+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Techet Péter
2020. december 28. hétfő, 15:14
Herbert Kickl szerint az oltás arra hasonlít, mint amikor az NDK-ban és a Szovjetunióban a máskéntgondolkodókat pszichiátriai kezelésre küldik.

Az Österreich bulvárnapilap internetes műsorának adott interjút Herbert Kickl, a szélsőjobboldali Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) frakcióvezetője. Az egykori belügyminiszter élesen kritizálta Sebastian Kurz jobbközép-zöld kormányát, mert szerinte a jelenlegi járványellenes intézkedések mellett

 

„már nem lehet beszélni demokráciáról”.

 

A politikus az egykori NDK politikájához hasonlította a járványügyi korlátozásokat, és azt mondta: ma ugyanúgy járnának el a kritikusokkal szemben Ausztriában, mint egykoron a Szovjetunióban. A politikus azt is kifejtette: az, hogy a tesztelésen vagy az oltáson résztvettek esetleg mentesülnek bizonyos korlátozások alól, olyan kedvezmény, amivel egykoron a Szovjetunió Kommunista Pártjába csalogathatták a tagokat.

 

HERBERT KICKL (A KÉP JOBBOLDALÁN) AZ FPÖ MÁSODIK LEGFONTOSABB POLITIKUSA JELENLEG, Ő ÁLL A PARLAMENTI KLUB (AZAZ A FRAKCIÓ) ÉLÉN. A POLITIKUS A PÁRT RADIKÁLIS IDEOLÓGUSÁNAK IS SZÁMÍT, 2017 ÉS 2019 KÖZÖTT AUSZTRIA BELÜGYMINISZTERE VOLT, TÖBB BOTRÁNY IS KÖTŐDIK EKKORI TEVÉKENYSÉGÉHEZ, MERT ELTŰNTEK A MINISZTÉRIUMÁBÓL NEMZETBIZTONSÁGI IRATOK. FOTÓ: FPÖ TIROL / FB

 

Az FPÖ-s politikus úgy látja, hogy „diktatúra” felé tart Ausztria, mert korlátozzák az egyéni szabadságjogokat. Szerinte nem lehet a jelenlegi helyzetet csak a vírus szempontjából nézni, „itt van a gazdaság, itt van az oktatás”.

 

A politikus kétségbe vonta a tudósok állítását, miszerint a szájmaszkra szükség lenne.

 

Ő nem is hordja azt a bécsi parlament üléstermében – amiért már többször is kapott figyelmeztetést –, de azt elismerte: az utcán azért ő is felveszi.

 

Kickl ellenzi azt is, hogy tömeges tesztelésekkel szűrjék ki a fertőző eseteket – ennek kapcsán egyenesen „teszt-apartheidről” beszélt. A jobboldali Österreich újságírója is visszakérdezett azonban, hogy ha se a teszt, se a szájmaszk, se a korlátozások nem megfelelőek Kickl szerint, akkor mit kéne csinálni. Kickl erre nem válaszolt. De elmondta: ő az oltásban se bízik. Mivel pár éve átesett egy erősebb influenzán,

 

úgy véli: az ő immunrendszere van olyan erős, hogy kibírja a kínai koronavírust is. „Engem aztán nem fog senki beoltani” – mondta.

 

Két gondja van az oltással. Először is a politikus szerint nem lehetséges oltást ilyen rövid idő alatt előállítani. Másrészről kifogásolja, hogy nem az ő személyes háziorvosa adná be neki.

 

AZ FPÖ ELNÖKE, NORBERT HOFER ÉS FRAKCIÓVEZETŐJE, HERBERT KICKL (HOFER MÖGÖTT) MÁR SZEPTEMBERBEN „A KORONAŐRÜLET” ELLEN KAMPÁNYOLT A BÉCSI TARTOMÁNYI VÁLASZTÁSON. FOTÓ: TECHET PÉTER / AZONNALI

 

Az FPÖ nyár óta keményen beleállt az oltásellenesek táborába, az októberi bécsi választásokon is a járványügyi korlátozások ellen kampányolt – ez azonban nem hozott sikert, a párt Bécsben szavazóinak több, mint kétharmadát elvesztette. Országosan a párt 10 százalék körül áll.

 

A bécsi parlamentben – a szocdemek és a liberálisok mellett – az FPÖ ellenzékben ül. Kickl kizárta, hogy pártja beállna Kurz mögé, ha esetleg a Zöldek kilépnének a kormányból. A politikus úgy véli: Kurznak ma a Zöldekkel nagyon kényelmes partnerei vannak, az ökopárt ugyanis szerinte mindenre rábólint, ráadásul nem mozgosítja „a civilszférát“ tüntetésekkel a Kurz ellen, ahogy még a 2017 és 2019 közötti ÖVP-FPÖ-kormány idején tette.

 

NYITÓKÉP: A mainzi BioNTech cég által kifejlesztett BNT-162 hatóanyag / Twitter, BioNTech

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Ha nem nő meg az AstraZeneca vakcina elfogadottsága, kérdéses, hogy Németországban tartható lesz-e az oltási kampány menetrendje.

Ameddig nincs erős bizonyíték az iskolabezárások jótékony járványügyi hatására, nyitva kellene lenniük.

Az 1703-ban alapított Wiener Zeitungban kötelező jelleggel állami és gazdasági hirdetmények is megjelennek. Ennek vetnének véget.

Akik tavaly lettek nagykorúak és a járvány miatt lemaradtak erről, azok idén csaphatnak le ezekre.

Perón úgy foglalta össze karrierjét, hogy első elnökségét az apáknak, a másodikat az anyáknak, a harmadikat pedig a gyermekeiknek köszönheti.

Korábban egyszer már elkezdték a tanügyi alkalmazottak beoltását, de mivel kevés oltóanyag érkezett, ezért le kellett állítani a projektet. Most nagyon belehúznának.

A parlament nemzetbiztonsági bizottságát elnöklő jobbikos Stummer János azt állítja: titkos alagutat építtetne magának Orbán Viktor a Puskás-stadionba. A kormányzat szerint ez nem teljesen van így.

A hét kérdése

Arról még senki sem beszélt, hogy ezeket pontosan mire is lehetne felhasználni, azt viszont tudjuk, hogy jönnek. Dönts te!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

A Helyzet-interjúban vendégünk Miklósy Krisztián synthwave zenész, akivel kitárgyaltuk, hogyan válik valósággá lassan a nyolcvanas évek sci-fijeinek retrofuturizmusa. Podcast!

Hogyan hat a klímaváltozásra a CSOK Vági Márton szerint? Csalár Bence divatblogger pedig a magyarok ízléséről, a divattal való kapcsolatukról és a magyar vidék divatjáról mesélt. Podcast!

Szálinger Balázs költővel beszéltünk, aki elmondja, miért vonult ki a városból és a Facebookról, és mi köze a költészethez a verses reklámoknak és Krúbinak.

Van-e a magyar politikában még élet Facebook nélkül? Ezt a kérdést vitatjuk meg az elején! A második fele: meglepetés!

Megújult a Helyzet, az Azonnali podcastja! Prieger Zsolt, az Anima Sound System frontembere mesél cigányságról, vírusról és jellemfejlődésről.

Mennyire estek be az árak a fővárosban és vidéken? Érdemes várni a lakásvásárlással vagy eladással? Ingatlanpiaci szakértőkkel beszélgettünk a Helyzetben! Podcast.

A kormányra kerülő RMDSZ akár három minisztériumot is kaphat Romániában. A választáson meglepően jól szereplő szélsőjobboldal azonban a koalícióban is okozhat zavart.

Twitter megosztás Google+ megosztás