+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Techet Péter
2020. december 2. szerda, 18:15
Mivel a szlovén jobboldali kormányfő nem tudta átvenni az állami hírügynökség irányítását, bejelentette: nem adnak rá több költségvetési pénzt. Az ellenzék péntekre a ljubljanai parlament rendkívüli ülését kezdeményezi.

Szlovéniában a Janez Janša jobboldali politikus vezette kormánynak nem sikerült a helyi állami médiát olyan befolyás alá vonnia, mint magyar „tanítómesterének“, Orbán Viktornak. Ez nemcsak azzal függ össze, hogy délnyugati szomszédunknál a baloldal erősebb (a médiában is), de azzal is, hogy Janša több baloldali, konzervatív és liberális párttal koalíciós kormányt alkot, azaz nem tudja mindenben keresztül vinni az akaratát.

 

Nem véletlen, hogy a Janša-féle Demokrata Párt (SDS) az Európai Parlament múlt heti vitájában, amikor a Fidesz-közeli szlovéniai és észak-macedóniai médiabefolyásolási kísérletekről volt szó,

 

kifejezetten megköszönte a Fidesz-közeli üzletemberek szlovéniai beavatkozását.

 

Milan Zver, a Janša-párt EP-képvielője azt hangsúlyozta: a szlovén média még mindig nem plurális, mert „a baloldal ellenőriz mindent”, ezért a magyar befektetések tehetik „kiegyenlítettebbé” a szlovén médiaviszonyokat. Romana Tomc, a Janša-párt másik képviselője is azt mondta el a vitában – ahol a Fideszt saját maga mellett csak az SDS és a francia szélsőjobboldali Nemzeti Tömörülés (RN) vedte védelmébe –, hogy a szlovén médiapiacon „a baloldali elit mérhetetlen hatalommal” rendelkezik. Tomc szerint – hiába van hatalmon Janša – a közszolgálati médiát is „a baloldal” uralja.

 

Janšáék különösen elégedetlenek az STA állami hírügynökséggel.

 

Arra hivatkozva, hogy a kormány nem kapta volna meg az idei pénzügyi kimutatásokat – ezt amúgy tagadja az STA igazgatója – bejelentették: felmondják az állami hírügynökség és a kormányzati kommunikáció hivatal közötti szerzödést, ami – mivel az STA bevételeinen nagyrésze származik innen – azt eredményezheti, hogy Szlovéniában jövőre megszűnhet eleve az állami hírügynökség. Tavaly az STA a kormányzati kommunikációs hivataltól 2 millió eurót kapott.

 

A hírre azonnal reagált Bohut Pahor szlovén államfő is, aki felszólította a kormányt: ne veszélyeztesse a kiegyensúlyozott közszolgálati médiákat.

 

Az ellenzék – ahol liberálisok, szociáldemokraták és kommunisták ülnek – péntekre a ljubljanai (laibachi) parlament rendkívüli összehívását kezdeményezi. Abban bíznak, hogy a Janšával közösen kormányzó, de ideológiailag tőle távol eső baloldali Nyugdíjaspárt (DeSUS) és liberális Modern Centrum egyrészről támogatni fogja a parlament összehívását – a két párttal közösen az ellenzéknek többsége van a parlamentben –, másrészről eleve megakadályozza majd az STA anyagi ellehetetlenítését.

 

Janša régóta kritizálja a szlovén közszolgálati médiát, októberben „nemzeti szégyennek” nevezte az állami hírügynökséget. Janša a kirohanásával arra reagált, hogy az SDS-hez közelálló, fideszes üzletemberek tulajdonolta Demokracija hetilap előtte egy hosszú cikkben

 

kifogásolta, hogy több karaktert tartalmazott egy szlovén rapperrel készült hírügynökségi interjú, mint a Cirkovce-Pince közötti távvezeték Orbán Viktor részvételével megtörtént átadása.

 

A szakasszal Horvátországot, Szlovéniát és Magyarországot kötötték össze a villamosenergia-szállításban. A Demokracija októberi médiaelemzése arra szorítkozott, hogy az STA-híreket karakterszámra összehasonlítgatta, ez alapján vonta le a következtetést, hogy az STA nem lenne kiegyensúlyozott.

 

Janša a mostani hírekre azonban cáfolja, hogy az STA megszüntetése lenne a célja,

 

szerinte ő egy átláthatóbb és kiegyensúlyozottabb médiát szeretne csak, de nem lenne célja az STA megszüntetése. Eleve arra hivatkozik: a kormányzati hivatal szerzödésbontása még nem az állami támogatás megszüntetése, holott az STA bevételeinek nagyrésze innen származik.

 

NYITÓKÉP: Orbán Viktor és Janez Janša idei márciusi találkozója / OV, FB

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A vírus reprodukciós rátája közben 1 alá esett náluk, azaz egyre kevésbé terjed.

Beteltek az időpontok, mert olyan kevés vakcina érkezett. A rendszer 11 millió embert is be tudna oltani, ha lenne elég oltóanyag, de csak 3,1 milliónak elegendő fog megérkezni.

A kezdeményezők szerint több tucat település vehetett részt az akcióban. A Minority Safepack elkaszálása ellen tiltakoztak.

Ezen a' héten egy lubok leplezi le az orosz nép ellenségit.

Hangörökség: Maurice, a kakas harca nem volt hiábavaló.

A sikeres alkotmányos vádeljárás jelentősége Trump diszkvalifikálása lenne egy következő elnökválasztásról.

Három hónap alatt szállítják le az összesen kétmillió adag Szputnyik V-vakcinát.

A hét kérdése

Még ugyan nem látni, mikor lesz vége a lockdownnak, de álmodozni azért lehet. A hét kérdésében pont ezt kell tenni!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Megújult a Helyzet, az Azonnali podcastja! Prieger Zsolt, az Anima Sound System frontembere mesél cigányságról, vírusról és jellemfejlődésről.

Mennyire estek be az árak a fővárosban és vidéken? Érdemes várni a lakásvásárlással vagy eladással? Ingatlanpiaci szakértőkkel beszélgettünk a Helyzetben! Podcast.

A kormányra kerülő RMDSZ akár három minisztériumot is kaphat Romániában. A választáson meglepően jól szereplő szélsőjobboldal azonban a koalícióban is okozhat zavart.

A magyar kormánypárt egyre szorultabb helyzetben van a Néppártban, a vétó hatásait pedig elszámította Orbán Viktor. Helyzet Stefano Bottonival és Hegedűs Dániellel!

Leginkább úgy, hogy nem veszel semmit. A karácsonyi vásárlási láz beindulása előtt környezetvédelmi szakemberekkel jártunk utána, hogy lehetünk zöldebbek.

Milyen volt a jugoszláv néphadsereg katonájaként megélni a boszniai háború kitörését; miért éppen úgy születetett meg a béke, ahogy?

A Helyzet vendége Eric Weaver, a Debreceni Egyetem docense, akivel megbeszéltük, mit hozhat Magyarországnak, ha Joe Biden az USA elnöke.

Twitter megosztás Google+ megosztás