+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Renczes Ágoston
2020. december 12. szombat, 08:08
Van olyan a családban, aki szívesen viselné magán a közép-európaiság egy különleges ízét? Van? Vegyél neki HasTag pólót.

Amazon nélküli karácsonyt, mondják ott, ahol van Amazon. Nálunk még nincs. Ezért mi azt mondjuk: olyan karácsonyt, amiben olyan hazai cégeknél költünk, akik noha nagyon értékes dolgokat állítanak elő, megszenvedik a koronavírus-válságot. Minden nap egy jó tipp!

 

Dunaszerdahely egy legenda. A legmagyarabb szlovákiai város, ahol a legvéresebb maffialeszámolások voltak a kilencvenes években. Ennek a városnak a focicsapata a DAC. Itt élt a Monarchia egyik legnépesebb zsidó közössége, amiből semmi nem maradt, ahogy később a hangulatos mezőváros is egy nagy panellakóteleppé alakult.

 

Mégis, mintha a földből szivárogna elő itt a kreativitás és a nyitottság.

 

Szerdahelyen nincs pátoszos múltba révedés (na jó, azért akad), helyette sistereg a kreativitás, aminek az egyik jellegzetessége, hogy állandó párbeszédben van a helyi tájszólással és sajátos csallóközi szlenggel, legyen szó a szerdahelyi rapszcénáról, underground rádióról vagy bármiről. Akár a ruházatról.

 

 

Két szerdahelyi fiatalnak, Viktóriának és Gábornak, a HasTag alapítóinak köszönhetően ugyanis már

 

pólón is hordhatod a csallóközi szleng legízesebb fordulatait.

 

Viktória és Gábor a saját bevallásuk szerint teljesen beleszédültek az állandóan alakuló nyelvbe, amit ők maguk is formálnak. De miért hordana valaki, aki nem odavalósi, csallóközi szlenget a pólóján? 

 

Mert azon túl, hogy elképesztően menő; azon túl, hogy a tömegtermelés apollói racionalitása és a fogyasztás dionüszoszi dinamikája között vergődő huszonegyedik századi fogyasztónak egészen különleges lehetőséget kínál arra, hogy egyedi legyen; aki hastag pólót hord,

 

a Csallóköz mindent túlélő és mindent a saját nyelvére lefordító nyitottságát öltheti magára, a közép-európaiság egy egészen különleges szeletét.

 

Na, ezért. Azért, amiért az Azonnalit is olvasod.

 

Ha meg van családban szociolingvista, akkor neki aztán tényleg megtaláltad a tökéletes ajándékot. Kedvet kaptá’, de jaffás vagy? Nëagóggyá’, Magyarba’ is szállítnak. Itt rendűjjé.

 

GRAFIKA: Vitárius Bence / Azonnali

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A német Zöldek hétfőn döntik el: Baerbockkal vagy Habeckkel lesz-e esélyük az ország történetében először zöld kancellárt adni. Vajon kit és mit támogatnak a két magyar zöldpártnál? Megkérdeztük.

Az iskolák is újra teljesen nyitva vannak, bár az osztályokban továbbra is viselni kell a maszkot. Az országban heteken belül jöhet a teljes nyitás.

Az orosz cég így biztosan nem vehet részt a dukovany-i atomerőmű bővítésében. Szombaton Csehország 18 orosz diplomatát utasított ki.

Szilágyi György Jobbik-alelnököt indítják Jakab Péterék az előválasztáson a Budapest 14. választókerületben, ahol az előző két parlamenti választáson a Fidesz jelöltje nyert.

Az Európai Bizottság német elnöke protokollhibát vétett, amikor a kabinetfőnökével utasíttatta vissza az ukrán elnök meghívását Kijevbe.

Elszabadult a képregényboom Magyarországon, tele vagyunk jobbnál jobb címekkel: ötöt ajánlunk a klasszikusoktól Harari világmegfejtéséig!

Budapest a költségvetéséből egymilliárd forintot különített el arra, hogy a politikusok helyett a városlakók dönthessék el, hogy mit fejlesszenek ebből a pénzből. De mire akarják költeni az adóforintokat a budapestiek?

A hét kérdése

Annyi érv és ellenérv merült fel a nyitás kapcsán, hogy mi nem tudunk dönteni, mondjátok el ti, mit gondoltok helyesnek!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Hogyan lehet úgy szürreális műveket írni, ha a világ maga is egyre szürreálisabb? Veres Attila íróval erre kerestük a választ.

Renczes Ágoston, az Azonnali újságírója elmondja, miért lehet jobb vezető Matovič betonkatolikus menedzser utódja, és hogyan érintheti ez a felvidéki magyarságot.

A popzenészek és sztársportolók legújabb bevételi forrásáról Bornemissza Márkkal, az egyik legsikeresebb cipőbolthálózat, a Footshop magyar brand managerével beszélgettünk.

Az Európai Bizottság nemrég nyilvánosságra hozta az EU-s védettségi igazolásról szóló tervet. Lattmann Tamás nemzetközi jogásszal elemeztük, hogyan válhat valóra. Podcast!

Horváth Máté, a Dürer Kert koncertszervezője az Azonnalinak néhány részletet elárult arról, hogyan fog kinézni a lockdown utáni Dürer. Podcast!

Az 1848-as forradalomra és szabadságharcról szeretünk egy jó adag nemzeti mázzal és pátosszal leöntve gondolkodni. De mi köze a nemzeti ünnep lezüllesztéséhez Torgyán Józsefnek? Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás