+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Vass Csaba
2020. december 17. csütörtök, 08:20
Az idősotthonok lakóival és dolgozóival kezdik, a tervek szerint első körben 400 ezer oltást adnának be.

A Nemet Szövetségi Köztársaság mind a 16 tartományában arra készülnek, hogy december 27-én elkezdődhet a koronavírus elleni védőoltások beadása.

 

Jens Spahn német szövetségi egészségügyi miniszter arról tájékoztatta a német föderáció 16 tartományának egészségügyi minisztereit, hogy a karácsonyt követő vasárnapon hagyják jóvá a Biontech vállalat által kifejlesztett vakcina szállítását és engedélyeztetését.

 

A döntés értelmében az oltások beadását az idősotthonokban fogják majd elkezdeni a már említett dátumon. A Járványügyi Intézet STIKO és a minisztérium által kidolgozott oltási stratégia értelmében

 

az idősek mellett az idősotthonok dolgozói is az elsők között lesznek, akik megkapják a vakcinát.

 

A német egészségügyi miniszter nagyon bizakodó annak ellenére is, hogy az országban keddtől szerdáig rekordszámú, 952 koronavírushoz kapcsolható haláleset történt. A Kereszténydemokrata Unió (CDU) politikusa szerint az védőoltás kivezeti az országot a világjárványból.

 

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) várhatóan hétfőn, azaz december 21-én dönt majd arról, hogy engedélyezi-e mainzi székhelyű Biontech és az amerikai Pfizer által kifejlesztett koronavírus-elleni védőoltásokat. Az ügyben nagy valószínűséggel pozitív szavazás várható, az eredeti tervek arról szóltak, hogy az EU mind a 27 tagállamában egyszerre kezdődhet meg az oltás december 29-én.

 

A német egészségügyi miniszter szerint első körben 400 ezer oltóanyag adható be az EMA jóváhagyása után Németországban, de a következő év első negyedévéig még további 13 millió adagra számítanak.

 

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke szerint miután az oltóanyag jövő héten megkapja az engedélyt, a tagállamoknak mihamarabb meg kell teremteniük a lehetőséget, hogy az állampolgárok beoltathassák magukat.

 

Az Európai Bizottság elnöke a Európai Parlament szerdai plenáris ülésén arról beszélt, hogy

 

december 27-től az összes tagország számára engedélyezik a fent felsorolt vállalatok által kifejlesztett vakcinák használatát.

 

Margaritis Schinas, az EB alelnöke nem adott egyenes választ az Euronewsnak arra a kérdésre, hogy szerinte az össze EU-tagállam fel van-e készülve arra, hogy mindenhol egyszerre kezdjék el beadni az oltásokat. Az alelnök szerint nem is ez a fontos, hanem az, hogy mindenki számára engedélyezetté váljék a vakcina és a tagállamok mielőbb elkezdhessék a saját eljárásaik szerint megszervezni az oltásokat.

 

NYITÓKÉP: Jens Spahn/Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A bölcsődéket egyelőre nyitva hagyják, de lehet, hogy később bezárják. A virágboltok csak nőnap után zárnak, míg az élethez nem szükséges szolgáltatások már hétfőtől.

Szakszervezeti sikerrel zárult a kedd óta tartó határozatlan idejű sztrájk a makói gumigyárban.

A magyar külügyminiszter a szlovák állampolgársági törvényről is tárgyalt egy szlovákiai magyar parlamenti képviselővel Révkomáromban, erre vár Szlovákia magyarázatot.

Eddig csak a politikusok kritizálták a brexit miatt kialakult különleges helyzetet Észak-Írországban, most már egységpárti fegyveresek is kifejezik a nemtetszésüket.

Mindent megpróbált a derék Orbán, de nem lehet segíteni annak, a' ki maga is nem akarja.

Az IDEA Intézet kutatása szerint egy most vasárnapi választáson 39 százalékot kapna az ellenzék, a Fidesz-KDNP csak 36-ot. Az ellenzék legnépszerűbb pártja a DK, a Jobbik pedig már megelőzte a Momentumot.

A járványhelyzett miatti csonka kormányinfón kiderült az is, hogy az egészségügyi dolgozók döntő többsége elfogadta az új szolgálati jogviszonyt, és hogy az uniós tagállamok elfogadhatják egymás vakcinaútleveleit.

A hét kérdése

Ezt nemcsak Deutsch Tamás kérdezi: miközben a Néppárt válaszol a sajtókérdésünkre, mondjátok el, miért!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

A Helyzet-interjúban vendégünk Miklósy Krisztián synthwave zenész, akivel kitárgyaltuk, hogyan válik valósággá lassan a nyolcvanas évek sci-fijeinek retrofuturizmusa. Podcast!

Hogyan hat a klímaváltozásra a CSOK Vági Márton szerint? Csalár Bence divatblogger pedig a magyarok ízléséről, a divattal való kapcsolatukról és a magyar vidék divatjáról mesélt. Podcast!

Szálinger Balázs költővel beszéltünk, aki elmondja, miért vonult ki a városból és a Facebookról, és mi köze a költészethez a verses reklámoknak és Krúbinak.

Van-e a magyar politikában még élet Facebook nélkül? Ezt a kérdést vitatjuk meg az elején! A második fele: meglepetés!

Megújult a Helyzet, az Azonnali podcastja! Prieger Zsolt, az Anima Sound System frontembere mesél cigányságról, vírusról és jellemfejlődésről.

Mennyire estek be az árak a fővárosban és vidéken? Érdemes várni a lakásvásárlással vagy eladással? Ingatlanpiaci szakértőkkel beszélgettünk a Helyzetben! Podcast.

Twitter megosztás Google+ megosztás