+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Techet Péter
2020. december 1. kedd, 18:22
A vádemeléshez az kell, hogy tisztázzák az Európai Parlamenttel, mi a helyzet Szájer mentelmi jogával, mondta az ügyészségi szóvivő az Azonnalinak.

Amint arról az Azonnali is beszámolt: belga lapok információi szerint Szájer Józsefet, a mandátumáról vasárnap (decemberi 31-i hatállyal) váratlanul lemondott fideszes EP-képviselőt péntek éjjel a belga rendőrség igazoltatta, miután rajtaütöttek egy illegális partin. Mivel jelenleg Belgiumban szigorú lockdown van érvényben, nem lehet ilyen összejöveteleket tartani.

 

A jelenlévő Szájer József az ereszcsatornán próbált meg elmenekülni, de a rendőröknek sikerült előállítani. Noha mentelmi jogára hivatkozott, ez az igazoltatás és előállítás alól tettenérés esetén nem mentesíti.

 

A brüsszeli ügyészség közleményt is kiadott, amiben leírta: nem melegbárban, hanem egy lakásban zajlott az illegális (a megengedett létszámot meghaladó) parti, amire a szomszédok hívták fel a rendőrség figyelmét. Amikor a rendőrök kiérkeztek, húsz, többségében meztelen férfit találtak (egy 1977-es és egy 1987-es születésü diplomata is jelen volt), egyikük azonban menekülőre fogta, őt aztán az utcán érték utol lakossági bejelentésre.

 

Az 1961-ben született S. J. monogramú személy hátizsákjában drogot is találtak.

 

A tettenéréskor Szájer keze vérzett, feltehetően a menekülés során sérült meg, írták a közleményben.

 

Az Azonnali telefonon érte el a brüsszeli ügyészség sajtószóvivőjét, Sarah Durant-t, aki megerősítette:

 

Szájer József ellen nemcsak a járványügyi szabályok megsértése, de kábítószer illegális birtokolása miatt is vádat terveznek emelni.

 

A brüsszeli ügyészségnek azonban még tisztáznia kell az Európai Parlamenttel a mentelmi jogi szabályokat. Hivatalosan Szájer Józsefet csak a politikusi munkájával összefüggésben védi a mentelmi joga, az ügyészségi szóvivő azonban elmondta az Azonnalinak: csak akkor emelhetnek vádat, ha hivatalos értesítést kapnak az Európai Parlamenttől arról, hogy a konkrét ügyben nincs mentelmi joga Szájernek.

 

Szájer József kedd délutáni sajtóközleményében elismerte, hogy pénteken rendőrök igazoltatták, ő azonban azt állítja: nem fogyasztott drogot, a rendőröket még kérte volna is drogteszt elvégzésére. Az Azonnali a brüsszeli ügyészséget megkérdezte Szájer nyilatkozata kapcsán is, miszerint nem fogyasztott volna kábítószert.

 

A brüsszeli ügyészség elmondta: nem is drogfogyasztással vádolják, hanem azzal, hogy a menekülése során nála lévő hátizsákban találtak kábítószert.

 

Azt ők sem állítják, hogy ezt Szájer József fogyasztotta, de azt igen, hogy illegálisan birtokolta.

 

NYITÓKÉP: Dominique Hommel / Európai Parlament

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A vírus reprodukciós rátája közben 1 alá esett náluk, azaz egyre kevésbé terjed.

Beteltek az időpontok, mert olyan kevés vakcina érkezett. A rendszer 11 millió embert is be tudna oltani, ha lenne elég oltóanyag, de csak 3,1 milliónak elegendő fog megérkezni.

A kezdeményezők szerint több tucat település vehetett részt az akcióban. A Minority Safepack elkaszálása ellen tiltakoztak.

Ezen a' héten egy lubok leplezi le az orosz nép ellenségit.

Hangörökség: Maurice, a kakas harca nem volt hiábavaló.

A sikeres alkotmányos vádeljárás jelentősége Trump diszkvalifikálása lenne egy következő elnökválasztásról.

Három hónap alatt szállítják le az összesen kétmillió adag Szputnyik V-vakcinát.

A hét kérdése

Még ugyan nem látni, mikor lesz vége a lockdownnak, de álmodozni azért lehet. A hét kérdésében pont ezt kell tenni!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Megújult a Helyzet, az Azonnali podcastja! Prieger Zsolt, az Anima Sound System frontembere mesél cigányságról, vírusról és jellemfejlődésről.

Mennyire estek be az árak a fővárosban és vidéken? Érdemes várni a lakásvásárlással vagy eladással? Ingatlanpiaci szakértőkkel beszélgettünk a Helyzetben! Podcast.

A kormányra kerülő RMDSZ akár három minisztériumot is kaphat Romániában. A választáson meglepően jól szereplő szélsőjobboldal azonban a koalícióban is okozhat zavart.

A magyar kormánypárt egyre szorultabb helyzetben van a Néppártban, a vétó hatásait pedig elszámította Orbán Viktor. Helyzet Stefano Bottonival és Hegedűs Dániellel!

Leginkább úgy, hogy nem veszel semmit. A karácsonyi vásárlási láz beindulása előtt környezetvédelmi szakemberekkel jártunk utána, hogy lehetünk zöldebbek.

Milyen volt a jugoszláv néphadsereg katonájaként megélni a boszniai háború kitörését; miért éppen úgy születetett meg a béke, ahogy?

A Helyzet vendége Eric Weaver, a Debreceni Egyetem docense, akivel megbeszéltük, mit hozhat Magyarországnak, ha Joe Biden az USA elnöke.

Twitter megosztás Google+ megosztás