+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++

Ez itt az Azonnali hét kérdése rovata, ahol minden héten felteszünk egy friss, aktuális kérdést mindenféle vicces és komoly válaszokkal!

 

Várható volt, hogy a hatpárti ellenzéki együttműködés nem úgy fog elvonulni karácsonyozni, hogy valami csilivili ajándékot ne tegyen a fa alá a szavazóinak az összefogásról. December 20-án be is jelentették, hogy – miután egyébként a Fidesz Volner János asszisztjával amúgy is erre kényszerítette őket –

 

a közös egyéni választókerületi jelöltek és miniszterelnök-jelölt mellett a lista is közös lesz.

 

Így is adták el az ellenzéki politikusok a megállapodást, hogy most már aztán tényleg „megszületett a teljes ellenzéki összefogás”.

 

Emellett a Momentum, a DK, a Jobbik, az MSZP, a Párbeszéd és az LMP kiadott egy amolyan programkezdeményt is a Korszakváltás garanciái címmel, amiben vállaltak egy csomó mindent, hogy mit fognak véghezvinni kormányon, meg azért már előtte is. Így például az összefogás pártjai:

 

+ új alkotmányt hoznának létre, amit népszavazással erősítenének meg,

 

+ új választási törvényt alkotnának, amely az arányosság és igazságosság elvein alapulna,

 

+ a hatáskörbővítésen áteső, és így már nem a kormány bábjaként működő köztársasági elnök megválasztását közvetlenül a választópolgárok kezébe helyeznék,

 

+ és addig is 2022-ben csak olyan jelölteket indítanának, akik átesnek az ellenzéki pártok által közösen megszervezett szigorú átvilágításon.

 

Az összes lényeges ígéretet és követelést itt szedtük össze.

 

Fájó lehet azért sokak számára, hogy az ellenzéki kinyilatkoztatás nemcsak hogy többségében orbitális politikai közhelyeket puffogtat (lásd „megtisztítjuk az országot a rendszerszintű korrupciótól”), de még csak érdemi konkrétumokat is alig ad: egy betű nem szól arról, hogy hogyan alkotmányoznának a vágyálomnak tűnő kétharmados többség nélkül, milyen hatásköröket adnának pontosan a köztársasági elnöknek, vagy éppen hogy mi a búbánatot jelent a jelöltekre vonatkozó „szigorú átvilágítás”.

 

Az Azonnali szerkesztőségében is volt olyan, aki ezt a pártok szemére olvasta, de volt olyan is, aki szerint a december 20-i bejelentésnek nem is az volt a célja, hogy konkrétumokat adjon, hanem egyszerűen csak az, hogy az ellenzék úgy küldje ünnepelni a hozzá húzó választókat, hogy azok elégedetten rágcsálhassák a fa alatt az összefogás nevű bejglit, még ha az egy kicsit száraz is, és a töltelék hiányzik belőle. Mi azonban kíváncsiak vagyunk a ti véleményetekre is:

 

titeket mennyire győzött meg, hogy most már aztán tényleg pénz, paripa, fegyver is közös lesz az ellenzéki oldalon?

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A 2010-es évek elején még fagyos volt a viszony, de mostanra eljutottak egészen addig, hogy a Fidesz már az RMDSZ ellenében induló erdélyi jobboldaliakat hazaárulózza. Hogyan jutottak el idáig?

Most ismerte el először valaki a Bizottságban, hogy talán nem minden volt rendben a vakcinabeszerzésekkel.

Közel három és fél óráig kellett magyarázkodniuk az EP-ben a vakcinagyártó cégek vezetőinek, hogy mikor érkeznek meg az EU-nak ígért vakcinák.

Nem tetszik neki egy szabálymódosítás, aminek segítségével a komplett Fidesz-delegációt ki lehetne tessékelni a néppárti frakcióból.

Márciusban újra tárgyalnak majd róla a tagállamok vezetői.

Tudják, hogy idén is lesöpri a Fidesz a javaslatukat, ám 2022 után szerintük meglesz az ügynöknyilvánosság. Keresztes László Lórántot, az LMP frakcióvezetőjét kérdeztük.

Egy amerikai középiskolai fúvószenekarban megvalósított megoldás kétségtelenül kényelmetlen, de az igazgató szerint a gyerekek legalább
újra együtt zenélhetnek.

A hét kérdése

Arról még senki sem beszélt, hogy ezeket pontosan mire is lehetne felhasználni, azt viszont tudjuk, hogy jönnek. Dönts te!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

A Helyzet-interjúban vendégünk Miklósy Krisztián synthwave zenész, akivel kitárgyaltuk, hogyan válik valósággá lassan a nyolcvanas évek sci-fijeinek retrofuturizmusa. Podcast!

Hogyan hat a klímaváltozásra a CSOK Vági Márton szerint? Csalár Bence divatblogger pedig a magyarok ízléséről, a divattal való kapcsolatukról és a magyar vidék divatjáról mesélt. Podcast!

Szálinger Balázs költővel beszéltünk, aki elmondja, miért vonult ki a városból és a Facebookról, és mi köze a költészethez a verses reklámoknak és Krúbinak.

Van-e a magyar politikában még élet Facebook nélkül? Ezt a kérdést vitatjuk meg az elején! A második fele: meglepetés!

Megújult a Helyzet, az Azonnali podcastja! Prieger Zsolt, az Anima Sound System frontembere mesél cigányságról, vírusról és jellemfejlődésről.

Mennyire estek be az árak a fővárosban és vidéken? Érdemes várni a lakásvásárlással vagy eladással? Ingatlanpiaci szakértőkkel beszélgettünk a Helyzetben! Podcast.

A kormányra kerülő RMDSZ akár három minisztériumot is kaphat Romániában. A választáson meglepően jól szereplő szélsőjobboldal azonban a koalícióban is okozhat zavart.

Twitter megosztás Google+ megosztás