+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Petróczi Rafael
2020. december 14. hétfő, 09:12
A fórum az Iránnal való jobb viszony érdekében jött létre, idén beszédet mondott volna megannyi fajsúlyos politikus is – ez esett most kútba egy államilag elrendelt kivégzés miatt.

A nukleáris programja miatt sokat kritizált Iránnal egy hatalmas előrelépés volt az atomalku 2015-ös megkötése, amiből ugyan a Donald Trump vezette Amerika kiszállt 2018-ban, azonban az ENSZ Biztonsági Tanácsának többi tagja (Kína, Franciaország, Oroszország, Nagy-Britannia), kiegészülve az Európai Unióval továbbra is része az egyezménynek.

 

A már az alkukötés előtt is érzékelhető nemzetközi enyhülés egyik hozománya az úgynevezett Európa-Irán Üzleti Fórum elindítása volt, ami egy találkozóhelyként szolgál az európai és iráni üzleti szféra képviselőinek, építendő a kapcsolatokat, és keresendő a jövőbeli együttműködési lehetőségeket. Az eseményen a mindenkori releváns politikai szereplők is részt vesznek.

 

Az idén december 14-16. közöttre tervezett nagyszabású találkozót azonban hétfő reggelre virradóan törölték a szervezők,

 

miután Franciaország, Németország, Ausztria és Olaszország iráni nagykövetei, valamint az Európai Bizottság alelnöke, Josep Borrell is jelezte: nem fognak részt venni az eseményen az iráni újságíró-gyilkosság miatt.

 

Szombaton ugyanis Iránban – állami engedéllyel – kivégezték, pontosabban felakasztották a 47 éves Rouhollah Zam ellenzéki újságírót, akit azért ítélt halálra az iráni legfelsőbb bíróság, mert írásaival „azt a romlást terjesztette”, ami például a rossz gazdasági teljesítmény miatt kirobbant, kormányellenes tüntetéseket is tüzelte 2017-ben Iránban.

 

A kivégzést az EU külügyi szolgálata még aznap közleményben ítélte el, Josep Borrell pedig – a Politico brüsszeli hírlevelének értesülése szerint – egy

 

előre rögzített videóban tájékoztatta a fórum szervezőit, hogy az eset következtében nem fog tudni részt venni a koronavírus miatt online szervezett találkozón.

 

Nem sokkal később közölte a fent jelzett többi uniós tagállam, hogy „a barbár és elfogadhatatlan kivégzés miatt” ők is visszavonják a részvételüket a fórumon – a szervezők ezt követően döntöttek az esemény törlése mellett.

 

„A gazdasági diplomácia ereje abban rejlik, hogy képes biztosítani a konstruktív kapcsolatépítés kereteit, miközben egyúttal elősegíti a gazdasági lehetőségek és a polgárok gazdasági jóllétének megteremtését. Az Európa-Irán Üzleti Fórumot ezen célok figyelembe vételével szervezték meg” – áll a szervezők közleményében, akik hozzáteszik, hogy várják, hogy az eseményt a közeljövőben le tudják bonyolítani, amin egyébként az iráni külügyminiszter, Mohammad Javad Zarif is beszédet mondott volna.

 

A nemzetközi kritikákra válaszul

 

az iráni külügy bekéretette az Európai Unió Tanácsának soros elnökségét ellátó Németország iráni nagykövetét, Hans-Udo Muzelt a szerintük „intervencionalista” kijelentések miatt.

 

NYITÓKÉP: Josep Borell / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A bölcsődéket egyelőre nyitva hagyják, de lehet, hogy később bezárják. A virágboltok csak nőnap után zárnak, míg az élethez nem szükséges szolgáltatások már hétfőtől.

Szakszervezeti sikerrel zárult a kedd óta tartó határozatlan idejű sztrájk a makói gumigyárban.

A magyar külügyminiszter a szlovák állampolgársági törvényről is tárgyalt egy szlovákiai magyar parlamenti képviselővel Révkomáromban, erre vár Szlovákia magyarázatot.

Eddig csak a politikusok kritizálták a brexit miatt kialakult különleges helyzetet Észak-Írországban, most már egységpárti fegyveresek is kifejezik a nemtetszésüket.

Mindent megpróbált a derék Orbán, de nem lehet segíteni annak, a' ki maga is nem akarja.

Az IDEA Intézet kutatása szerint egy most vasárnapi választáson 39 százalékot kapna az ellenzék, a Fidesz-KDNP csak 36-ot. Az ellenzék legnépszerűbb pártja a DK, a Jobbik pedig már megelőzte a Momentumot.

A járványhelyzett miatti csonka kormányinfón kiderült az is, hogy az egészségügyi dolgozók döntő többsége elfogadta az új szolgálati jogviszonyt, és hogy az uniós tagállamok elfogadhatják egymás vakcinaútleveleit.

A hét kérdése

Ezt nemcsak Deutsch Tamás kérdezi: miközben a Néppárt válaszol a sajtókérdésünkre, mondjátok el, miért!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

A Helyzet-interjúban vendégünk Miklósy Krisztián synthwave zenész, akivel kitárgyaltuk, hogyan válik valósággá lassan a nyolcvanas évek sci-fijeinek retrofuturizmusa. Podcast!

Hogyan hat a klímaváltozásra a CSOK Vági Márton szerint? Csalár Bence divatblogger pedig a magyarok ízléséről, a divattal való kapcsolatukról és a magyar vidék divatjáról mesélt. Podcast!

Szálinger Balázs költővel beszéltünk, aki elmondja, miért vonult ki a városból és a Facebookról, és mi köze a költészethez a verses reklámoknak és Krúbinak.

Van-e a magyar politikában még élet Facebook nélkül? Ezt a kérdést vitatjuk meg az elején! A második fele: meglepetés!

Megújult a Helyzet, az Azonnali podcastja! Prieger Zsolt, az Anima Sound System frontembere mesél cigányságról, vírusról és jellemfejlődésről.

Mennyire estek be az árak a fővárosban és vidéken? Érdemes várni a lakásvásárlással vagy eladással? Ingatlanpiaci szakértőkkel beszélgettünk a Helyzetben! Podcast.

Twitter megosztás Google+ megosztás