Rasszizmus miatt indított vizsgálatot a svéd ombudsman a H&M ellen

Szerző: Petróczi Rafael
2020.12.09. 19:58

Egy helyi lap felvétele szerint etnikai alapon különböztettek meg egy vásárót egy stockholmi H&M-ben. Ha az ombudsman is erre jut, akár bíróság elé is viheti az ügyet.

Rasszizmus miatt indított vizsgálatot a svéd ombudsman a H&M ellen

November közepén a stockholmi napilap, az Aftonbladet egyik újságírója rögzítette rejtett kamerával azt az esetet, ami miatt a svéd esélyegyenlőségi ombudsmani hivatal szerdán vizsgálatot indított a ruházati termékeket áruló H&M ellen.

A felvételen az látható, hogy

egy stockholmi H&M-üzletben egy nőtől vélhetőleg etnikai alapon megtagadták azt, hogy nyugta nélkül kicseréljen egy már megvásárolt ruhát, addig az Aftonbladet újságírójától nem.

Márpedig erre a H&M irányelvei alapján a nőnek is lehetősége kellett volna legyen, ami megengedi a nyugta nélküli cserét akkor, ha az adott ruhából van még termék raktáron mondjuk más színben vagy méretben. Így azonban nem nagyon lehet másra gondolni, minthogy az eladó rasszista alapon döntötte el, hogy kinek biztosítja a ruhacserét, és kinek nem.

A H&M eddig érdemben nem kommentálta a kiszivárgott felvételt, most azonban kénytelen lesz foglalkozni az üggyel, hála a svéd esélyegyenlőségi ombudsmani hivatalnak. Ahogy a hivatal közleményében áll:

„A vizsgálat célja tisztázni, hogy vajon sérült-e a hátrányos megkülönböztetés tilalmának elve, amelyért a vállalat a felelős.”

Válaszában a H&M szóvivője közölte, hogy a cég maga is kivizsgálta az esetet – igaz, annak eredményét nem taglalta. Azt azért hozzátette, hogy a H&M-nek természetesen fontos, hogy minden vásárlóját egyenlően kezelje, és az ombudsmani kérdésekre még karácsony előtt, december 22-ig válaszolni fognak.

Azonban hiába talál az ombudsmani hivatal bizonyítékot a rasszizmusra, szankciókat nem szabhat ki a H&M-re, meg úgy senkire sem, akit vizsgálat alá von. A vizsgálat azonban jó alapanyagot szolgáltathat arra, hogy a bíróság állapíthassa meg, hogy történt-e szabálysértés, és ha igen, azt mivel kell büntetni.

NYITÓKÉP: Shwangtianyuan / Wikimedia Commons

Petróczi Rafael
Petróczi Rafael az Azonnali korábbi újságírója

A Budapesti Corvinus Egyetemen végzett politológusként. Az Azonnali gyakornoka, majd belpolitikai újságírója volt 2017-2021 között.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek