Koronavírusos lett Andrej Plenković horvát miniszterelnök

Szerző: Petróczi Rafael
2020.12.01. 09:54

Plenković minden bizonnyal feleségétől kapta el a vírust, így most további tíz napig karanténban lesz, de egyelőre jól érzi magát.

Koronavírusos lett Andrej Plenković horvát miniszterelnök

Hiába volt még hétvégén negatív a koronavírus-tesztje a horvát kormányfőnek, hétfő estére Andrej Plenković igazoltan koronavírusos lett – jelentette be a horvát kormányszóvivő hétfő este.

A július 5-i parlamenti választáson a jobbközép Horvát Demokratikus Közösséggel (HDZ) biztos győzelmet arató, majd utána a kisebbségi képviselők szokásos segítségével gyakorlatilag egypárti kormányt létrehozó Andrej Plenković minden bizonnyal a korábban pozitívra tesztelt feleségétől kapta el a fertőzést – emiatt a HDZ-elnök már hétvégén is házi karanténban volt.

A kormányszóvivő megerősítette:

„Plenković miniszterelnök házi karanténban marad tíz napig. Jól érzi magát és otthonról folytatja munkáját, követve az orvosok és az epidemiológusok összes ajánlását.”

A vírust elkapó Plenkovićtól függetlenül sem telnek eseménytelenül az elmúlt napok déli szomszédunknál. A romló járványügyi statisztikák miatt:

+ december 3-ától, csütörtöktől egy sor szigorító intézkedés lép érvénybe (például Plenkovićék Magyarországról nézve meglepőnek tűnő módon csak most határozták el magukat az éttermek, a kávézók, a sportlétesítmények bezárására, vagy éppen a gyülekezések szigorúbb szabályozására);

+ hétfői kormányülésén határozott arról a kormány, hogy az EU-s területről a zöld zónákat leszámítva (ami jelenleg egyedül Finnország Fasta Åland nevű szigetét jelenti) csak akkor lehet belépni Horvátországba, ha van a beutazónál 48 óránál nem régebbi, negatív PCR-teszt, vagy kivárja a horvát hatósági tesztelés eredményét karanténban;

+ hétfőn nyújtott be a kormány a horvát parlamentnek egy törvénymódosítást, aminek értelmében drasztikusan megemelhetik a járványügyi szabályszegésért járó büntetéseket, egészen tízezer kunáig, átszámítva majdnem kétmillió forintig emelve a maximálisan kiszabható összeget;

+ és mindemellett még úgyszint hétfőn lemondott a horvát veteránügyi minisztérium államtitkára, Stjepan Sucic is, miután szombat hajnalban a rendőrség letartóztatta egy, a járványügyi előírásokat megszegő rendezvényt tartó, vukovári bárban.

Horvátországban október közepe óta meredeken emelkedik a járványgörbe:

a négymilliós országban már akkor ezer fő körüli napi új megbetegedésről számoltak be, ami mostanra többezres nagyságra rúgott. Az abszolút csúcs november 27-én volt, akkor 4080 új megbetegedést regisztráltak déli szomszédunknál. Az aktív esetek száma november 30-án 21 457 fő volt, ami nem sokkal marad el az eddigi, november 28-i rekordtól, amikor is 23 573 aktív fertőzöttet tartottak nyilván.

NYITÓKÉP: Andrej Plenković hétfőn már online tartotta a kormányülést. A horvát kormány Facebook-oldala

Petróczi Rafael
Petróczi Rafael az Azonnali korábbi újságírója

A Budapesti Corvinus Egyetemen végzett politológusként. Az Azonnali gyakornoka, majd belpolitikai újságírója volt 2017-2021 között.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek