+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Hegyi Gyula
2021. január 4. hétfő, 18:10
Senki sem tud olyan példát mondani, amikor egy védőoltás esetleges negatív mellékhatásai ne törpülnének el a szabadjára engedett járvány pusztítása mellett.

Ez itt egy véleménycikk, ami nem feltétlenül tükrözi az Azonnali álláspontját, de itt van, mert szeretjük a jól érvelő és érdekes szövegeket. Ha vitáznál vele, vagy küldenél egyet te is, csak bátran!

 

Örülök, hogy az Azonnali beleállt a védőoltásról szóló vitába. A koronavírus-járvány alapvetően megváltoztatta az életünket, és ha egy vakcinával megszüntethetjük (vagy lecsillapíthatjuk) a pandémiát, akkor

 

a védőoltások típusáról, hasznáról, kötelező vagy nem kötelező voltáról szóló vita  az egyik legfontosabb közpolitikai téma.

 

A vakcinák tudományos értékelése nem a politikusok és publicisták dolga, de az nagyon is a mi feladatunk, hogy a babonákkal, rémhírekkel. konteókkal szemben kiálljunk azon tudományos intézmények mellett, amelyek sokszorosan bebizonyították, hogy méltóak az emberiség bizalmára.

 

A védőoltások megalkotása előtt a megszületett gyermekek fele-harmada meghalt, és nem csak a paraszti, de a királyi családokban is. Kosztolányi Dezső A rossz orvos című regényében egy boldogságra hivatott, rokonszenves házaspár élete azért válik pokollá, mert a gyerekük meghal torokgyíkban. Ma sokan azt sem tudják, miféle betegség ez, mert a védőoltásoknak köszönhetően tökéletesen eltűnt az életünkből. Van okunk arra, hogy higgyünk a különböző oltásokat minősítő és befogadó tudományos intézményeknek, hiszen

 

senki sem tud olyan példát mondani, amikor egy védőoltás esetleges negatív mellékhatásai ne törpülnének el a szabadjára engedett járvány pusztítása mellett.

 

A koronavírus elleni védőoltás rég nem látott erővel élesztette fel a különböző tudományellenes babonákat, chemtrailes, beépített csipes és hasonló őrületeket. Egy hónapja megírtam erről a véleményemet, nem akarom megismételni az akkori soraimat. Sajnos az oltásellenesség azóta még jobban felerősödött, és a körülötte zajló kavarásban magukat baloldalinak tartó emberek is részt vesznek. Ezért tartom fontosnak leírni, hogy az oltásellenesség általában, és konkrétan a koronavírus-vakcina elleni hangulatkeltés ellentétes mindazzal, amit baloldali ethosznak hiszek.

 

A baloldal a francia felvilágosodás, a ráció örököse, legalábbis a természettudományok területén minden tudományosan igazolt tételt elfogad, tekintet nélkül azok hirdetőinek politikai magánvéleményére. Alapvetően közösségben gondolkodik, tehát a közösség, a társadalom, a nemzet megvédése felülírja az egyéni érdekeket és piaci szempontokat. Így az állam egyik legfontosabb feladatának azt tartja, hogy minden polgárát, a legszegényebbet is védje meg egy pandémiától, ezért nem bízza az oltásokat magánvállalkozásokra.

 

Ha két szóval össze lehet foglalni egy baloldali oltásstratégia lényegét, akkor a védőoltásnak ingyenesnek és kötelezőnek kell lennie.

 

Örülök, hogy liberális alapállásból a momentumos Buzinkay György is eljut odáig, hogy a védőoltásnak kötelezőnek kell lennie. Ez biztató jele annak, hogy a Momentum elszakad attól a dogmatikus liberalizmustól, amely az SZDSZ bukását okozta.

 

De ha a kötelezővé tétel túl nagy társadalmi ellenállásba ütközne, akkor el kellene fogadnunk azt az elvet, hogy bizonyos közösségi szolgáltatásokat csak az oltottak vehetnek érvénybe. Az ezzel járó permanens vitákat, az egyéni és közösségi jogok pusztító harcát egy (azaz kettő) tűszúrással megúszhatná az amúgy is agyonfrusztrált magyar társadalom. Lehet, hogy egy baloldali populista vezető rövid távú hasznot remélhet az oltásellenséggel való kacérkodástól. De a tudomány, a progresszió, a ráció megtagadása hosszabb távon csak a legsötétebb, emberellenes erőket segíti, ahogy azt a huszadik században megtapasztaltuk.

 

Az Orbán-kormány rengeteg hibát vétett a járvány kezelésében és kommunikációjában. Érthető, ha tíz év ellenzékiség után ezek a hibák különösen ingerlik a baloldali embereket. De óvakodni kellene minden olyan megjegyzéstől és sugallattól, amely a védőoltásokba vetett bizalmat gyengíti.

 

Vakcinaügyben az Orbán-kormánynak egy hibája van: az, hogy Magyarországon ma nincs elég vakcina. Ha valamiért, ezért érdemes lenne asztalra csapni Brüsszelben:

 

a korrupció alóli felmentés helyett több védőoltást kellene követelni az Európai Bizottságtól. Amely amúgy – a sikeres izraeli és brit ellenpéldát látva – maga is hibázott a különböző vakcinák előzetes beszerzésénél. Ezért sincs értelme a kritikátlan EU-rajongásnak.

 

Szerencsétlennek tartom az orosz vakcina elleni hisztériakeltést, amelybe a baloldalon is belecsúsztak néhányan. Igazán nem vagyok egy Szijjártó-fan, de talált az a megjegyzése, hogy a magyar lakosság döntő többségét évtizedeken át onnan származó vakcinákkal oltották be. A tudományos intézményekbe és egészségügyi intézkedésekbe vetett bizalmat direkt politikai okokból nagyon veszélyes aláásni, és hosszabb távon bizonyosan nem a baloldal hitelességét szolgálja. Az orosz vakcinától amúgy azért sem kell félni, mert az orosz kormány azt részint saját polgárainak, részint a számára fontos országoknak szánja. Ez utóbbiak közé pedig hazánk – a fideszes és a liberális média közös téveszméjével szemben – nem tartozik.

 

A szocialista rendszereknek Kubától az 1945 utáni Magyarországon át a volt Szovjetunióig minden bűnük és hibájuk mellett volt két olyan jellemzőjük, amelyet a tárgyilagos antikommunisták is mindig elismertek. Az ingyenes és elfogadható szintű egészségügy mindenkinek, valamint az ugyancsak ingyenes és jó színvonalas közoktatás a szegények gyerekeinek is. Ezért lehetett olyan jó az átoltottság az 1945 utáni Magyarországon, és

 

nagy szerencse, hogy ezt az örökséget az elmúlt harminc évben is sikerült nagyjából megőrizni.

 

Baloldali ember oltásügyben nem kívánhat kevesebbet, mint amit elődeink sokkal nehezebb körülmények között kiizzadtak magukból és a társadalomból.

 

A szerző volt európai parlamenti képviselő, az MSZP alelnöke, és Bakó Bea 2020 világméretű emberkísérlete a lockdown volt, 2021-é az oltás lesz című cikkére reagált. Ha küldenél te is cikket a vitábaírj nekünk!

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

1991. január 17-én vette kezdetét a hidegháborút követő évek egyik legnagyobb nemzetközi konfliktusa, az Öböl-háború, ami megágyazott a 21. századi baljós folyamatoknak is.

A vörösterror és a fehérterror során a hazai zsidóság egyenlően szenvedett, azonban a fehérterror hivatalos emlékezetkultúrájából mint áldozatok valamiért kimaradtak.

Egy bukaresti napilap szerint az RMDSZ a törékeny parlamenti többségért cserébe székelyföldi autonómiát kér, a PNL szerint ez ott már most is megvan.

Von der Leyen két alelnöke és a kohéziós biztos azután határozták erre magukat, hogy találkoztak a koronavírus-pozitív portugál pénzügyminiszterrel.

A helyiek szerint a kormány az 1200 főre rugó teniszezőket és a stábjukat választotta a saját állampolgárai helyett.

Nem csak elbukta a CDU elnökségéért folyó versenyt szombaton, de még a miniszteri terveire is nemet mondtak.

Sok vendéglátós nyitott ki péntek este Olaszországban, tiltakozva a római kormány lockdown-politikája ellen. Helyszíni riport fotókkal Firenzéből!

A hét kérdése

Még ugyan nem látni, mikor lesz vége a lockdownnak, de álmodozni azért lehet. A hét kérdésében pont ezt kell tenni!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Mennyire estek be az árak a fővárosban és vidéken? Érdemes várni a lakásvásárlással vagy eladással? Ingatlanpiaci szakértőkkel beszélgettünk a Helyzetben! Podcast.

A kormányra kerülő RMDSZ akár három minisztériumot is kaphat Romániában. A választáson meglepően jól szereplő szélsőjobboldal azonban a koalícióban is okozhat zavart.

A magyar kormánypárt egyre szorultabb helyzetben van a Néppártban, a vétó hatásait pedig elszámította Orbán Viktor. Helyzet Stefano Bottonival és Hegedűs Dániellel!

Leginkább úgy, hogy nem veszel semmit. A karácsonyi vásárlási láz beindulása előtt környezetvédelmi szakemberekkel jártunk utána, hogy lehetünk zöldebbek.

Milyen volt a jugoszláv néphadsereg katonájaként megélni a boszniai háború kitörését; miért éppen úgy születetett meg a béke, ahogy?

A Helyzet vendége Eric Weaver, a Debreceni Egyetem docense, akivel megbeszéltük, mit hozhat Magyarországnak, ha Joe Biden az USA elnöke.

Ahogy nő a koronavírus-fertőzöttek száma, úgy gyűjtenek egyre többen közvetlen tapasztalatot a járványügyi intézkedésekről. Ez alól az Azonnali szerkesztősége sem volt kivétel. Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás