+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Varsányi Bence
2020. november 27. péntek, 10:35
Van, aki az EU-s büdzsé blokkolásának abbahagyására, és van, aki bocsánatkérésre vagy távozásra szólította fel Deutschékat.

Miután az elmúlt napokban többször is a budapesti kormány irányvonalával szemben szavazott az Európai Parlamentben, Deutsch Tamás, a Fidesz EP-képviselője a Gestapo és az ÁVO jelszavaihoz hasonlította Manfred Weber, az Európai Néppárt (EPP) frakcióvezetőjének Orbán Viktorhoz intézett üzenetét, több néppárti képviselő is kiállt a jogállamiság mellett, és felszólalt az unió következő költségvetésének és a hozzácsatolt koronavírus-segélycsomag magyar és lengyel vétója ellen.

 

Manfred Weber szerint ugyanis ha Orbán azt állítja, hogy Magyarországon független az igazságszolgáltatás, és szabad a média, akkor „nincs semmi félnivalója”.

 

Deutsch erre reagálva szerdán a Magyar Nemzetnek adott interjújában elmondta, hogy a „ha nincs semmi takargatnivalód, akkor nem kell félned” szlogent jól ismerik Budapesten, ez ugyanis a Gestapo és az ÁVO jelszava is volt.

 

Deutsch nácizós-kommunistázós párhuzama alaposan felháborította Esteban González Ponst, a Néppárt-frakció Fidesszel nyilvános megszólalásaiban eddig nem épp kriitkus spanyol alelnökét, aki Twitteren utasította vissza Deutsch állítását, ami szerinte sértő az EP-frakció összes tagjára nézve. Pons továbbá kijelentette, hogy nem engednek a jogállamiságból, és felszólította Deutschot, hogy ne blokkolja az EU-s büdzséhez kapcsolt helyreállítási alapot egész Európának.

 

Esther de Lange, az EPP egy másik, holland alelnöke szerint

 

„a kommunizmus és a nácizmus legsötétebb európai napjai és a mai Európai Unió között pontosan a jogállamiság a különbség”.

 

 

Két további néppárti képviselő is reagált Deutsch hasonlatára: Othmar Karas, az osztrák ÖVP politikusa szerint Deutsch vagy kérjen bocsánatot vagy távozzon, míg a német CDU-s Dennis Radtke szerint „a kereszténydemokrácia sokszínű, de nem önkényes”, és

 

a Néppártnak le kell zárnia a fideszes fejezetet – „inkább ma, mint holnap”.

 

 

A Fidesz jelenleg fel van függesztve a jobbközép pártcsaládban, azaz bár tag, semmiféle szavazati joga és formális beleszólása nincs annak döntéseibe – nem úgy a Néppárt EP-frakciójában, ahol viszont van. Hogy miért fontos az ÖVP legbefolyásosabb brüsszeli emberének és egy fent idézett CDU-s politikus véleménye a Fidesz néppárti tagsága kapcsán, ahhoz Gulyás Gergelyhez kell fordulni, aki erre maga világított rá egy őszi osztrák lapinterjújában: „Azért vagyunk a Néppártban, mert Magyarországot erős kapcsolat fűzi Németországhoz és Ausztriához. Ha a CDU, a CSU és az ÖVP azt akarják, hogy maradjunk, fognak találni ehhez többséget. A németnyelvű pártok döntik ezt el.”

 

Orbán Viktor magyar és Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő egyébként eddig sikeresen blokkolta a költségvetést, a következő EU-s költségvetési ciklus számairól szóló Európa Tanács-beli szavazást pedig múlt héten decemberre halasztották. Hogy miről is szól pontosan az indulatokat kiváltó jogállamisági javaslat, arról itt írtunk részletesen az Azonnalin.

 

NYITÓKÉP: Pintér Bence / Azonnali

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Az óvodák és az iskolák alsó tagozatai április 19-től nyitnak.

Litvániában eleve olyan igazolást csináltak, ami megfelel az EU-s zöldigazolványnak. Az újból kinyitott üzleteket májustól csak egy ilyen igazolás felmutatásával lehet majd igénybe venni.

Nem járathatják le egymást, vitázni fognak egy csomót, és az előválasztás győzteseit támogatják majd 2022-ben.

És ha még meg is épül Óbuda és Újpest között a vasúti híddal párhuzamosan, az is valószínűleg csak 20-25 év múlva lesz esedékes – a híd és a környező terület fejlesztési tervéhez azonban az embereket is megkérdezi a főváros.

Napok óta tüntetnek, hogy munkakör és ne kor szerint oltsanak, és minél előbb elkezdődhessen az olasz turisztikai szezon.

Nem véletlen, hogy Orbán Viktor egyik fontos hőse lett Bethlen, ám ez az érdeklődés ma már csak takaréklángon ég.

A román kormánykoalíció viszonya új szintre érkezett. Az USR-PLUS kivár: még nem tudják, felrúgják-e a koalíciót, vagy maradjanak.

A hét kérdése

A hatpárti ellenzéki szövetség szerint felesleges a regisztráció, elég lenne felmutatni a TAJ-kártyát, hogy beoltsanak valakit a covid ellen. Szerinted?

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Hogyan lehet úgy szürreális műveket írni, ha a világ maga is egyre szürreálisabb? Veres Attila íróval erre kerestük a választ.

Renczes Ágoston, az Azonnali újságírója elmondja, miért lehet jobb vezető Matovič betonkatolikus menedzser utódja, és hogyan érintheti ez a felvidéki magyarságot.

A popzenészek és sztársportolók legújabb bevételi forrásáról Bornemissza Márkkal, az egyik legsikeresebb cipőbolthálózat, a Footshop magyar brand managerével beszélgettünk.

Az Európai Bizottság nemrég nyilvánosságra hozta az EU-s védettségi igazolásról szóló tervet. Lattmann Tamás nemzetközi jogásszal elemeztük, hogyan válhat valóra. Podcast!

Horváth Máté, a Dürer Kert koncertszervezője az Azonnalinak néhány részletet elárult arról, hogyan fog kinézni a lockdown utáni Dürer. Podcast!

Az 1848-as forradalomra és szabadságharcról szeretünk egy jó adag nemzeti mázzal és pátosszal leöntve gondolkodni. De mi köze a nemzeti ünnep lezüllesztéséhez Torgyán Józsefnek? Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás