EU-s vétó: a lengyelek nélkül a magyar kormány még fogatlan oroszlánnak sem nevezhető

Szerző: Petróczi Rafael
2020.12.04. 14:25

Hiába táncolnak ki a lengyelek az uniós költségvetési vétóból, Orbán egyedül is kitart – de minek? Talán azért, hogy ő is kapjon végre egy olyan gumicsontot, amit itthon jól el adni Brüsszel feletti győzelemként. Ez a vágy azonban aligha fenyeget azzal a veszéllyel, hogy Orbán a komplett EU-t magára haragítsa, és ne fújjon visszavonulót az utolsó pillanatban.

EU-s vétó: a lengyelek nélkül a magyar kormány még fogatlan oroszlánnak sem nevezhető

Csütörtök este Lengyelország miniszterelnök-helyettese, az amúgy nem a PiS-ben, hanem egy kisebb jobboldali pártban politizáló Jarosław Gowin bejelentette: a lengyel kormány eláll az uniós költségvetés vétójától. Ezért cserébe a lengyelek azt kérik, hogy az uniós állam- és kormányfők adjanak ki egy jogilag kötelező érvényű értelmező szöveget arról, hogy a jogállamisági feltételrendszer „nem jelent majd indokolatlan nyomást a tagállamokra más területeken, mint az EU-s pénzek elköltése” – ezt a rendelettervezet amúgy most is tartalmazza.

Noha nem tudni pontosan, mennyire érdemes a varsói kormány álláspontjának látni Gowin mondatait, vétóügyben olybá tűnik, magára maradt Orbán Viktor péntek reggeli rádióinterjújában kijelentette: egyedül, a lengyelek nélkül is kitart a vétó mellett. A kialakult helyzetet Medve-Bálint Gergő politológussal, a Társadalomtudományi Kutatóközpont tudományos főmunkatársával értékeltük. 

+ + +

Két és fél héttel ezelőtt, a lengyel-magyar vétó bejelentésekor azt mondta nekünk, hogy ön szerint még idén lesz megegyezés az uniós költségvetésről. Annak fényében is tartja ezt, hogy Orbán Viktor hiába maradt magára ebben a történetben, még mindig kitart a vétó mellett?

Igen, fenntartom, hogy lesz megállapodás. Az uniós mentőcsomagról meg lehet állapodni a magyarok nélkül is (Ursula von der Leyen bizottsági elnök pont ezt lengette be szerdán – a szerk.), így a költségvetési vétó maradt az egyetlen ütőkártya Orbán kezében.

Ennek az ereje viszont még azt sem lehet mondani, hogy egy fogatlan oroszlánéval lenne egyenlő, mert a magyar érdekérvényesítés erejét nem lehet hasonlítani egy oroszlánéhoz.

A politikában nemcsak ellenségek, hanem szövetségesek is kellenek, akik nyíltan kiállnak melletted. Márpedig ha ilyen nem marad az EU-ban Orbánéknak, akkor ennek a vétónak semmi értelme.

Akkor miért nem kapitulált péntek reggel Orbán Viktor a vétókérdésben?

A magyar miniszterelnök még mindig próbál további engedményeket és garanciákat elérni, de Orbán is egy reálpolitikus: nem gondolom, hogy végső soron a teljes közösséggel szembemenne.

INTERJÚALANYUNK, MEDVE-BÁLINT GERGŐ POLITOLÓGUS, A TÁRSADALOMTUDOMÁNYI KUTATÓKÖZPONT TUDOMÁNYOS FŐMUNKATÁRSA, A TÉMA KUTATÓJA.

A lengyelek kérésének, hogy az Európai Tanács adjon ki egy jogilag kötelező érvényű értelmező anyagot a jogállamisági mechanizmus szövegéhez – amit amúgy a rendelettervezet tulajdonképpen már most is tartalmaz – mi értelme van?

Ez furcsa kérés, mert egy nyilatkozat nem lehet kötelező jogi érvényű. Ráadásul a jogállamisági mechanizmus célja kimondottan az, hogy az Unió pénzügyi érdekeit védje, és a hatálya a költségvetésre és az azon keresztül érkező források felhasználására irányul. A lengyelek most csak annyit kérnek a vétótól való elállásért cserébe, hogy ezt újfent kimondják Brüsszelben.

Akkor ez egy kamu követelés, aminek pusztán az a célja, hogy Jarosław Kaczyńskiék belföldön el tudják adni, hogy jól legyőzték Brüsszelt?

Tulajdonképpen igen, ez valószínűleg egy kommunikációs eszköz. A vétótól való elállás felé lökhette az is, hogy a Jog és Igazságosság koalíciós partnere, a Jarosław Gowin vezette Egyetértés sokkal megengedőbb álláspontot képvisel az EU irányába ez ügyben – márpedig ott nem egy olyan erősen egymáshoz kötött koalícióról van szó, mint Magyarországon a Fidesz és a KDNP esetében. Szóval

belpolitikai okokból sem lehetett sokáig fenntartani ezt a patthelyzetet.

Arról nem beszélve – mint azt hangsúlyoztam korábban is –, hogy rengeteg pénzről van szó és kőkemény gazdasági érdekekről, amik a megállapodást sürgetik. Elképzelhető, hogy ha nem lenne koronavírus-járvány, a lengyel és a magyar fél könnyebben talált volna szövetségeseket a vétóhoz. A járvány viszont égetően szükségessé teszi mind a költségvetés, mind a mentőcsomag elfogadását. Ezért is lesz szerintem megállapodás.

Arra várhat Orbán Viktor is, hogy dobhasson vagy dobjanak elé egy gumicsontot, amit aztán – a PiS-hez hasonlóan – jól el tud adni itthon győzelemként?

Az EU-ban alapvetően is ezek – az ön megfogalmazásában – gumicsontok azok, amik miatt kompromisszumokat kötnek egymással a tagállamok. Ezért elképzelhetőnek tartom, hogy el fognak fogadni egy olyan nyilatkozatot vagy jogi garanciát, ami nem jelent komoly arcvesztést, és aminek hatására a magyar kormány is be tudja adni a derekát. A vétót viszont elképzelhető, hogy az utolsó pillanatig fenn fogja tartani a magyar miniszterelnök.

Mi az utolsó pillanat, amikor még beadhatja a derekát Orbán ahhoz, hogy elfogadják idén a jövő évi uniós költségvetést?

Az állam- és kormányfőket tömörítő Európai Tanács december 9-10-i ülése: ott – az általunk ismert körülményeket tekintve – létre kell jönnie a megállapodásnak.

Visszatérve a lengyelekre: annak, hogy ők pont most táncoltak ki a vétóból, lehet köze a Szájer-ügyhöz?

Ezt nem tudom.

Vannak olyan hangok, hogy Orbánnak a vétóval sikerült szétbarmolnia a V4-együttműködést is. A V4-ekre valóban lehet ennek tartós hatása?

Nem fogalmaznék ilyen élesen:

a V4-ek elég pragmatikusak azokban az ügyekben (például a migráció ügyében), ahol képesek azonos álláspontot képviselni. Ez a jövőben is így lesz.

NYITÓKÉP: A november végi találkozón a lengyel miniszterelnök, Mateusz Morawiecki és Orbán Viktor között még úgy tűnt, megbonthatatlan az egység vétóügyben. Mostanra kiderült, hogy mégsem. Orbán Viktor / Facebook

Petróczi Rafael
Petróczi Rafael az Azonnali korábbi újságírója

A Budapesti Corvinus Egyetemen végzett politológusként. Az Azonnali gyakornoka, majd belpolitikai újságírója volt 2017-2021 között.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek