+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Vass Csaba
2020. december 16. szerda, 11:26
Eddig csak bírságoltak, de most olyan ítélet született, ami miatt börtön is járhat, ha bűnösnek találnak a járvány leküzdésének meghiúsításában.

Egy év letöltendő börtönbüntetésre ítélte a kelet-romániai Buzău megyei bíróság a 36 esztendős M.S-t, amiért a férfi áprilisban megszökött a kórházból még azelőtt, hogy meglett volna a koronavírus-tesztjének az eredménye.

 

A férfit tavasszal erős köhögéssel szállították kórházba, ahol azonnal letesztelték koronavírusra, de még mielőtt megjött volna az eredménye, úgy döntött, hogy inkább lelép az intézményből. A hatóságok elég hamar kézre kerítették, sőt később az is kiderült,

 

hogy nem is koronavírusos, hanem tbc-s.

 

A tbc vagyis tuberkolózis súlyos tüdőbetegség, a koronavírushoz hasonlóan cseppfertőzés útján terjed. A betegséget okozó ún. Mycobacteriumok néhány héttől több évig is lappanghatnak az emberi szervezetben, azonban később aktivizálódhatnak, ekkor lesz a beteg aktív tbc-s. A fertőzött olyan tüneteket kezd el produkálni, mint hosszan fennálló köhögés, láz, súlyvesztés, mellkasi fájdalom és véres vagy elszíneződött köpet. A fertőzés antibiotikumokkal kezelhető. 

 

A 36 éves férfi az első Romániában, akit a bíróság a járvány leküzdésének meghiúsításában talált vétkesnek, és ezért börtönbüntetést szabott ki rá. Bár a férfiról kiderült később, hogy nem volt COVID-fertőzött, ez akkor még nem volt bizonyos, amikor lelépett a kórházból, így a bíróság is azzal indokolta az igen kemény büntetés kiszabását, hogy a férfi – bár mutatkoztak a fertőzés tünetei, és ezzel ő is tisztában volt – nem gondolt azokra az embertársaira, akiket megfertőzhetett volna. Keleti szomszédunknál eddig, ha valakit bűnösnek találtak ebben a vétségben, csak pénzbírságot szabtak ki rá. 

 

A román sajtó azt írja, hogy a férfi – saját bevallása szerint – azért menekült el a kórházból tavasszal,

 

mert nagyon félt a koronavírustól.

 

Romániában egyébként a járvány kezdetekor éppen a kórházakban alakultak ki a fertőzési gócpontok. Az ország észak-keleti részén található Szucsáván például az egész kórházat vesztegzár alá kellett helyezni tavasszal, a kórház igazgatója le is mondott akkor tisztségéről, ez pedig oda vezetett, hogy katonai vezetést neveztek ki a kórház élére. A kórházban történtek miatt a tavaszi időszakban többen rettegtek attól, hogy egészségügyi intézményekben kaphatják el a fertőzést.

 

A férfi szökését a börtönbüntetés mellett két év közügyektől való eltiltással is büntette a bíróság. A bűnösnek talált fiatal férfi tíz napig fellebbezhet az ítélet ellen.

 

NYITÓKÉP: Daniel Bone / Pixabay

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Ezen a' héten egy lubok leplezi le az orosz nép ellenségit.

A sikeres alkotmányos vádeljárás jelentősége Trump diszkvalifikálása lenne egy következő elnökválasztásról.

Három hónap alatt szállítják le az összesen kétmillió adag Szputnyik V-vakcinát.

Egy év kell legalább a szakértő szerint, hogy beindulhasson a tavaly decemberben alapított cégnél egy covid-vakcina tömeges gyártása.

Három ütemben érkezik nagy mennyiségben a Sputnik-V hazánkba, jelentette be Szijjártó Péter külügyminiszter.

Gulyás Márton és a Partizán műsora Gajdics Ottóval tarolt, TGM és a többi véleményvezér pedig a nyomukban!

A hét kérdése

Még ugyan nem látni, mikor lesz vége a lockdownnak, de álmodozni azért lehet. A hét kérdésében pont ezt kell tenni!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Megújult a Helyzet, az Azonnali podcastja! Prieger Zsolt, az Anima Sound System frontembere mesél cigányságról, vírusról és jellemfejlődésről.

Mennyire estek be az árak a fővárosban és vidéken? Érdemes várni a lakásvásárlással vagy eladással? Ingatlanpiaci szakértőkkel beszélgettünk a Helyzetben! Podcast.

A kormányra kerülő RMDSZ akár három minisztériumot is kaphat Romániában. A választáson meglepően jól szereplő szélsőjobboldal azonban a koalícióban is okozhat zavart.

A magyar kormánypárt egyre szorultabb helyzetben van a Néppártban, a vétó hatásait pedig elszámította Orbán Viktor. Helyzet Stefano Bottonival és Hegedűs Dániellel!

Leginkább úgy, hogy nem veszel semmit. A karácsonyi vásárlási láz beindulása előtt környezetvédelmi szakemberekkel jártunk utána, hogy lehetünk zöldebbek.

Milyen volt a jugoszláv néphadsereg katonájaként megélni a boszniai háború kitörését; miért éppen úgy születetett meg a béke, ahogy?

A Helyzet vendége Eric Weaver, a Debreceni Egyetem docense, akivel megbeszéltük, mit hozhat Magyarországnak, ha Joe Biden az USA elnöke.

Twitter megosztás Google+ megosztás