+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Bakó Bea & Bukovics Martin
2021. január 3. vasárnap, 14:45
Németh Zoltán Nyugat-Európa királyságait feudalistázó gondolatai először egy véleménycikkében jelentek meg, amiért közpénzből még fizetett is, ebből csinált később „interjút” a megye ingyenes lapja.

„A liberális »hírközlés« = ferdítés, hazugság, valótlanság” – ezzel a felütéssel kezdi Németh Zoltán, Győr-Moson-Sopron megye közgyűlésének fideszes elnöke vasárnapi Facebook-posztját, melyben szombati cikkünkre reagál.

 

 

Cikkünkben arról írtunk, hogy Németh a Nyugat-Hírmondónak, a megyei önkormányzat lapjának adott, az EU-s jogállamisági vitáról szóló interjújában feudalistának, elmaradottnak nevezte a nyugat-európai királyságokat, amelyekben az állampolgárok csak alattvalók volnának, és azt is megvilágította, mi a hasonlóság az EU és egy közös bográcsozás között.

 

Most már nem feudális, csak „nem korszerű”

 

Németh Zoltán vasárnapi posztjában már azt írja:

 

nem állított olyat, hogy ahol királyság van, ott nem lehet demokrácia, ő csupán nem tartja korszerűnek

 

azt a politikai rendszert, ahol örökletes alapon „nem választott személyek bármilyen módon hatalmat gyakorolhatnak”, még akkor sem, ha mindez jelképes. Szerinte Magyarországon ilyen esetben példátlan „ellenzéki visítás” lenne, hiszen „Magyarországon az ellenzéknek már az is antidemokratikus, hogyha a kormány és a parlamenti többség él a demokratikus jogaival és törvényt alkot meg kormányoz”.

 

Ez a logika azért is izgalmas egy magát keresztény-konzervatívnak nevező párt politikusától, mert a monarchiákban a „leválthatatlan valaki” – ahogy Németh nevezi Spanyolország, Belgium, Dánia, Hollandia, Svédország államfőit – legitimitása eredetileg magától Istentől jön. Noha azóta ez módosult az alkotmányra vagy éppen a hagyományra való hivatkozássá, Dániában és Spanyolországban a mai napig megmaradt a Dei gratia (Isten kegyelméből) kitétel – igaz, pusztán ceremoniális jelleggel.

 

Még fizetett is a megyei önkormányzat Németh „alkotmányjogi elemzésének” közléséért

 

A magyarázkodáson kívül más is kiderül Németh posztjából. A megyeelnök – ahogy a helyi kormánysajtó nemes egyszerűséggel nevezi – ugyanis a posztjában elsősorban nem a Nyugat-Hírmondóban megjelent interjúra, hanem egy általa a Kisalföld megyei napilapba írt 2020. december 1-jei cikkre hivatkozik, amit a poszt végén be is linkel.

 

A cikk végén pedig az olvasható, hogy az „a Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat támogatásával jött létre”, azaz 

 

annak közléséért az önkormányzat még fizetett is a Mediaworks-lap Kisalföldnek.

 

Ez az a lap, amely ősszel az Azonnali egy riportját nyúlta le engedélykérés és hivatkozás vagy idézőjelek nélkül, a sajátjukként feltüntetve azt. Az ügy miatt az Azonnali pert is indított a lapot kiadó Mediaworks ellen. Hogy megtudjuk, mennyi közpénzt fizetetett a Kisalföldnek a Németh által vezetett megyei önkormányzat a többek közt a nyugat-európai királyságokban lévő feudális viszonyokról szóló gondolatok közléséért, adatigénylést indítottunk.

 

A KÖZPÉNZBŐL FIZETETT CIKK A KISALFÖLD 2020. DECEMBER 1-JEI SZÁMÁBAN. NEM EZ AZ EGYETLEN, DECEMBER 15-ÉN IS MEGJELENT OTT EGY SZPONZORÁLT NÉMETH-ÍRÁS.

 

Ha összehasonlítjuk Németh Kisalföldben szponzorálással megjelentettt cikkét a Nyugat-Hírmondóban megjelent interjúval, akkor arra az érdekes eredményre jutunk, hogy

 

a cikk csaknem teljes szövege szó szerint átkerült az „interjúba”,

 

amelyben a cikk szövegén kívül Németh néhol még egy kicsit bővebben is értekezik, és kérdéseket is írtak a szövege közé. Hogy az „interjút” ki készítette, az nem derül ki, a „szerző” mindössze az MGZs monogrammal szerepel.

 

A NÉMETH ZOLTÁN-ÖSSZES A NYUGAT-HÍRMONDÓ NEVŰ LAPBAN.

 

Németh eredeti kijelentésére azóta Brenner Koloman, az Országgyűlés jobbikos alelnöke is reagált. A soproni német származású politikus azt írta: elgondolkodtatónak tartja, hogy „legalábbis regionálisan vezető beosztásban fideszes politikus ekkora szamárságot hogyan mondhat”, feudális viszonyok ugyanis nem a nyugat-európai királyságokban, hanem „a helyi Döbrögik” alatt uralkodnak.

 

CÍMLAPFOTÓ: Németh Zoltán Facebook-oldala

FOTÓK: Bukovics Martin / Azonnali

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A 2010-es évek elején még fagyos volt a viszony, de mostanra eljutottak egészen addig, hogy a Fidesz már az RMDSZ ellenében induló erdélyi jobboldaliakat hazaárulózza. Hogyan jutottak el idáig?

Most ismerte el először valaki a Bizottságban, hogy talán nem minden volt rendben a vakcinabeszerzésekkel.

Közel három és fél óráig kellett magyarázkodniuk az EP-ben a vakcinagyártó cégek vezetőinek, hogy mikor érkeznek meg az EU-nak ígért vakcinák.

Nem tetszik neki egy szabálymódosítás, aminek segítségével a komplett Fidesz-delegációt ki lehetne tessékelni a néppárti frakcióból.

Márciusban újra tárgyalnak majd róla a tagállamok vezetői.

Tudják, hogy idén is lesöpri a Fidesz a javaslatukat, ám 2022 után szerintük meglesz az ügynöknyilvánosság. Keresztes László Lórántot, az LMP frakcióvezetőjét kérdeztük.

Egy amerikai középiskolai fúvószenekarban megvalósított megoldás kétségtelenül kényelmetlen, de az igazgató szerint a gyerekek legalább
újra együtt zenélhetnek.

A hét kérdése

Arról még senki sem beszélt, hogy ezeket pontosan mire is lehetne felhasználni, azt viszont tudjuk, hogy jönnek. Dönts te!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

A Helyzet-interjúban vendégünk Miklósy Krisztián synthwave zenész, akivel kitárgyaltuk, hogyan válik valósággá lassan a nyolcvanas évek sci-fijeinek retrofuturizmusa. Podcast!

Hogyan hat a klímaváltozásra a CSOK Vági Márton szerint? Csalár Bence divatblogger pedig a magyarok ízléséről, a divattal való kapcsolatukról és a magyar vidék divatjáról mesélt. Podcast!

Szálinger Balázs költővel beszéltünk, aki elmondja, miért vonult ki a városból és a Facebookról, és mi köze a költészethez a verses reklámoknak és Krúbinak.

Van-e a magyar politikában még élet Facebook nélkül? Ezt a kérdést vitatjuk meg az elején! A második fele: meglepetés!

Megújult a Helyzet, az Azonnali podcastja! Prieger Zsolt, az Anima Sound System frontembere mesél cigányságról, vírusról és jellemfejlődésről.

Mennyire estek be az árak a fővárosban és vidéken? Érdemes várni a lakásvásárlással vagy eladással? Ingatlanpiaci szakértőkkel beszélgettünk a Helyzetben! Podcast.

A kormányra kerülő RMDSZ akár három minisztériumot is kaphat Romániában. A választáson meglepően jól szereplő szélsőjobboldal azonban a koalícióban is okozhat zavart.

Twitter megosztás Google+ megosztás