+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Petróczi Rafael
2020. november 27. péntek, 16:34
Erre az Európai Gyógyszerügynökség hívta fel a figyelmet, miután látókörébe került több gyanús eset.
„Egészen véletlenül azt gondolom, hogy a (koronavírus-fertőzés – a szerk.) korai szakaszában működik a hidroxiklorokin. Szerintem az élvonalbeli orvosok hisznek ebben – néhányan. Sokan”

 

– így magasztalta még július végén a lassan leköszönő amerikai elnök, Donald Trump a maláriagyógyszerként ismert és egyes autoimmun betegségek kezelésére is használt hidroxiklorokin nevű gyógyszert, annak ellenére, hogy már akkor sem volt semmi tudományos bizonyíték arra, hogy bármi hatása lenne a koronavírus-fertőzésre.

 

Trump ennek ellenére nem maradt egyedül teóriájával, sőt, sokkal inkább ő vette át a francia Gődény György, a mikrobiológus Didier Raoult elméletét a maláriagyógyszerről. Raoult arról vált ismertté a francia közvéleményben, hogy még úgy Isten igazából ki sem tört Európában a járvány, február végén már bejelentette: ő a hidroxiklorokinnal megtalálta a koronavírus ellenszerét.

 

Hiába volt tudományosan értelmezhetetlen Raoult tesztelési módszere (egy alkalommal tesztelte azt 24 emberen, mielőtt a nyilvánosság elé állt volna az „eredményeivel”), teóriája akkora visszhangot váltott ki, hogy Olivier Véran francia egészségügyi miniszter is magyarázkodásra kényszerült, hogy miért nem kezdik el alkalmazni a maláriagyógyszert a koronavírus ellen.

 

A klorokinról és annak vegyületéről, a hidroxiklorokinról már májusban megállapította egy nemzetközi kutatócsoport, hogy teljességgel hatástalan a fertőzéssel szemben, sőt, használata akár halálos kimenetelű szívritmuszavarhoz is vezethet a koronavírusos betegeknél.

 

Pénteken az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) azt is megállapította, hogy a klorokin és a hidroxiklorokin másféleképpen is életveszélyes lehet:

 

azoknál az igazolt koronavírus-fertőzött pácienseknél, akiknek beadják, súlyos pszichiátriai zavarok és öngyilkossági hajlam is felléphet.

 

Az ezt megállapító vizsgálatra azt követően került sor, hogy az EMA-nak jelezte a spanyol gyógyszerhatóság: hat olyan koronavírusos betegnél is mentális zavarokat észleltek, akiknek az engedélyezettnél nagyobb dózisban adták be a klorokint vagy a hidroxiklorokint.

 

A felülvizsgálatot követően az EMA gyógyszerbiztonsági bizottsága a két gyógyszer termékinformációinak frissítését kezdeményezte.

 

NYITÓKÉP: Donald Trump / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Az olasz kormányfő az USA-t
és Kínát is Olaszország szövetségesének nevezte,
amin nagyon felháborodott a jobboldali ellenzék. Salvini bocsánatkérést vár el, szerinte ugyanis az egész koronavírus-járványért Kína a felelős.

Eldönteni persze ezt nem fogjuk helyetted, abban viszont segítünk, hogy átlásd: mik a legfontosabb pro és kontra érvek az egyes vakcinákról.

Még 2014-ben történt a bírságolás, az EJEB csak most mondta ki, hogy jogosan koldult.

Mindezt azért, mert a Twitter nem hajlandó alávetni magát a közösségi médiumokat megkérdőjelezhető módon szabályozó törvénynek. És a Twitter nincs ezzel egyedül.

Kriza Ákos 2010-2019 között vezette Miskolcot, hosszan tartó betegség után hunyt el.

Sadiq Khan polgármester szerint így majd kiderül, tényleg jóval több fekete vezetőt állítanak-e meg a rendőrök, ahogy ezt egy tanulmány állítja.

Az egyes pénzintézetek számlavezetési díjai között évente akár 20-30 ezer
forintos különbség is lehet.

A hét kérdése

Még ugyan nem látni, mikor lesz vége a lockdownnak, de álmodozni azért lehet. A hét kérdésében pont ezt kell tenni!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Mennyire estek be az árak a fővárosban és vidéken? Érdemes várni a lakásvásárlással vagy eladással? Ingatlanpiaci szakértőkkel beszélgettünk a Helyzetben! Podcast.

A kormányra kerülő RMDSZ akár három minisztériumot is kaphat Romániában. A választáson meglepően jól szereplő szélsőjobboldal azonban a koalícióban is okozhat zavart.

A magyar kormánypárt egyre szorultabb helyzetben van a Néppártban, a vétó hatásait pedig elszámította Orbán Viktor. Helyzet Stefano Bottonival és Hegedűs Dániellel!

Leginkább úgy, hogy nem veszel semmit. A karácsonyi vásárlási láz beindulása előtt környezetvédelmi szakemberekkel jártunk utána, hogy lehetünk zöldebbek.

Milyen volt a jugoszláv néphadsereg katonájaként megélni a boszniai háború kitörését; miért éppen úgy születetett meg a béke, ahogy?

A Helyzet vendége Eric Weaver, a Debreceni Egyetem docense, akivel megbeszéltük, mit hozhat Magyarországnak, ha Joe Biden az USA elnöke.

Ahogy nő a koronavírus-fertőzöttek száma, úgy gyűjtenek egyre többen közvetlen tapasztalatot a járványügyi intézkedésekről. Ez alól az Azonnali szerkesztősége sem volt kivétel. Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás