+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Petróczi Rafael
2020. december 12. szombat, 11:10
Most éppen a politikusok vagyonát ellenőrző szerv jogköreit vágnák meg a bukott elnök, Igor Dodon parlamenti többséggel rendelkező szocialistái arra hivatkozva, hogy az ellenőrök csak őket célozzák a vizsgálataikkal.

Mint arról korábban is írtunk, hiába nyerte meg november közepén a vártnál nagyobb fölénnyel az EU-párti, jobbközép és Romániával barátságosabb politikát hirdető Maia Sandu a moldovai elnökválasztást a korábbi Moszkva-barát elnökkel, Igor Dodonnal szemben, azt már a győzelem éjszakáján tudni lehetett: az újdonsült elnöknek bizony nem lesz egyszerű dolga, ha valóban irányítani akarja az országot.

 

Mégpedig azért nem, mert a majd csak december 24-én hivatalába lépő Sandunak meg kell küzdenie a Moszkva-párti, Dodon-közeli szocialisták által uralt törvényhozással, ami már eddig is okozott problémákat a még be sem iktatott elnöknek: például kivették a kezéből a titkosszolgálatok irányítását és ellenőrzését arra hivatkozva, hogy ez – lévén, hogy Moldova parlamenti köztársaság – a parlamentet illeti meg.

 

Az nem zavarta a szocialistákat, hogy tavaly júniusban pont ők szavazták meg, hogy a titkosszolgálat feletti kontrollt a parlament helyett egykori pártelnökük, Igor Dodon kezébe adják.

 

Hasonló hatáskörnyirbálásra kerülhet sor annak a 11 szocialista képviselőnek a benyújtott törvényjavaslata alapján, ami a moldovai NAV, a többek között a közszereplők vagyonosodását és az állami alkalmazottak közötti összeférhetetlenséget vizsgáló Nemzeti Integritási Hatóság jogköreit szűkítené.

 

Ennek értelmében a korábbi három helyett mindössze egy év állna a vagyonőrök rendelkezésére, hogy a közhivatalt viselők vagyonosodását vizsgálják, illetve a törvénysértések miatt kiszabható büntetéseket is enyhítenék – mindezt Európa egyik legkorruptabb államában, ahol a komplett politikai elitet is sikerült egy időben felvásárolnia – Vlad Plahotniuc személyében – egy oligarchának. Nem véletlen volt az elnökválasztási kampány során Maia Sandu egyik fő ígérete egy antikorrupciós reform elfogadása.

 

A vagyonvizsgáló szerv jogköreinek megnyirbálását a szocialisták azzal indokolják, hogy az csak velük foglalkozik. Ahogy az egyik szocialista képviselő, Bogdan Tirdea kijelentette:

 

Maia Sandu „irányítja a Nemzeti Integritási Hatóságot, elmondom, miért: azt a Moldovai Köztársaság Szocialistáinak Pártja képviselői ellen használják”.

 

A Sandu által alapított Akció és Szolidaritás Párt (PAS) közleményében úgy reagált, hogy Tirdea az egyike annak a megannyi szocialista képviselőnek, akinek a vagyonát bizony ellenőrizni kell. „Tirdea képviselő vagyona – amely drága autókat és több százezer eurós ingatlanokat tartalmaz – jelentősen meghaladja a bevallott többezer lejes havi jövedelemszintjét. Természetes, hogy egy állami szerv kivizsgálja a hamis vagyonbevallásokat.”

 

Maga a Nemzeti Integritási Hatóság is visszautasította, hogy politikai alapon csak a szocialisták vagyonát vizsgálnák, mint közölték: eddig a 101 parlamenti képviselőből 38 vagyoni helyzetét ellenőrizték – közülük nyolc esetben kellett szankciókat foganatosítani a vagyonnyilatkozatok késedelmes benyújtása vagy elmaradása miatt.

 

Amennyiben a szocialista többségű parlament elfogadja a vagyonellenőrzési jogosítványokat szűkítő javaslatot, az további üzemanyagként szolgálhat annak a több tízezer, Sandu-párti tüntetőnek, ami egy hete a titkosszolgálati törvény elfogadása, a szocialisták uralta parlament és a korrupció ellenében vonult utcára.

 

NYITÓKÉP: Igor Dodon / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A német Zöldek hétfőn döntik el: Baerbockkal vagy Habeckkel lesz-e esélyük az ország történetében először zöld kancellárt adni. Vajon kit és mit támogatnak a két magyar zöldpártnál? Megkérdeztük.

Az iskolák is újra teljesen nyitva vannak, bár az osztályokban továbbra is viselni kell a maszkot. Az országban heteken belül jöhet a teljes nyitás.

Az orosz cég így biztosan nem vehet részt a dukovany-i atomerőmű bővítésében. Szombaton Csehország 18 orosz diplomatát utasított ki.

Szilágyi György Jobbik-alelnököt indítják Jakab Péterék az előválasztáson a Budapest 14. választókerületben, ahol az előző két parlamenti választáson a Fidesz jelöltje nyert.

Az Európai Bizottság német elnöke protokollhibát vétett, amikor a kabinetfőnökével utasíttatta vissza az ukrán elnök meghívását Kijevbe.

Elszabadult a képregényboom Magyarországon, tele vagyunk jobbnál jobb címekkel: ötöt ajánlunk a klasszikusoktól Harari világmegfejtéséig!

Budapest a költségvetéséből egymilliárd forintot különített el arra, hogy a politikusok helyett a városlakók dönthessék el, hogy mit fejlesszenek ebből a pénzből. De mire akarják költeni az adóforintokat a budapestiek?

A hét kérdése

Annyi érv és ellenérv merült fel a nyitás kapcsán, hogy mi nem tudunk dönteni, mondjátok el ti, mit gondoltok helyesnek!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Hogyan lehet úgy szürreális műveket írni, ha a világ maga is egyre szürreálisabb? Veres Attila íróval erre kerestük a választ.

Renczes Ágoston, az Azonnali újságírója elmondja, miért lehet jobb vezető Matovič betonkatolikus menedzser utódja, és hogyan érintheti ez a felvidéki magyarságot.

A popzenészek és sztársportolók legújabb bevételi forrásáról Bornemissza Márkkal, az egyik legsikeresebb cipőbolthálózat, a Footshop magyar brand managerével beszélgettünk.

Az Európai Bizottság nemrég nyilvánosságra hozta az EU-s védettségi igazolásról szóló tervet. Lattmann Tamás nemzetközi jogásszal elemeztük, hogyan válhat valóra. Podcast!

Horváth Máté, a Dürer Kert koncertszervezője az Azonnalinak néhány részletet elárult arról, hogyan fog kinézni a lockdown utáni Dürer. Podcast!

Az 1848-as forradalomra és szabadságharcról szeretünk egy jó adag nemzeti mázzal és pátosszal leöntve gondolkodni. De mi köze a nemzeti ünnep lezüllesztéséhez Torgyán Józsefnek? Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás