+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Bukovics Martin
2021. január 2. szombat, 15:10
A viszonyok feudálisak, az állampolgárok alattvalók, Emmanuel Macronnal pedig az is baj, hogy Andorra hercege.

A fideszes mainstreamtől eltérően önálló gondolatot is tartalmazó interjút adott Németh Zoltán győri fideszes politikus (a címlapképen jobbra) még decemberben, hogy az EU-s költségvetés elleni orbáni vétót elmagyarázza Győr-Moson-Sopron megye kisebb városokban és falvakban lakó polgárainak – sajnos csak most vettük észre.

 

Az 1990 óta Fidesz-tag, környezetmérnök Némethről azt kell tudni, hogy 2006-2010 között Győr alpolgármestere volt, aztán parkolópályára került, és a városi politizálásról kicsit nagyobbra váltott. 2014 óta vezeti a Győr-Moson-Sopron megyei közgyűlést, és mint azt a Győr-Moson-Sopron megyei önkormányzat lapja, a diszkréten narancssárga fejléccel megjelenő, már a nevében is helyesírási hibát elkövető Nyugat-Hírmondó írja: lényegében ő a megye elnöke.

 

Noha a Győr-Moson-Sopron megyei közgyűlésnek azon kívül, hogy Győrben van a székhelye a városházával szemközti megyeházán, nincs teendője a két megyei jogú város, Győr és Sopron ügyeivel, az Ugytudjuk.hu értesülései szerint Németh olyan tárgyalásokon is jelen van a szintén fideszes Dézsi Csaba András vezette győri városházán, amelyeken nem feltétlenül kéne ülnie, illetve – mint írják – befolyása van városi ügyekre és a megyeszékhellyel kapcsolatos pályázatokra is.

 

Németh az interjút a Nyugat-Hírmondónak, a Győr-Moson-Sopron megyei önkormányzat 170 ezer példányban megjelenő, a megyebeli fideszeseket népszerűsítő, a postaládákba ingyen bedobált lapjának adta, többek közt olyan gondolatokkal alátámasztva a kormány EU-ügyi irányvonalát, hogy

 

az EU olyan, mint egy közös bográcsozás.

 

A jogállamisági vita az életrajza szerint EU-s közigazgatási képzésen is részt vett politikus szerint arról szól, hogy miután mindenki maga hozta az alapanyagokat és közösen megfőzték az ételt, lennének, akik utólag meg akarnák határozni, hogy bizonyos résztvevők, például a bajszosok ne kaphassanak az ételből. Azt is hozzátette, hogy valójában arról van szó, hogy a liberális politikusok „mondvacsinált ürügyekkel” tarthassák vissza az országnak járó EU-s pénzeket. (Hogy valójában miről szól a jogállamisági mechanizmus, arról itt írtunk részletesen.)

 

A VERETES GONDOLATOK CÍMLAPOT ÉRTEK. FOTÓ: BUKOVICS MARTIN / AZONNALI

 

De az igazi gyomrost a nyugat-európaiaknak nem ezzel adja Németh. Igazi baloldali, monarchiaellenes gondolatmenettel érvel amellett, hogy a rendszerváltáskor Habsburg Ottó helyett még Pozsgay Imrén is elgondolkozó, végül Göncz Árpádot államfővé megtevő Magyarország miért különb a kontinens nyugati felénél:

 

„Magyarország államformája köztársaság, a népképviselet legfőbb szerve az Országgyűlés, államfője pedig a köztársasági elnök. Nem kell messzire mennünk olyan EU-s tagállamokért, ahol még mindig feudális viszonyok működnek: királyság vagy monarchia (ld. Spanyolország, Dánia, Hollandia, Svédország vagy Belgium.)”

 

Noha környezetmérnökként nyilván nem erőssége az alkotmányjog, Némethtől azt is megtudtuk, hogy mi az oka annak, hogy nem szívesen lenne holland vagy spanyol:

 

„S tudjuk, a királyságban van uralkodó, az állampolgárok pedig tulajdonképpen alattvalók. Gondoljunk csak bele, hogy ezek az elmaradott berendezkedésű országok oktatnak ki bennünket a korszerű demokráciáról.”

 

Belgiumot egyetlen mondattal intézi el a megyeelnök:

 

„Sokat elmond a hazánkat érő bírálatokról egyébként az is, hogy épp abban az országban is a király az államfő, ahol az Európai Unió legfőbb szervei működnek.”

 

De a francia elnöknek is kijut a jakobinus dühből:

 

„De demokráciákban is találunk komoly eltéréseket. Franciaországban Emmanuel Macron köztársasági elnöknek – aki mellesleg Andorra hercege is – egy személyben normál esetben is sokkal nagyobb hatalma van, mint veszélyhelyzet idején rendkívüli felhatalmazással az egész magyar kormánynak.”

 

Németh „alkotmányjogi elemzéséhez” a tényszerűség kedvéért érdemes két dolgot hozzátenni: 

 

+ Nem az határozza meg, hogy egy ország demokrácia-e, hogy az államfőt királynak vagy köztársasági elnöknek hívják, hanem az, hogy rendszeres, titkos és egyenlő választójogon alapuló tiszta választásokon esélyük van-e az állampolgároknak a kormányt leváltaniuk.

 

+ Egy ország pedig nem attól lesz feudális, hogy királya van, hanem attól, hogy a politikai vezetők egyedi közbenjárásra oldják csak meg egyes kiválasztottak bajos ügyeit.

 

FRISSÍTÉS (január 3.): Németh Zoltán reagált a cikkünkre, és ezalapján kiderült: a politikus Nyugat-Európa királyságait feudalistázó gondolatai először egy véleménycikkében jelentek meg, amiért közpénzből még fizetett is, ebből csinált később „interjút” a megye saját lapja.

 

CÍMLAPFOTÓ: Németh Zoltán Facebook-oldala

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A 2010-es évek elején még fagyos volt a viszony, de mostanra eljutottak egészen addig, hogy a Fidesz már az RMDSZ ellenében induló erdélyi jobboldaliakat hazaárulózza. Hogyan jutottak el idáig?

Most ismerte el először valaki a Bizottságban, hogy talán nem minden volt rendben a vakcinabeszerzésekkel.

Közel három és fél óráig kellett magyarázkodniuk az EP-ben a vakcinagyártó cégek vezetőinek, hogy mikor érkeznek meg az EU-nak ígért vakcinák.

Nem tetszik neki egy szabálymódosítás, aminek segítségével a komplett Fidesz-delegációt ki lehetne tessékelni a néppárti frakcióból.

Márciusban újra tárgyalnak majd róla a tagállamok vezetői.

Tudják, hogy idén is lesöpri a Fidesz a javaslatukat, ám 2022 után szerintük meglesz az ügynöknyilvánosság. Keresztes László Lórántot, az LMP frakcióvezetőjét kérdeztük.

Egy amerikai középiskolai fúvószenekarban megvalósított megoldás kétségtelenül kényelmetlen, de az igazgató szerint a gyerekek legalább
újra együtt zenélhetnek.

A hét kérdése

Arról még senki sem beszélt, hogy ezeket pontosan mire is lehetne felhasználni, azt viszont tudjuk, hogy jönnek. Dönts te!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

A Helyzet-interjúban vendégünk Miklósy Krisztián synthwave zenész, akivel kitárgyaltuk, hogyan válik valósággá lassan a nyolcvanas évek sci-fijeinek retrofuturizmusa. Podcast!

Hogyan hat a klímaváltozásra a CSOK Vági Márton szerint? Csalár Bence divatblogger pedig a magyarok ízléséről, a divattal való kapcsolatukról és a magyar vidék divatjáról mesélt. Podcast!

Szálinger Balázs költővel beszéltünk, aki elmondja, miért vonult ki a városból és a Facebookról, és mi köze a költészethez a verses reklámoknak és Krúbinak.

Van-e a magyar politikában még élet Facebook nélkül? Ezt a kérdést vitatjuk meg az elején! A második fele: meglepetés!

Megújult a Helyzet, az Azonnali podcastja! Prieger Zsolt, az Anima Sound System frontembere mesél cigányságról, vírusról és jellemfejlődésről.

Mennyire estek be az árak a fővárosban és vidéken? Érdemes várni a lakásvásárlással vagy eladással? Ingatlanpiaci szakértőkkel beszélgettünk a Helyzetben! Podcast.

A kormányra kerülő RMDSZ akár három minisztériumot is kaphat Romániában. A választáson meglepően jól szereplő szélsőjobboldal azonban a koalícióban is okozhat zavart.

Twitter megosztás Google+ megosztás