös migrációs válság vagy a 2019-es Ibiza-botrány alatt is.

 

Sebastian Kurz mindenesetre nyilvánvalóvá tette: ha nem élveznének elsőbbséget a koronavírus elleni vakcina beadatásakor a rizikócsoportok és az idősek, ő is beoltatná magát. Mint mondta, egy csomó e-mailt kap olyasmi tartalommal, hogy ha ennyire biztonságos az oltóanyag, miért nem ő oltatja be magát elsőként: „Ha ez a szkeptikusokat megnyugatná, én állnék elébe.”

 

A kérdésre, miszerint nincs esetleg túl kevés az oltásból, Kurz azt mondta: dehogynincs, Ausztria számára eddig az Európai Bizottság beszerzésének köszönhetően 5,5 millió adagra van ígéret csak a Pfizer-BioNTech cégek közös vakcinájából, de ezeknek egy részét még először le kell gyártani.

 

Ausztria ezen felül, „ha lesz erre lehetőség”, megpróbál maga még pluszban vásárolni a cégtől oltóanyagokat,

 

úgy, ahogy azt nemrég Németország is megpróbálta, az olasz kormány és sajtó heves tiltakozását kiváltva ezzel. Kurz sokat sejtetően hozzátette: nemrég a vakcináért végzett kutatásaiért kitüntette Christoph Huber professzort, a BioNTech osztrák alapítóját. A kérdésre, hogy az, hogy kevés vakcina áll még rendelkezésre, miközben az USA-ban és Izraelben már a tömeges oltás is megkezdődött, nem az EU kudarcát jelenti-e, Kurz azt mondta: már az is siker önmagában, hogy az EU fel tudott állítani egy központi beszerzési rendszert, hogy egy nagy közös egységként kössön le vakcinákat a gyógyszeripari cégeknél, és tagállamainak ne külön-külön versenyezniük a vakcinákért a bolygó többi államával.

 

Azt határozottan állította az osztrák kancellár, hogy a koronavírus elleni vakcina beadatása önkéntes lesz, nem teszik kötelezővé Ausztriában: „Az azonban lehet, hogy légitársaságok vagy rendezvényszervezők előírják.

 

A világ bizonyos részein számos ország ma is bizonyos oltások meglétéhez köti az oda való beutazást: hepatitisz, sárgaláz, malária vagy éppen tífusz ellen. Hasonló jöhet a jövőben a koronavírussal is.”

 

Hozzá kell tenni: malária ellen nem védőoltás van, hanem más megelőzési módszerek. Kurz nem pontosította, és a Kronen Zeitung sem kérdezte meg, hogy mely országokra gondol, de nehezen elképzelhető, hogy EU-s tagállamok ilyen kötelezettséget előírnának, hiszen az gyakorlatilag a szabad mozgást biztosító schengeni övezet végét jelentené.

 

A következő hónapokban a hideg és sokak télen gyenge immunrendszere miatt Kurz arra számít, hogy újabb kihívások elé állítja őket a járvány, hovatovább akár egy harmadik hullám is benne van a pakliban. Mint mondja, a Csehországban és Hollandiában látható számok alapján ott már a járvány harmadik hullámánál járnak, ezért „némi megkönnyebbülést az emelkedő hőmérsékletnek és az oltásoknak köszönhetően csak nyáron várok”.

 

Éppen ezért nem tudja biztosra mondani, hogy nem kerül-e sor újabb, egy immáron negyedik lockdownra Ausztriában, „ezt kizárni nem lehet”, a cél mindenesetre az, hogy a kórházak intenzívosztályait felkészítsék, hogy amennyire lehet, továbbra is el lehessen kerülni a triázst (ez egy mechanikus, egyszerű dolog: egyértelmű paraméterek, tulajdonképpen egy fekete-fehér rendszer alapján sorolja be a betegeket a sürgősségi kategóriákba, bővebben itt olvashatod el).

 

Az Azonnalin vitát is olvashatsz az oltásútlevelekről és az oltás kötelezővé tételéről: ide kattints a cikkekért!

 

FOTÓ: Sebastian Kurz / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Hetvenöt éve írta alá azt az egyezményt, amely lehetőséget adott Csehszlovákiának arra, hogy területéről magyar lakosokat telepítsen át Magyarországra, és fordítva.

A kontinens legjobb sorozatával, archívumával, tojástörőjével és még sok minden mással!

A 2010-es évek elején még fagyos volt a viszony, de mostanra eljutottak egészen addig, hogy a Fidesz már az RMDSZ ellenében induló erdélyi jobboldaliakat hazaárulózza. Hogyan jutottak el idáig?

Most ismerte el először valaki a Bizottságban, hogy talán nem minden volt rendben a vakcinabeszerzésekkel.

Közel három és fél óráig kellett magyarázkodniuk az EP-ben a vakcinagyártó cégek vezetőinek, hogy mikor érkeznek meg az EU-nak ígért vakcinák.

Nem tetszik neki egy szabálymódosítás, aminek segítségével a komplett Fidesz-delegációt ki lehetne tessékelni a néppárti frakcióból.

A hét kérdése

Arról még senki sem beszélt, hogy ezeket pontosan mire is lehetne felhasználni, azt viszont tudjuk, hogy jönnek. Dönts te!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

A Helyzet-interjúban vendégünk Miklósy Krisztián synthwave zenész, akivel kitárgyaltuk, hogyan válik valósággá lassan a nyolcvanas évek sci-fijeinek retrofuturizmusa. Podcast!

Hogyan hat a klímaváltozásra a CSOK Vági Márton szerint? Csalár Bence divatblogger pedig a magyarok ízléséről, a divattal való kapcsolatukról és a magyar vidék divatjáról mesélt. Podcast!

Szálinger Balázs költővel beszéltünk, aki elmondja, miért vonult ki a városból és a Facebookról, és mi köze a költészethez a verses reklámoknak és Krúbinak.

Van-e a magyar politikában még élet Facebook nélkül? Ezt a kérdést vitatjuk meg az elején! A második fele: meglepetés!

Megújult a Helyzet, az Azonnali podcastja! Prieger Zsolt, az Anima Sound System frontembere mesél cigányságról, vírusról és jellemfejlődésről.

Mennyire estek be az árak a fővárosban és vidéken? Érdemes várni a lakásvásárlással vagy eladással? Ingatlanpiaci szakértőkkel beszélgettünk a Helyzetben! Podcast.

A kormányra kerülő RMDSZ akár három minisztériumot is kaphat Romániában. A választáson meglepően jól szereplő szélsőjobboldal azonban a koalícióban is okozhat zavart.

Twitter megosztás Google+ megosztás