+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++

A négy jelentkezőből kettő teljesítette az országos rendőrfőkapitány posztjának betöltéséhez szükséges feltételeket – írja a Parameter.sk. Az egyikük, a magyar nemzetiségű Hamran István a Lynx Commando nevű, terrorelhárításra szakosodott különleges egységet vezeti annak 2011-megalapítása óta. A másik jelölt, Peter Kovařík jelenleg ideiglenesen tölti be az országos rendőrfőkapitányi posztot, miután az addigi főkapitány, Milan Lučanský augusztus 31-én lemondott. 

 

Lučanský azóta börtönbe került: ahogy az Azonnali is megírta, december elsején egy összehangolt akció keretében a szlovák rendőrség letartóztatta a leghatalmasabb szlovák oligarchát, Jaroslav Haščákok, másnap pedig a szlovák titkosszolgálat és a Pénzügyi Felügyelet több korábbi magas rangú beosztottját is őrizetbe vették. A gyanúsítottak között volt Lučanský korábbi rendőrfőkapitány is, őt végül december 6-án tartóztatták le. Lučanský 2018-ban lett országos rendőrfőkapitány, az azóta szintén letartóztatott Tibor Gašpart váltotta, aki a Kuciak-gyilkosság után mondott le, követve Robert Kaliňák belügyminisztert és Robert Fico exminiszterelnököt.

 

HAMRAN ISTVÁN. KÉP: POLÍCIA SLOVENSKEJ REPUBLIKY / FACEBOOK

 

A rendőrfőnöki pozícióra esélyes Hamran Istvánnak mindkét korábbi rendőrfőkapitánnyal meggyűlt a baja. Az Aktuality.sk-nak mesélt arról, hogy súlyos konfliktusok voltak közte és Tibor Gašpar között, de Milan Lučanský is akadályozta a munkáját.

 

A Hamran által vezetett Lynx Commando ütött rajta Ján Kuciak és menyasszonya, Martina Kušnírová gyilkosain, és fogta el őket.

 

Nem ő lenne az első

 

Ha kinevezik, nem Hamran István lesz az első magyar kötődésű országos rendőrfőkapitánya Szlovákiának. Az egyébként Hamrant a Lynx Commando élére 2011-ben kinevező akkori főkapitány, Jaroslav Spišiak is rendelkezik magyar felmenőkkel, beszél is magyarul. Spišiak egyébként egy igazi legenda: ő volt az, aki a kilencvenes évek végén dunaszerdahelyi rendőrkapitányként szembe mert szállni a különösen kegyetlen szerdahelyi maffiával, és sikerült elkapnia az 1999-es Fontana-bárbeli vérfürdő tetteseinek egy részét – azóta a Polip című olasz maffiasorozat rendőre után a „szlovák Cattaniként” is emlegetik. 

 

2001-ben az első jobboldali Dzurinda-kormány idején az országos rendőrfőkapitány helyettesévé, 2010-ben a szintén jobboldali Radičová-kormány alatt pedig országos rendőrfőkapitánnyá nevezték ki, azonban Robert Fico kabinetje a 2006-os és a 2012-es kormányváltás után is félreállította. Jelenleg Robert Mikulec belügyminiszter tanácsadójaként dolgozik, és tagja annak a bizottságnak, amelyik a két versenyben maradt jelölt közül javaslatot tesz a belügyminiszternek az új országos rendőrfőkapitány személyére.

 

A kiválasztási folyamat határideje nem ismert, a két jelölt meghallgatását követően a bizottság a kiválasztási folyamat jegyzőkönyveit és a saját javaslatát leadja a belügyminiszternek, akinek onnantól fogva 15 nap áll rendelkezésére, hogy a választását a parlament belbiztonsági bizottsága elé vigye. A belbiztonsági bizottság is meghallgatja majd mindkét jelöltet, és végül ők választják ki az országos rendőrfőkapitány személyét. Ha nem sikerül dönteniük, az egész procedúrát meg kell ismételni.

 

NYITÓKÉP: A Lynx Commando gyakorlatozik a Dunán 2017-ben. Polícia Slovenskej republiky / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Szijjártót Szlovákia barátjának tartja, Orbán tanácsára fordult hozzá, hogy segítsen felvenni a kapcsolatot az oroszokkal. Matovič a pozsonyi magyar nagykövet berendelésére és a Szijjártó Pétert ért szlovákiai kritikákra reagált így.

Már amennyiben ezt az iskolaigazgató engedélyezi, és a felkészítő tanár is vállalja. A középiskolai felvételi szóbeli fordulója sem marad el.

A kifejezés a Szovjetunió által megszállt területek határzárára, és a kelet-nyugati világ között feszülő ideológiai ellentétre egyaránt utalt. De honnan származik ez a név?

A bölcsődéket nyitva hagyják, de lehet, hogy később bezárják. A virágboltok nőnap után zárnak, míg „az élethez nem szükséges” szolgáltatások már hétfőtől.

Szakszervezeti sikerrel zárult a kedd óta tartó határozatlan idejű sztrájk a makói gumigyárban.

A magyar külügyminiszter a szlovák állampolgársági törvényről is tárgyalt egy szlovákiai magyar parlamenti képviselővel Révkomáromban, erre vár Szlovákia magyarázatot.

Eddig csak a politikusok kritizálták a brexit miatt kialakult különleges helyzetet Észak-Írországban, most már egységpárti fegyveresek is kifejezik a nemtetszésüket.

A hét kérdése

Ezt nemcsak Deutsch Tamás kérdezi: miközben a Néppárt válaszol a sajtókérdésünkre, mondjátok el, miért!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Az új, 2020-as Egri Csillagok virtuálisan kerülnek a boruniverzumba. Március 15-én.

Ezt is szerettétek

A Helyzet-interjúban vendégünk Miklósy Krisztián synthwave zenész, akivel kitárgyaltuk, hogyan válik valósággá lassan a nyolcvanas évek sci-fijeinek retrofuturizmusa. Podcast!

Hogyan hat a klímaváltozásra a CSOK Vági Márton szerint? Csalár Bence divatblogger pedig a magyarok ízléséről, a divattal való kapcsolatukról és a magyar vidék divatjáról mesélt. Podcast!

Szálinger Balázs költővel beszéltünk, aki elmondja, miért vonult ki a városból és a Facebookról, és mi köze a költészethez a verses reklámoknak és Krúbinak.

Van-e a magyar politikában még élet Facebook nélkül? Ezt a kérdést vitatjuk meg az elején! A második fele: meglepetés!

Megújult a Helyzet, az Azonnali podcastja! Prieger Zsolt, az Anima Sound System frontembere mesél cigányságról, vírusról és jellemfejlődésről.

Mennyire estek be az árak a fővárosban és vidéken? Érdemes várni a lakásvásárlással vagy eladással? Ingatlanpiaci szakértőkkel beszélgettünk a Helyzetben! Podcast.

Twitter megosztás Google+ megosztás