+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Techet Péter
2020. december 8. kedd, 11:57
Noha a franciaországi esetszámok nem csökkennek a várt mértékben, Macron kitart amellett, hogy december 15-től újabb enyhítések jöjjenek.

Október végétől Franciaország nagyon szigorú lockdownt vezetett be – hivatalosan december elsejéig. Macron elnök ezért már november végén közölte a lazítások menetrendjét. Ennek értelmében már most lehetséges akár a lakástól 20 kilométerre eltávolodni, valamint ismét kinyithattak a könyvtárak, boltok, üzletek.

 

Az újabb nyitás december 15-én jönne: jövő keddtől kinyithatnának a mozik és a színházak is, a napközbeni kijárási tilalmat pedig esti kijárási tilalom váltaná fel.

 

Hétfőn azonban felmerültek olyan hírek, hogy a kormány mégis kitolná a feloldásokat. Jérôme Salomon, a nemzeti egészségügyi hivatal vezetője ugyanis nagyon pesszimista képet vázolt fel: szerinte a célként kitűzött napi esetszámokat nem tudták még elérni, pedig a cél eleve az lenne szerinte, hogy a napi új fertőzések száma ne haladja meg az ötezret. Kevesebb, mint egy héttel az újabb enyhítések előtt azonban majdnem ennek kétszerese a napi esetszám. Macron novemberben még az ötezres szám eléréséhez kötötte, hogy jöhet-e december 15-én az újabb enyhítés.

 

A közszolgálati FranceInfo azonban úgy értesült: Macron elnök nem fontolgatja az enyhítések elhalasztását. Az egyetlen kérdés, ami még vitatott a kormányban, a színházak és a mozik megnyitása, de az biztos: karácsonyra nagyobb mozgásszabadságot akarnak biztosítani a franciáknak. Azt azonban Olivier Véran egészségügyi miniszter is elismerte: a számok nagyon rosszak. Macron elnök azonban vélhetően nem akarja már rögtön elvenni a franciák kedvét a lazítások elhalasztásával, hanem esetleg majd a januári lazítást tolhatja ki. Ráadásul a decemberi lazítás legfontosabb eleme, a mozik és színházak megnyitása most is kérdéses még.

 

Ha minden a november végén bejelentett ütem szerint halad, december 15. után január 10-én jöhet a következő lazítás. Ekkortól megnyílhatnának az éttermek, kávézók is, elkezdődhetne ismét az oktatás az iskolákban (azaz vége lenne a távoktatásnak), és feloldanák az esti kijárási tilalmat is.

 

Mint ismert: a Rajna másik oldalán, Németországban is viták folynak a korlátozásokról. Miközben Angela Merkel és a bajor kormányfő, Markus Söder a további szigorítást támogatná, a többi tartományi miniszterelnök blokkolja ezen terveket. 

 

Nem csak Franciaország lazít.

 

Olaszországban jelenleg már nincs „vörös zóna“, miuta Abruzzo régió sem számít már súlyosan fertőzöttnek. Ausztria is megkezdte a lassú enyhítést. Hétfőtől ismét kinyithatnak az üzletek, megkezdődhetett bizonyos iskolákban az oktatás, de továbbra is este 8 és reggel 6 között kijárási tilalom van érvényben – jelentős korlátozásokkal.

 

Magyarországon a szigorú korlátozások január 11-ig érvényben maradnak. A szilveszterre biztosan vonatkozni is fognak, a karácsony szabályokat pedig pár nappal az ünnep előtt jelenti majd be Orbán Viktor.

 

NYITÓKÉP: Emmanuel Macron a dolgozószobájában / EM, FB

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Hogyan készül a nyitására a rendezvényszektor, ahol általában már hónapokkal előre leszervezik a koncerteket? Szakmabeliekkel jártunk utána!

Az összeget Parragh László mondta az Azonnalinak. Mi ez az összeg, mi mindenből áll és hogyan jött ki? Utánajártunk.

Jövő hétfőtől szerdáig a Sinopharm-vakcinával való oltásra már magunk bejelentkezhetünk, nem kell a háziorvos hívását, mailjét várni.

Lehet majd menni könyvtárba
és edzőterembe is, de csak védettségi igazolással.

Ezzel véget ér az orosz erődemonstráció, aminek a pontos célja nem ismert, és enyhülhet a hetek óta tartó feszültség a két ország között.

Szerdán vették az első szállítmányt a szintetikus antitestet tartalmazó gyógyszerből. A kórházak kérhetik, elmondjuk, mi ez.

Ahhoz, hogy ezt el tudják dönteni, először átláthatóvá kéne a tenni a Diákváros területére tervezett kínai egyetemmel kapcsolatos kormányzati döntéseket.

A hét kérdése

A brit ellenzék vezetőjét személyesen egy bathi kocsma tulaja dobta ki, amiért pártolta a hosszan eltartó járványügyi lezárásokat. Magyarországon ki ne ihasson, ha lesz nyitás?

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Letoha Tamás, a gyógyszerfejlesztéssel foglalkozó kutató koronavírussal kapcsolatos olvasói kérdésekre válaszol, és azt is elmondja, miért fél a biológiai háborútól.

A galériatulajdonos műgyűjtő elmondja, hogy a szobor a világ bármely részén múzeumi tárgy lehet a jövőben: a BLM-szobor jó értelemben provokál.

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Hogyan lehet úgy szürreális műveket írni, ha a világ maga is egyre szürreálisabb? Veres Attila íróval erre kerestük a választ.

Renczes Ágoston, az Azonnali újságírója elmondja, miért lehet jobb vezető Matovič betonkatolikus menedzser utódja, és hogyan érintheti ez a felvidéki magyarságot.

A popzenészek és sztársportolók legújabb bevételi forrásáról Bornemissza Márkkal, az egyik legsikeresebb cipőbolthálózat, a Footshop magyar brand managerével beszélgettünk.

Az Európai Bizottság nemrég nyilvánosságra hozta az EU-s védettségi igazolásról szóló tervet. Lattmann Tamás nemzetközi jogásszal elemeztük, hogyan válhat valóra. Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás