+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Petróczi Rafael
2021. január 4. hétfő, 10:53
33 százalékkal több adatforgalmat bonyolítottak le az emberek az egyik legnagyobb mobilszolgáltató hálózatán – ennek oka a járvány miatti otthoni online partik és zenestreamelés volt.

Abban nincsen újdonság, hogy a mobilinternet-használat és úgy alapvetően az adatforgalom évről évre nő a mobilszolgáltatóknál, hiszen az utóbbi években egyre olcsóbban adják a mobilszolgálatok a szinte korlátlan mobilnetet és hanghívásokat. Mint az a Telenor Azonnalinak küldött közleményéből kiderül, a cég szerint nem meglepő az sem, hogy „egyes társadalmi események idején, ünnepi alkalmakkor” megnövekszik az adatforgalom – ilyen a szilveszter is, amikor rengetegen köszöntik a távolban lévő rokonokat és barátokat újév alkalmából.

 

Az azonban mindenképp a járvány számlájára írható, hogy

 

a kijárási korlátozások jegyében telt, otthon ülős 2020-as szilveszteri adatforgalom még a 2019-eshez képest is 33 százalékos növekményt mutatott a Telenor hálózatán.

 

Ennek oka a Telenor szerint az lehet, hogy az otthoni szilveszteri bulik részévé váltak az online szolgáltatások: online streaming-szolgáltatótól szól a zene, online köszöntik egymást az emberek és Zoomon buliznak egymással. A szilveszterkor is megfigyelhető adatforgalom-növekedési trendben illeszkedően így 2020-2021 fordulóján tízszer több adatforgalmat bonyolított le a telenoros lakosság, mint öt évvel ezelőtt szilveszterkor.

 

Többet telefonáltunk 2021-be lépve, mint egy évvel ezelőtt

 

Nem tört meg idén az a trend sem, hogy az újévbe lépbe megugrik a telefonhívások száma: a Telenor szerint átlagosan hét-tízszerese az ekkor bonyolított hívások száma a megelőző órákhoz képest. Ennek oka, hogy a legtöbben élőszóban szeretnek boldog újévet kívánni a szeretteiknek, barátaiknak. Így volt ez újévkor is, azzal a különbséggel, hogy

 

most húsz százalékkal több beszédpercet használtak fel a telenoros előfizetők, mint a 2020-as újévkor.

 

Hogy ennek mi lehet az oka, arra a Telenor nem tért ki.

 

Az azonban biztos, hogy a beszélgetési kedv kitartott január elsején is – igaz, csak 11 óra után kezdtek el nagyobb mennyiségben telefonálni az emberek (hiszen újév első napjának délelőttje, amikor még sokan az előző nap fáradalmait pihenik ki, tabunak számít). Január elsején 11 órakor viszont megugrott a Telenor hálózatán bonyolított hívások száma:

 

átlagosan 21 százalékkal több beszédpercben és 12 százalékkal hosszabb hívásokban kívántak egymásnak boldog újévet azok, akik ezt éjfélkor nem tették meg.

 

Mi van az SMS-ekkel?

 

Az egyetlen köszöntési forma, ahol nem döntött egyértelműen rekordokat az adatforgalom, az az SMS volt: a Telenor hálózatán küldött éjféli búék-SMS-ek darabszáma „valamelyest elmaradt az előző évhez képest”, az újév délelőtt küldött SMS-ek száma viszont „most meghaladta az előző év ugyanezen napján küldött mennyiséget”.

 

Hogy pontosan mennyivel, arról a Telenor közleménye nem szól, csupán annyit mond, hogy a legnagyobb újévi SMS-adatforgalom reggel 8 és 11 óra között zajlott: feltételezhetően „sokan ebben az időben és formában pótolták az elmaradt köszöntést, vagy ekkor válaszoltak a korábban SMS-ben kapott köszöntésekre”.

 

NYITÓKÉP: Telenor Magyarország

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Újra itt van Ercsey Dániel boriskolája: ezen a héten az olaszrizlingről lehet mindent megtudni, amit csak érdemes.

A rendelkezésre álló vakcinákat lakosságarányosan osztanák szét az önkormányzatok között.

A volt SZDSZ-es politikus interjújában arról beszélt, az ellenzéknek a kis pártokat is beépítve nemzeti szövetséget alkotva kéne szabadságharcba indulnia a Fidesz ellen.

Kijöttek a közlönyben a csütörtökön bejelentett szigorítások részletei.

A bajor kormányfő közölte: a magyar kormánypártnak nincs többé helye az Európai Néppárt közösségében. Nem először fejezi ki, hogy véget ért a Fidesz és a CSU közötti jó kapcsolat.

Szerinte párttársait csak a miniszteri székek érdeklik.

A belarusz hatóságok szerint Szvjatlana Cihanouszkaja „hatalmas lázadást” szervezett az elnökválasztás után, és át akarta venni több önkormányzatban is a hatalmat.

A hét kérdése

Ezt nemcsak Deutsch Tamás kérdezi: miközben a Néppárt válaszol a sajtókérdésünkre, mondjátok el, miért!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Az új, 2020-as Egri Csillagok virtuálisan kerülnek a boruniverzumba. Március 15-én.

Ezt is szerettétek

Varga Balázs, a Fekete Zaj alapítója és főszervezője, a Tixa jegyiroda ügyvezetője szerint a zeneiparnak óriási szüksége lenne egy erős, egységes szervezetre, amely nyomást gyakorolhat a kormányra.

A Helyzet-interjúban vendégünk Miklósy Krisztián synthwave zenész, akivel kitárgyaltuk, hogyan válik valósággá lassan a nyolcvanas évek sci-fijeinek retrofuturizmusa. Podcast!

Hogyan hat a klímaváltozásra a CSOK Vági Márton szerint? Csalár Bence divatblogger pedig a magyarok ízléséről, a divattal való kapcsolatukról és a magyar vidék divatjáról mesélt. Podcast!

Szálinger Balázs költővel beszéltünk, aki elmondja, miért vonult ki a városból és a Facebookról, és mi köze a költészethez a verses reklámoknak és Krúbinak.

Van-e a magyar politikában még élet Facebook nélkül? Ezt a kérdést vitatjuk meg az elején! A második fele: meglepetés!

Megújult a Helyzet, az Azonnali podcastja! Prieger Zsolt, az Anima Sound System frontembere mesél cigányságról, vírusról és jellemfejlődésről.

Twitter megosztás Google+ megosztás