+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Bukovics Martin
2020. december 13. vasárnap, 08:28
Budapest legjobb pizzériája idén is megsüti a karácsonyi asztalra való panettonét. Hétfőtől lehet előrendelni.

Amazon nélküli karácsonyt, mondják ott, ahol van Amazon. Nálunk még nincs. Ezért mi azt mondjuk: olyan karácsonyt, amiben olyan hazai cégeknél költünk, akik noha nagyon értékes dolgokat állítanak elő, megszenvedik a koronavírus-válságot. Minden nap egy jó tipp!

 

Sok jó pizzéria meg sok széthájpolt olasz étterem van Budapesten, de olyat, amiben tényleg érezni egy igazi osteria lényegét, csak egyet találtam, a Palotanegyed közepén lévő Al Dentét. Itt nincs felesleges hülyéskedés olasz importsörökkel, simán csapolják az ugyanannyira jellegtelen, de Magyarországon valamiért prémiumra árazott Moretti helyett a feleanyiba kerülő Sopronit, a borlapra korrekt magyar és olasz bisztróborokat tettek a repülőterekről unalomig ismert, nagy marketingbüdzsével dolgozó márkák helyett. Nyilván jól is főznek, és bár ez egy étteremtől alapelvárás, a jó alapanyagokban az adottságai ellenére rejtélyes módon nem túl gazdag Magyarországon már ez is valami. Szóval ez az a hely, amiből egy olasz városban van vagy kétszáz:

 

az Al Dente a Palotanegyed mindig megbízható, mindig hibátlan törzshelye.

 

Nyilván az éttermeseknek is jobb érzés terített asztal mellett kiszolgálni a vendégeket, mint kinyújtani az ablakon az ételt elvitelre, de nem itt: az Al Dentében már a covid előtti időkben is erős volt az elviteles kínálat, éspedig pont ezen áhított olasz törzshely-szerep miatt. Nincs időd, hogy leülj? Nem baj, kérj ki egy kávét, és addig válogass, vannak bárkaják, vigyél el valamit a kínálatból: calzone, panini, rengeteg dolci, közben lehet gyakorolni az olaszt is, nem csoda, hogy ide jár honvágyat csillapítani meg van, hogy randizni a budapesti diaszpóra is.

 

Mint minden rendes olasz hely Olaszországban, úgy az olasz konyha magyarországi külképviselete is elkészíti Az Olasz Karácsonyi Édességet, azaz a maga panettonéjét. Ez külsőre valami olyasmi, mint egy kuglóf, csak nem lyukas a közepe, belülről pedig mintha ötvöznénk egy kalácsot a püspökkenyérrel. Rengeteg variációja van, emiatt sosem tud unalmas lenni. Nemrég próbáltam egy vérnarancsos-étcsokisat, de karácsonyra biztosan egy fehércsokis-pisztáciásat veszek majd, ha nem hármat. Questo è il panettone:

 

NA JÓ, KICSIT TRÜKKÖZTEK, MERT KENTEK RÁ PISZTÁCIAKRÉMET IS. NYUGODTAN TEGYÉTEK MEG TI IS, IGAZ, FOGALMAM SINCS, HOL LEHET KAPNI MAGYARORSZÁGON. VISZONT ELKÉSZÍTENI EL LEHET OTTHON IS, MÉG VIDEÓ IS KÉSZÜLT RÓLA!

 

Az árak nyilván az alapanyagok minőségtől és mennyiségétől függenek: a boltban akár már 5 euróért is kapható egy óriási panettone, a gurméüzletekben 15-20 euró között adják, de láttam már 30-40-ért is igazán különlegeseket. A budapesti Al Dente december 14-étől, azaz hétfőtől árulja a helyben, azaz a Krúdy utcában készített panettonéit: lesz klasszikus, csokis, feketecseresznyés és pisztáciás, az árak 7 és 9 ezer forint között. Csak előrendelésre, amit itt lehet megtenni. Ha már utazni nehézkes, az Olaszország-rajongó ismerősök nem valószínű, hogy visszautasítanák. Buon Natale a tutti voi!

 

GRAFIKA: Vitárius Bence / Azonnali

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Az orosz cég így biztosan nem vehet részt a dukovany-i atomerőmű bővítésében. Szombaton Csehország 18 orosz diplomatát utasított ki.

Szilágyi György Jobbik-alelnököt indítják Jakab Péterék az előválasztáson a Budapest 14. választókerületben, ahol az előző két parlamenti választáson a Fidesz jelöltje nyert.

Az Európai Bizottság német elnöke protokollhibát vétett, amikor a kabinetfőnökével utasíttatta vissza az ukrán elnök meghívását Kijevbe.

Elszabadult a képregényboom Magyarországon, tele vagyunk jobbnál jobb címekkel: ötöt ajánlunk a klasszikusoktól Harari világmegfejtéséig!

Budapest a költségvetéséből egymilliárd forintot különített el arra, hogy a politikusok helyett a városlakók dönthessék el, hogy mit fejlesszenek ebből a pénzből. De mire akarják költeni az adóforintokat a budapestiek?

Az elmúlt egy hónapban adták be az eddigi összes covid elleni oltás 58 százalékát, de ez nem egységesen oszlik el a világon. Mutatjuk, hogyan áll az oltásokkal Közép-Európa!

Sebastian Kurz osztrák kancellár sajtóinformációk szerint az FPÖ elnökével azt tervezte, hogy a szélsőjobboldali pártra cseréli le a Zöldeket a kormányban. Az FPÖ-frakció akadályozta ezt meg.

A hét kérdése

Annyi érv és ellenérv merült fel a nyitás kapcsán, hogy mi nem tudunk dönteni, mondjátok el ti, mit gondoltok helyesnek!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Hogyan lehet úgy szürreális műveket írni, ha a világ maga is egyre szürreálisabb? Veres Attila íróval erre kerestük a választ.

Renczes Ágoston, az Azonnali újságírója elmondja, miért lehet jobb vezető Matovič betonkatolikus menedzser utódja, és hogyan érintheti ez a felvidéki magyarságot.

A popzenészek és sztársportolók legújabb bevételi forrásáról Bornemissza Márkkal, az egyik legsikeresebb cipőbolthálózat, a Footshop magyar brand managerével beszélgettünk.

Az Európai Bizottság nemrég nyilvánosságra hozta az EU-s védettségi igazolásról szóló tervet. Lattmann Tamás nemzetközi jogásszal elemeztük, hogyan válhat valóra. Podcast!

Horváth Máté, a Dürer Kert koncertszervezője az Azonnalinak néhány részletet elárult arról, hogyan fog kinézni a lockdown utáni Dürer. Podcast!

Az 1848-as forradalomra és szabadságharcról szeretünk egy jó adag nemzeti mázzal és pátosszal leöntve gondolkodni. De mi köze a nemzeti ünnep lezüllesztéséhez Torgyán Józsefnek? Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás