+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Vass Csaba & Antal Róbert-István
2020. december 7. hétfő, 09:45
A PSD semmi újat nem mutatott, csak megnyerte a parlamenti választást, mint tette azt az elmúlt 30 évben, mondta rezignáltan Cristian Tudor Popescu a vasárnapi eredményről. Kiolvastuk nektek a román sajtót!

A Romániában december 6-án tartott parlamenti választás meglepetéseredményeket tartogatott. A szavazatok 95 százalékos feldolgozottsága mellett úgy tűnik, hogy

 

az eddig ellenzékben lévő posztkommunista-nacionalista Szociáldemokrata Párt (PSD) nyerte meg a választást a maga 30 százalékával.

 

Őt követi a jelenleg kisebbségben kormányzó jobbközép Nemzeti Liberális Párt (PNL) 25 százalékkal, majd a liberális-technokrata USR-PLUS 15 százalékkal. A nagy pártok listája ezzel véget is ér. A romániai magyarok egy részének érdékképviseleti szerve, az RMDSZ minden bizonnyal parlamenti erő lesz, mivel 6 százalékot szerzett. Bejutott a parlamentbe a nacionalista, járványszkeptikus, oltásellenes, ortodox tradicionalista AUR is majd' 9 százalékkal.

 

Ez volt a legrosszabb forgatókönyv

 

A több neves újságíró által alapított véleményportálon, a Republican jelent meg a népszerű publicista, Cristian Tudor Popescu (CTP) vasárnap esti Digi24 hírtelevízión elmondott gondolatainak összegzése. CTP véleménye az volt, hogy

 

a lehetséges forgatókönyvekből a legrosszabb változat következett be: a két legtöbb szavazatot szerzett párt eredménye nagyon közel van egymáshoz, és a majdan létrejövő kormánykoalíció nagyon gyenge lesz.

 

Szerinte nem akkora tragédia, hogy a PSD az első helyen végzett, mert „a PSD mindig megnyeri a választásokat, ahogyan tette azt az elmúlt harminc évben is. A publicista szerint a PSD elérte valódi célját, jelenleg nem törekszik kormányzásra, a párt elnökének, Marcel Ciolacunak pozíciója be van biztosítva:

 

„Arra várnak, hogy egy megfelelő pillanatban, valami árulás következtében kerüljenek hatalomra.”

 

Ugyanakkor két forgatókönyvet is felvázolt az elkövetkező napokra: ha a PSD nyer, akkor az államelnökkel, Klaus Johannissal való konzultációk alkamával a párt PSD-s miniszterelnök-jelöltet nevesít, ám ezt Johannis nem fogja elfogadni. Ha a PSD második helyre csúszik, akkor „elcsalták a választásokat” forgatókönyvvel fognak élni. A publicista úgy látja, hogy a PNL mindenképp az USR-PLUS-szal fog kormányozni. Ám ahogy érkeznek meg a végleges eredmények és a PNL támogatottsága csökken, míg az USR-PLUS-é nő, úgy lesz intenzívebb az USR-PLUS étvágya (Dacian Cioloș már közölte is: áll elébe a miniszterelnökségnek), és lesz kompromisszumképtelenebb a PNL-vel való tárgyalásokon.

 

A parlamentbe bejutott szélsőjobboldalt CTP nem tartja akkora tragédiának. Szerinte „rendes társadalmakban van egy 10 százalék körüli szélsőséges párt, akire rá lehet mondani, hogy szélsőséges.

 

Szerintem sokkal nagyobb veszélyt jelent az, amikor ezek a szélsőséges gondolatok a nagy pártokba vannak becsatornázva. És tudjuk, hogy a PSD-ben, sőt ne mondjam, a PNL-ben is vannak román szélsőséges nacionalisták.”

 

A parlamenti pártok a fő bűnösök

 

Teodor Răileanu-Olariu, az egyik legnagyobb jobboldali román napilap, az Adevărul publicistája arról értekezik vasárnap késő este közzétett írásában, hogy a választási eredmények és az őket követő felfordulás egyáltalán nem meglepő. Olariu szerint ideje szembesülni azzal, hogy Romániában már nem él 18 millió ember és nem szabad elfelejteni azt sem, hogy legalább négymillió romániai él az ország határain kívül a diaszpórában. A publicista szerint

 

a parlamenti pártok a fő bűnösök abban, hogy az emberek idén távol maradtak az urnáktól,

 

továbbá szerinte az idei választási kampányok azért buktak el, mert érzelemmentesek voltak, nem volt semmi érdemi mondanivalója a pártoknak, még csak egy jól felépített ellenségkép sem volt, amit beadagolhattak volna az embereknek.

 

A törzszavazók mentek csak el

 

Adrian Mihălțianu a Press One-on írt véleményében amellett érvel, hogy a PNL korrekt eredményt ért el a körülményekhez (koronavírus-járvány, erodálódó népszerűségű kisebbségi kormányzás) képest. Szerinte a két nagy párt eredményei azt mutatják, hogy

 

csak törzsszavazóikat tudták mozgósítani, a bizonytalanokat nem tudták megszólítani.

 

A publicista szerint az USR PLUS saját elvárásáihoz és önnön magáról állított képéhez képest is leszerepelt. Szerinte a vezetőségből Dan Barnának menni kell. Az USR PLUS gyenge eredménye azért is problémás, mert a választási listákon szereplő fiataloknak csak 25 százaléka ment el szavazni. A bukaresti parlamentbe 9 százalékkal bejutó pártot, az AUR-t a publicista nem tartja nagy veszélynek. Szerinte természetes, hogy vészhelyzet során megnő a választók szemében az igény a messianizmusra, az összeesküvés-elméletekkel operáló, xenofób, nyugatellenes gondolatokra. Ám szerinte a parlamentben a szélsőjobboldal nem lesz döntő tényező, mert az AUR

 

„egy rákos sejt, amely minden társadalomban jelen van, amelyet nem szabad ignorálni, de egyenlőként sem kezelni a többi párttal. Tudomásul kell venni, és ennyi.”

 

Az USR PLUS álomvilágát legyőzte a valóság

 

Az Adevărul másik újságírója, Sebastian Zachman szerint több gyors következtetést már most le lehet vonni a parlamenti választásokból, mégpedig azt, hogy a jobboldali Ludovic Orban lesz a miniszterelnök, hiába végzett pártja csak a második helyen. A PSD pedig egyszerűen csak megismételte a 2015-ös forgatókönyvét: egy évvel a választások előtt ellenzékbe került, és képes volt ott újjászületni. Ez azt bizonyítja, hogy sem Klaus Johannis államfő, sem a PNL, sem pedig a liberális USR PLUS nem tudta érdemben levonni a múlt tanulságait.

 

Zachmann szerint az USR-PLUS egy álomvilágban él, azonban a virtuális valóságot legyőzte az offline valóság. Dan Barna és Dacian Cioloş szerinte már nem képesek vezetni a pártot, aminek új lelkületre lenne szüksége, mégpedig olyan jelöltek személyében, mint Vlad Voiculescu vagy a temesvári német polgármester, Dominic Fritz. A publicista megemlítette, hogy

 

az RMDSZ ismét példamutatóan tudott mozgósítani, a román pártoknak tanulniuk kellene az RMDSZ-től.

 

 NYITÓKÉP: PXhere

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A német Zöldek hétfőn döntik el: Baerbockkal vagy Habeckkel lesz-e esélyük az ország történetében először zöld kancellárt adni. Vajon kit és mit támogatnak a két magyar zöldpártnál? Megkérdeztük.

Az iskolák is újra teljesen nyitva vannak, bár az osztályokban továbbra is viselni kell a maszkot. Az országban heteken belül jöhet a teljes nyitás.

Az orosz cég így biztosan nem vehet részt a dukovany-i atomerőmű bővítésében. Szombaton Csehország 18 orosz diplomatát utasított ki.

Szilágyi György Jobbik-alelnököt indítják Jakab Péterék az előválasztáson a Budapest 14. választókerületben, ahol az előző két parlamenti választáson a Fidesz jelöltje nyert.

Az Európai Bizottság német elnöke protokollhibát vétett, amikor a kabinetfőnökével utasíttatta vissza az ukrán elnök meghívását Kijevbe.

Elszabadult a képregényboom Magyarországon, tele vagyunk jobbnál jobb címekkel: ötöt ajánlunk a klasszikusoktól Harari világmegfejtéséig!

Budapest a költségvetéséből egymilliárd forintot különített el arra, hogy a politikusok helyett a városlakók dönthessék el, hogy mit fejlesszenek ebből a pénzből. De mire akarják költeni az adóforintokat a budapestiek?

A hét kérdése

Annyi érv és ellenérv merült fel a nyitás kapcsán, hogy mi nem tudunk dönteni, mondjátok el ti, mit gondoltok helyesnek!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Hogyan lehet úgy szürreális műveket írni, ha a világ maga is egyre szürreálisabb? Veres Attila íróval erre kerestük a választ.

Renczes Ágoston, az Azonnali újságírója elmondja, miért lehet jobb vezető Matovič betonkatolikus menedzser utódja, és hogyan érintheti ez a felvidéki magyarságot.

A popzenészek és sztársportolók legújabb bevételi forrásáról Bornemissza Márkkal, az egyik legsikeresebb cipőbolthálózat, a Footshop magyar brand managerével beszélgettünk.

Az Európai Bizottság nemrég nyilvánosságra hozta az EU-s védettségi igazolásról szóló tervet. Lattmann Tamás nemzetközi jogásszal elemeztük, hogyan válhat valóra. Podcast!

Horváth Máté, a Dürer Kert koncertszervezője az Azonnalinak néhány részletet elárult arról, hogyan fog kinézni a lockdown utáni Dürer. Podcast!

Az 1848-as forradalomra és szabadságharcról szeretünk egy jó adag nemzeti mázzal és pátosszal leöntve gondolkodni. De mi köze a nemzeti ünnep lezüllesztéséhez Torgyán Józsefnek? Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás