Ajándékozz pólóra nyomtatott csallóközi szlenget! Adventi naptár #12

Szerző: Renczes Ágoston
2020.12.12. 08:08

Van olyan a családban, aki szívesen viselné magán a közép-európaiság egy különleges ízét? Van? Vegyél neki HasTag pólót.

Ajándékozz pólóra nyomtatott csallóközi szlenget! Adventi naptár #12

Amazon nélküli karácsonyt, mondják ott, ahol van Amazon. Nálunk még nincs. Ezért mi azt mondjuk: olyan karácsonyt, amiben olyan hazai cégeknél költünk, akik noha nagyon értékes dolgokat állítanak elő, megszenvedik a koronavírus-válságot. Minden nap egy jó tipp!

 

Dunaszerdahely egy legenda. A legmagyarabb szlovákiai város, ahol a legvéresebb maffialeszámolások voltak a kilencvenes években. Ennek a városnak a focicsapata a DAC. Itt élt a Monarchia egyik legnépesebb zsidó közössége, amiből semmi nem maradt, ahogy később a hangulatos mezőváros is egy nagy panellakóteleppé alakult.

 

Mégis, mintha a földből szivárogna elő itt a kreativitás és a nyitottság.

 

Szerdahelyen nincs pátoszos múltba révedés (na jó, azért akad), helyette sistereg a kreativitás, aminek az egyik jellegzetessége, hogy állandó párbeszédben van a helyi tájszólással és sajátos csallóközi szlenggel, legyen szó a szerdahelyi rapszcénáról, underground rádióról vagy bármiről. Akár a ruházatról.

Két szerdahelyi fiatalnak, Viktóriának és Gábornak, a HasTag alapítóinak köszönhetően ugyanis már

 

pólón is hordhatod a csallóközi szleng legízesebb fordulatait.

 

Viktória és Gábor a saját bevallásuk szerint teljesen beleszédültek az állandóan alakuló nyelvbe, amit ők maguk is formálnak. De miért hordana valaki, aki nem odavalósi, csallóközi szlenget a pólóján? 

Mert azon túl, hogy elképesztően menő; azon túl, hogy a tömegtermelés apollói racionalitása és a fogyasztás dionüszoszi dinamikája között vergődő huszonegyedik századi fogyasztónak egészen különleges lehetőséget kínál arra, hogy egyedi legyen; aki hastag pólót hord,

 

a Csallóköz mindent túlélő és mindent a saját nyelvére lefordító nyitottságát öltheti magára, a közép-európaiság egy egészen különleges szeletét.

 

Na, ezért. Azért, amiért az Azonnalit is olvasod.

Ha meg van családban szociolingvista, akkor neki aztán tényleg megtaláltad a tökéletes ajándékot. Kedvet kaptá’, de jaffás vagy? Nëagóggyá’, Magyarba’ is szállítnak. Itt rendűjjé.

 

GRAFIKA: Vitárius Bence / Azonnali

 

Renczes Ágoston
Renczes Ágoston az Azonnali egykori újságírója

Közgazdász bölcsész aszcendenssel. Csehszlovákiában született elég régen, ahhoz képest csak 2020 óta újságíró. Gyakran ír a szlovák és a szlovákiai magyar politikáról, gazdaságról, építészetről.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek