+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Vass Csaba
2020. december 21. hétfő, 15:49
Vasárnaptól már kezdhetnek oltani az EU-ban, ha az Európai Bizottság is rábólint. A Reuters szerint 5 600 forintba kerül majd egy vakcina.

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) hétfőn döntött arról, hogy engedélyezi mainzi székhelyű BioNTech és az amerikai Pfizer által kifejlesztett koronavírus-elleni védőoltások használatát az Európai Unióban, így a tagállamokban december 27-től legálisan lehet oltani ezzel a szerrel.

 

Azért csak 27-től, mert a gyógyszerügynökség egyelőre csak az Európai Bizottságnak tett javaslatot arról, hogy az adjon szabad utat a vakcinának, a hivatalos engedélyezésre így még legalább két napot biztosan várni kell. December elején Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke arról beszélt az Európai Parlament plenáris ülésén, hogy a Bizottság, amilyen gyorsan csak lehet, megadja majd ezt az engedélyt az EMA jóváhagyása után.

 

Az EMA ajánlása szerint az oltást 16 éves kor fölött lehet beadni, ez az ajánlás pedig megfelel a Nagy-Britanniában, az Egyesült Államokban és Svájcban alkalmazott gyakorlatnak is. Nagy-Britannia és az USA már hetekkel korábban, Svájc pedig december 20-án vasárnap engedélyezte hasonló feltételekkel a Biontech és a Pfizer által kifejlesztett vakcinát.

 

Emer Cooke, az EMA vezetője egy online sajtótájékoztatón történelminek nevezte a döntést, de kiemelte, hogy a vakcina engedélyeztetése

 

még nem jelent fordulópontot a világjárvány tekintetében, de bizalmat ad arra vonatkozóan, hogy 2021 jobb év lehet az ideinél.

 

Az Európai Gyógyszerügynökség vezetője arról beszélt, hogy bár egy éven belül fejlesztették ki a vakcinát, az megfelel az EU legszigorúbb biztonsági, hatékonysági és minőségi követelményeinek.

 

A Nagy-Britanniában feltűnt új vírustörzs kapcsán arról beszélt, hogy nincs arra vonatkozó bizonyíték, hogy a vakcina hatástalan lenne azzal szemben. (Az Egyesült Királyságban felfedezett koronavírus-mutációval ebben a cikkünkben foglalkoztunk.)

 

Az Európai Bizottság a két vállalattal 200 millió adag vakcina megvásárlásáról kötött szerződést, további százmillió adag vakcina megvásárlásának lehetőségével. Ezeket a Bizottság a tagállamok között népességarányosan osztja szét. Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter korábban arról beszélt, hogy

 

Magyarország 4 millió 439 ezer adagot kötött le a Pfizer vakcinájából.

 

A vakcinák ára is kiderült hétfőn egy uniós belső dokumentumból, amelyről a Reuters számolt be. Azt írták, hogy az Európai Unió a koronavírus elleni védőoltás

 

15,5 eurós (kb. 5 600 forint) áráról állapodott meg a Pfizerrel és a BioNTech-el.

 

A Reuters szerint az EU összesen 300 millió adagra kialkudott ára valamivel alacsonyabb, mint az, amiről az Egyesült Államok állapodott meg az első szállítmány szerződésében.

 

NYITÓKÉP: Pfizer/Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Hetvenöt éve írta alá azt az egyezményt, amely lehetőséget adott Csehszlovákiának arra, hogy területéről magyar lakosokat telepítsen át Magyarországra, és fordítva.

A kontinens legjobb sorozatával, archívumával, tojástörőjével és még sok minden mással!

A 2010-es évek elején még fagyos volt a viszony, de mostanra eljutottak egészen addig, hogy a Fidesz már az RMDSZ ellenében induló erdélyi jobboldaliakat hazaárulózza. Hogyan jutottak el idáig?

Most ismerte el először valaki a Bizottságban, hogy talán nem minden volt rendben a vakcinabeszerzésekkel.

Közel három és fél óráig kellett magyarázkodniuk az EP-ben a vakcinagyártó cégek vezetőinek, hogy mikor érkeznek meg az EU-nak ígért vakcinák.

Nem tetszik neki egy szabálymódosítás, aminek segítségével a komplett Fidesz-delegációt ki lehetne tessékelni a néppárti frakcióból.

A hét kérdése

Arról még senki sem beszélt, hogy ezeket pontosan mire is lehetne felhasználni, azt viszont tudjuk, hogy jönnek. Dönts te!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

A Helyzet-interjúban vendégünk Miklósy Krisztián synthwave zenész, akivel kitárgyaltuk, hogyan válik valósággá lassan a nyolcvanas évek sci-fijeinek retrofuturizmusa. Podcast!

Hogyan hat a klímaváltozásra a CSOK Vági Márton szerint? Csalár Bence divatblogger pedig a magyarok ízléséről, a divattal való kapcsolatukról és a magyar vidék divatjáról mesélt. Podcast!

Szálinger Balázs költővel beszéltünk, aki elmondja, miért vonult ki a városból és a Facebookról, és mi köze a költészethez a verses reklámoknak és Krúbinak.

Van-e a magyar politikában még élet Facebook nélkül? Ezt a kérdést vitatjuk meg az elején! A második fele: meglepetés!

Megújult a Helyzet, az Azonnali podcastja! Prieger Zsolt, az Anima Sound System frontembere mesél cigányságról, vírusról és jellemfejlődésről.

Mennyire estek be az árak a fővárosban és vidéken? Érdemes várni a lakásvásárlással vagy eladással? Ingatlanpiaci szakértőkkel beszélgettünk a Helyzetben! Podcast.

A kormányra kerülő RMDSZ akár három minisztériumot is kaphat Romániában. A választáson meglepően jól szereplő szélsőjobboldal azonban a koalícióban is okozhat zavart.

Twitter megosztás Google+ megosztás