+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Varsányi Bence
2020. december 11. péntek, 12:44
Az Európai Tanács elnöke szerint Angela Merkel „feltűrte az ingujját”, von der Leyen pedig örül, hogy a kecske is jóllakik, és a káposzta is megmarad.

Az Európai Tanács csütörtök esti, maratoni megbeszélése után péntek délelőtt sajtótájékoztatót tartott Brüsszelben Charles Michel, az Európai Tanács elnöke, Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke, valamint az EU soros elnökségét betöltő Németország kancellárja, Angela Merkel. Ugyan a költségvetéssel és a jogállamisági mechanizmussal kapcsolatos megállpodás már csütörtökön megszületett, az uniós vezetők pénteki sajtótájékoztatóján pedig az is kiderülhetett volna, hogy a három uniós vezető mit gondol az Orbánnal és Morawieckivel kötött dealről – ezzel kapcsolatban azonban nagyon óvatosan fogalmaztak.

 

Ahogy arról az Azonnali beszámolt: bár a megállapodásnak még nincs semmiféle jogi kötőereje – hiszen a költségvetést és a jogállamisági mechanizmust is a tagállami miniszterekből álló Európai Unió Tanácsának és az Európai Parlamentnek is el kell majd fogadnia –, a nemzetközi sajtó jó része a megállapodást Orbán győzelmeként értékeli.

 

Mindenki nagyon nyugodt volt

 

A tagállamok állam- és kormányfőiből álló Európai Tanács elnöke, Charles Michel elmondta, hogy

 

intenzív megbeszélésen vannak túl, ahol nehéz és az uniónak fontos témákat vitattak meg „nyugodt és magabiztos” hangnemben,

 

ezt pedig megköszönte a kormány- és államfőknek, illetve a soros német elnökségnek is.

 

Az Európai Tanács elnöke szerint sokat beszéltek csütörtök éjjel a klímáról, egységesek és elkötelezettek a párizsi klímaegyezmény mellett, 2050-re továbbra is a klímesemlegesség a cél, viszont megegyeztek abban is, hogy tovább kell csökkenteni a károsanyagkibocsátást, egészen pontosan 55 százalékkal, 2030-ig.

 

Michel az unió következő költségvetéséről és a helyreállítási alapról annyit mondott, hogy sikerült elérni a megállapodást, és

 

köszöni Merkel kancellárnak, hogy „feltűrte az ingujját” és hosszan, elkötelezetten dolgozott rajta.

 

Merkel szűkszavúan fogalmazott a költségvetési megállapodással kapcsolatban, köszönetet mondott kollégáinak, és elmondta, hogy nagy megkönnyebbülés, hogy megállapodtak és átadták az ügyet az Európai Parlamentnek. A kancellár kiemelte, hogy a második hullám közepén már nagy szükség volt a pénzre.

 

Utoljára Ursula von der Leyen, a Bizotttság elnöke számolt be a tegnapi napról: ő is elégedett az eredménnyel, a költségvetési megállapodás pedig azt bizonyítja, hogy az EU a legrosszabb krízis közepén is képes az együttműködésre.

 

A gazdaság düböröghet, a vakcina érkezik, Nagy-Britanniával fair verseny kell

 

Von der Leyen szerint most

 

az a legfontosabb, hogy túl kell jutni a válságon a jogállamiság megőrzése mellett,

 

a költségvetési megállapodást pedig véglegesítenie kell az EP-nek, majd ratifikálniuk a tagállamoknak, hogy pöröghessen a gazdaság.

 

Von der Leyen kitért arra is, hogy gőzerővel folyik a vakcinák vizsgálata, támogatják az oltást, és az unió koordinálni fogja a tagállamok oltóanyag-adományait is a nyugat-balkáni szomszédoknak. Végül az Egyesült Királysággal való tárgyalásról elmondta, hogy a fair verseny elve alapján kell együttműködniük az EU-val – de ez nem jelenti azt, hogy az országnak mindenben követnie kell az uniót, környezeti kérdésekben például úgy tesznek, ahogy akarnak. Vasárnap születhet majd döntés arról, hogy megvannak-e a feltételei a megállapodásnak.

 

Von der Leyen: ha sérül a jogállamiság, minden eset ki lesz vizsgálva

 

A német közszolgálati ARD újságírója a költségvetési tárgyalás hangulatáról kérdezett annak tükrében, hogy a sajtóban fideszes részről gestapózás és szovjetuniózás is elhangzott.

 

Merkel biztosított mindenkit, hogy semmi hasonló kifejezést nem használtak, tiszteletteljesen zajlott a megbeszélés egy nehéz témáról,

 

ő pedig mindent megtett, hogy megszülessen a megállapodás. Hozzátette, hogy ha valaki esetleg sértve érzi magát, akkor beszéljenek egymással, mert ki kell építeni a „bizalom légkörét”.

 

Szintén az ARD mukatársa kérdezte, hogy a jogállamisági mechanizmust mikor kezdik el alkalmazni. Erre von der Leyen azt válaszolta, hogy

 

2021 január elsejétől az Európai Bizottság megnézi az egyes eseteket, és ha sérül a jogállamiság, akkor minden egyes ügyet ki fognak vizsgálni.

 

Végül a Spiegel újságírója is a jogállamisági mechanizmusról kérdezte Merkelt: mi a tanulsága annak, hogy az a B-terv lépett életbe, amit Magyarország és Lengyelország akart? A német kancellár szerint már júliusban is nehéz volt közös konklúziókra jutni a jogállamisággal kapcsolatban, így most is világos volt, hogy problémák lesznek a jogi szöveg implementációjával, de hangsúlyozta, hogy az anyagi erőforrások elosztásával kapcsolatban szükség van a jogállamisági feltételekre.

 

NYITÓKÉP: Európai Tanács sajtószolgálat

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Szakszervezeti sikerrel zárult a kedd óta tartó határozatlan idejű sztrájk a makói gumigyárban.

A magyar külügyminiszter a szlovák állampolgársági törvényről is tárgyalt egy szlovákiai magyar parlamenti képviselővel Révkomáromban, erre vár Szlovákia magyarázatot.

Eddig csak a politikusok kritizálták a brexit miatt kialakult különleges helyzetet Észak-Írországban, most már egységpárti fegyveresek is kifejezik a nemtetszésüket.

Mindent megpróbált a derék Orbán, de nem lehet segíteni annak, a' ki maga is nem akarja.

Az IDEA Intézet kutatása szerint egy most vasárnapi választáson 39 százalékot kapna az ellenzék, a Fidesz-KDNP csak 36-ot. Az ellenzék legnépszerűbb pártja a DK, a Jobbik pedig már megelőzte a Momentumot.

A járványhelyzett miatti csonka kormányinfón kiderült az is, hogy az egészségügyi dolgozók döntő többsége elfogadta az új szolgálati jogviszonyt, és hogy az uniós tagállamok elfogadhatják egymás vakcinaútleveleit.

Az RMDSZ európai parlamenti képviselői ugyan az EPP EP-frakciójának belső szabályzatmódosítása ellen szavaztak, mégis úgy döntöttek: nem követik a Fideszt.

A hét kérdése

Ezt nemcsak Deutsch Tamás kérdezi: miközben a Néppárt válaszol a sajtókérdésünkre, mondjátok el, miért!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

A Helyzet-interjúban vendégünk Miklósy Krisztián synthwave zenész, akivel kitárgyaltuk, hogyan válik valósággá lassan a nyolcvanas évek sci-fijeinek retrofuturizmusa. Podcast!

Hogyan hat a klímaváltozásra a CSOK Vági Márton szerint? Csalár Bence divatblogger pedig a magyarok ízléséről, a divattal való kapcsolatukról és a magyar vidék divatjáról mesélt. Podcast!

Szálinger Balázs költővel beszéltünk, aki elmondja, miért vonult ki a városból és a Facebookról, és mi köze a költészethez a verses reklámoknak és Krúbinak.

Van-e a magyar politikában még élet Facebook nélkül? Ezt a kérdést vitatjuk meg az elején! A második fele: meglepetés!

Megújult a Helyzet, az Azonnali podcastja! Prieger Zsolt, az Anima Sound System frontembere mesél cigányságról, vírusról és jellemfejlődésről.

Mennyire estek be az árak a fővárosban és vidéken? Érdemes várni a lakásvásárlással vagy eladással? Ingatlanpiaci szakértőkkel beszélgettünk a Helyzetben! Podcast.

Twitter megosztás Google+ megosztás