Igor Matovič koronavírusos, de még így is a gazdasági miniszterét üti

Szerző: Renczes Ágoston
2020.12.18. 18:49

A járványt egyre szenvedélyesebb konfliktusokkal kezelő szlovák miniszterelnök karanténba vonul. Facebook-bejegyzése szerint az életét is feláldozná a koronavírusban meghaltakért.

Igor Matovič koronavírusos, de még így is a gazdasági miniszterét üti

Az Aktuality.sk hírportál adott hírt először megbízható forrásokra hivatkozva arról, hogy Igor Matovič koronavírus-tesztje pozitív lett. 

Péntek délután maga a miniszterelnök is megerősítette a hírt a Facebook-oldalán egy hosszú és rá jellemzően szenvedélyes bejegyzésben.

 „Mától egy vagyok közületek. Közületek, akikről reggelente feszülten és félve vártam a híreket a telefonomra, még a nyilvános adatok megjelenése előtt”

 

– írja a miniszterelnök, aki az elmúlt kilenc hónap küzdelmeit is összefoglalja. 

Ez idő alatt „semmi más nem számított jobban annál, mint hogy megvédjem a legvédtelenebbek egészségét és életét” – emlékszik vissza Matovič, de nem mulasztja el azt sem, hogy a odaszúrjon Richard Sulík gazdasági miniszternek, akit csütörtökön – ahogy azt az Azonnali is megírta – egy élő rádióműsorban idiótának nevezett és a könnyeivel küszködve lemondásra szólított fel. 

„Kilenc hónapja küzdök megállás nélkül azokkal az emberekkel, akik a járvány mértékét bezárt bárok mennyiségében mérik, ezzel uszítva az embereket az intézkedések és a (saját) kormányuk ellen”

 

– írja Matovič, egyértelműen a gazdasági miniszter Sulíkra utalva, majd hosszan elemzi azt is, hogy a „szabadság” nem a gyűlölet szítását jelenti a leggyengébbeken segíteni próbálók ellen, és nem is azt, hogy a jogaink kizárólagosak, a védtelenek meg „tartsák a szájukat és imádkozzanak, hogy meg ne haljanak”. (Sulík libertariánus pártjának Szabadság és Szolidaritás a neve.)

A miniszterelnök azt is közli, hogy az ünnepeket egy kórházban tervezte tölteni kisegítő munkaerőként, de ezt most nem tudja megtenni. Matovič szerint jó eséllyel maradandó károsodás nélkül átvészeli a betegséget, de azt is hozzáteszi:

„ha lenne lehetőségem feláldozni az életemet ártatlan áldozatok ezreinek életéért cserébe, megtenném”.

 

A miniszterelnök pozitív tesztje többeket is érint: Matovič szerdán egy kormányülést vezetett, emiatt karanténba vonul Roman Mikulec belügyminiszter, Jaroslav Naď védelmi miniszter és Eduard Heger pénzügyminiszter is. 

A miniszterelnök csütörtökön találkozott a három koalíciós partnere közül kettővel: a jobbközép-liberális Az Emberekért (Za ľudí) elnökével, Veronika Remišovával és Boris Kollárral, a jobboldali-populista Család Vagyunk (Sme rodina) vezetőjével. Ők mindketten karanténba vonulnak, a harmadik koalíciós partner, a libertariánus Szabadság és Szlodaritás elnöke – és egyben Matovič támadásainak célpontja –, Richard Sulík gazdasági miniszter azonban nem vett részt ezen a megbeszélésen; így ő elkerüli a karantént.

 

NYITÓKÉP: Úrad vlády Slovenskej republiky / Facebook

 

Renczes Ágoston
Renczes Ágoston az Azonnali egykori újságírója

Közgazdász bölcsész aszcendenssel. Csehszlovákiában született elég régen, ahhoz képest csak 2020 óta újságíró. Gyakran ír a szlovák és a szlovákiai magyar politikáról, gazdaságról, építészetről.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek