+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Antal Róbert-István
2020. december 16. szerda, 19:11
Közepesen jelentős miniszterekkel emlékezik meg a Magyar Posta és a Schmidt Mária-féle történészalapítvány a rendszerváltás utáni első magyar kormányról. A tavalyi bélyegbotrány után idén nincs politikai töltete a bélyegek kiválasztásának Rainer M. János történész szerint.

A magyar kormány 2020-ban a rendszerváltásra emlékezik. Az emlékév keretén belül Magyar Posta és a Schmidt Mária-féle Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány együttműködése eredményeképpen ünnepi, tíz bélyegből álló sorozat jelent meg, amin az Antall-kormány tagjai szerepelnek.

 

A tavalyi bélyegkollekció körül kisebb botrány kerekedett. Akkor rendszerváltást előkészítő értelmiségiek szerepeltek az emlékbélyegeken, de a Demokratikus Ellenzék két legendás alakja, ifj. Rajk László és Solt Ottilia örököseik tiltakozása miatt nem kerültek fel a bélyegekre. Helyt kapott viszont a jobboldali szélsőségek felé elcsúszott Csurka István is, aki élete vége felé már zsidó világösszeesküvést is vizionált például. A demokratikus ellenzék liberális tagjai közül viszont végül senki nem került fel a 2019-es emlékbélyegekre.

 

Idén Antall József első, koalíciós (MDF-KDNP-FKGP) kormányának elhunyt miniszterei szerepelnek a bélyegeken.

 

A PARLAMENT ALAKULÓ ÜLÉSE: ANTALL JÓZSEF MINSZTERELNÖK KÖZÉPEN, ELŐTTE BALRA GÖNCZ ÁRPÁD KÖZTÁRSASÁGI ELNÖK, MELLETTE SÓLYOM LÁSZLÓ KÉSŐBBI KÖZTÁRSASÁGI ELNÖK. FOTÓ: FORTEPAN / SZALAY ZOLTÁN.

 

Az első szabadon választott kormány időközben elhunyt tagjai közül kilenc főt mutatnak be: Antall József miniszterelnököt, Balsai István igazságügyi minisztert, Für Lajos honvédelmi minisztert, Gerbovits Jenő tárca nélküli minisztert, Győriványi Sándor munkaügyi minisztert, Horváth Balázs belügyminisztert, Mádl Ferenc tárca nélküli minisztert, Nagy Ferenc József földművelésügyi minisztert és Rabár Ferenc pénzügyminisztert. A tizedik bélyegen az ülésterem, a borítékon pedig az Országház épülete látható. Az alkalmi bélyegző a szavazat leadásának pillanatát örökíti meg.

 

A Terror Háza Múzeum közleménye szerint az első szabadon választott magyar kormány és miniszterelnöke teljesítményét ma már bátran lehet értékelni, és a legkevesebb, amit el lehet mondani, hogy nem vallottak szégyent: világos értékrenddel, méltósággal és hazaszeretettel vezették az országot, bátrak voltak és határozottak.

 

„Ami sikere volt hazánknak az elmúlt harminc évben, abban mind ott van Antall József kormányának alapító munkája” – fogalmazott Schmidt Mária.

 

Az Azonnali az új emlékbélyegekkel kapcsolatban megkerete Rainer M. Jánost, az államszocialista időszak (leginkább az 1956-os forradalom) és a rendszerváltás történetét kutató történészt. Arra voltunk kíváncsiak, hogy Rainer szerint a miniszterek kiválasztásának milyen emlékezetpolitikai üzenete van – szerinte semleges,

 

nincs politikai töltete a miniszterek kiválasztásának.

 

„Az Antall-kormány közepesen jelentős minisztereinek megörökítését aránytévesztettnek látom. Szegény Rabár Ferenc, ha jól emlékszem, csak pár hónapig volt miniszter, és a taxisblokád után le is mondott” – mondja Rainer

 

A történész viszont „tragikusnak és egyben komikusnak is” tartja, hogy míg az Antall-kormány kevésbé fontos miniszterei kaptak emlékbélyeget, az első köztársasági elnök, Göncz Árpád pedig nem.

 

Antall József kormányának alapító munkája Rainer szerint is fontos, ám szerinte megtévesztő a rendszerváltás utáni időszakot csak a kormány felől szemlélni.

 

„Emlékezetpolitikai üzenete világos: itt az állam számít, ez eddig is nyilvánvaló volt. Ez egy etatista rezsim, ami most van, és államban gondolkozik.”

 

A történész azt mondja: ha már rendszerváltásról beszélünk, akkor nemcsak állami szereplőket, hanem társadalmi szereplőket is illett volna megjeleníteni. Sőt, mivel a rendszerváltásban az állampárt (az MSZMP) reformerei is részt vettek, ezért szerinte nekik is szerepelniük kellene. „Pozsgay Imre például. Akkor sem rokonszenveztem vele, és azóta sem, de fontos résztvevője volt a rendszerváltás folyamatának” – mondja Rainer.

 

 

NYITÓKÉP: Terror Háza Múzeum / Magyar Posta

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Az orosz cég így biztosan nem vehet részt a dukovany-i atomerőmű bővítésében. Szombaton Csehország 18 orosz diplomatát utasított ki.

Szilágyi György Jobbik-alelnököt indítják Jakab Péterék az előválasztáson a Budapest 14. választókerületben, ahol az előző két parlamenti választáson a Fidesz jelöltje nyert.

Az Európai Bizottság német elnöke protokollhibát vétett, amikor a kabinetfőnökével utasíttatta vissza az ukrán elnök meghívását Kijevbe.

Elszabadult a képregényboom Magyarországon, tele vagyunk jobbnál jobb címekkel: ötöt ajánlunk a klasszikusoktól Harari világmegfejtéséig!

Budapest a költségvetéséből egymilliárd forintot különített el arra, hogy a politikusok helyett a városlakók dönthessék el, hogy mit fejlesszenek ebből a pénzből. De mire akarják költeni az adóforintokat a budapestiek?

Az elmúlt egy hónapban adták be az eddigi összes covid elleni oltás 58 százalékát, de ez nem egységesen oszlik el a világon. Mutatjuk, hogyan áll az oltásokkal Közép-Európa!

Sebastian Kurz osztrák kancellár sajtóinformációk szerint az FPÖ elnökével azt tervezte, hogy a szélsőjobboldali pártra cseréli le a Zöldeket a kormányban. Az FPÖ-frakció akadályozta ezt meg.

A hét kérdése

Annyi érv és ellenérv merült fel a nyitás kapcsán, hogy mi nem tudunk dönteni, mondjátok el ti, mit gondoltok helyesnek!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Hogyan lehet úgy szürreális műveket írni, ha a világ maga is egyre szürreálisabb? Veres Attila íróval erre kerestük a választ.

Renczes Ágoston, az Azonnali újságírója elmondja, miért lehet jobb vezető Matovič betonkatolikus menedzser utódja, és hogyan érintheti ez a felvidéki magyarságot.

A popzenészek és sztársportolók legújabb bevételi forrásáról Bornemissza Márkkal, az egyik legsikeresebb cipőbolthálózat, a Footshop magyar brand managerével beszélgettünk.

Az Európai Bizottság nemrég nyilvánosságra hozta az EU-s védettségi igazolásról szóló tervet. Lattmann Tamás nemzetközi jogásszal elemeztük, hogyan válhat valóra. Podcast!

Horváth Máté, a Dürer Kert koncertszervezője az Azonnalinak néhány részletet elárult arról, hogyan fog kinézni a lockdown utáni Dürer. Podcast!

Az 1848-as forradalomra és szabadságharcról szeretünk egy jó adag nemzeti mázzal és pátosszal leöntve gondolkodni. De mi köze a nemzeti ünnep lezüllesztéséhez Torgyán Józsefnek? Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás