+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Varsányi Bence
2020. november 27. péntek, 10:35
Van, aki az EU-s büdzsé blokkolásának abbahagyására, és van, aki bocsánatkérésre vagy távozásra szólította fel Deutschékat.

Miután az elmúlt napokban többször is a budapesti kormány irányvonalával szemben szavazott az Európai Parlamentben, Deutsch Tamás, a Fidesz EP-képviselője a Gestapo és az ÁVO jelszavaihoz hasonlította Manfred Weber, az Európai Néppárt (EPP) frakcióvezetőjének Orbán Viktorhoz intézett üzenetét, több néppárti képviselő is kiállt a jogállamiság mellett, és felszólalt az unió következő költségvetésének és a hozzácsatolt koronavírus-segélycsomag magyar és lengyel vétója ellen.

 

Manfred Weber szerint ugyanis ha Orbán azt állítja, hogy Magyarországon független az igazságszolgáltatás, és szabad a média, akkor „nincs semmi félnivalója”.

 

Deutsch erre reagálva szerdán a Magyar Nemzetnek adott interjújában elmondta, hogy a „ha nincs semmi takargatnivalód, akkor nem kell félned” szlogent jól ismerik Budapesten, ez ugyanis a Gestapo és az ÁVO jelszava is volt.

 

Deutsch nácizós-kommunistázós párhuzama alaposan felháborította Esteban González Ponst, a Néppárt-frakció Fidesszel nyilvános megszólalásaiban eddig nem épp kriitkus spanyol alelnökét, aki Twitteren utasította vissza Deutsch állítását, ami szerinte sértő az EP-frakció összes tagjára nézve. Pons továbbá kijelentette, hogy nem engednek a jogállamiságból, és felszólította Deutschot, hogy ne blokkolja az EU-s büdzséhez kapcsolt helyreállítási alapot egész Európának.

 

Esther de Lange, az EPP egy másik, holland alelnöke szerint

 

„a kommunizmus és a nácizmus legsötétebb európai napjai és a mai Európai Unió között pontosan a jogállamiság a különbség”.

 

 

Két további néppárti képviselő is reagált Deutsch hasonlatára: Othmar Karas, az osztrák ÖVP politikusa szerint Deutsch vagy kérjen bocsánatot vagy távozzon, míg a német CDU-s Dennis Radtke szerint „a kereszténydemokrácia sokszínű, de nem önkényes”, és

 

a Néppártnak le kell zárnia a fideszes fejezetet – „inkább ma, mint holnap”.

 

 

A Fidesz jelenleg fel van függesztve a jobbközép pártcsaládban, azaz bár tag, semmiféle szavazati joga és formális beleszólása nincs annak döntéseibe – nem úgy a Néppárt EP-frakciójában, ahol viszont van. Hogy miért fontos az ÖVP legbefolyásosabb brüsszeli emberének és egy fent idézett CDU-s politikus véleménye a Fidesz néppárti tagsága kapcsán, ahhoz Gulyás Gergelyhez kell fordulni, aki erre maga világított rá egy őszi osztrák lapinterjújában: „Azért vagyunk a Néppártban, mert Magyarországot erős kapcsolat fűzi Németországhoz és Ausztriához. Ha a CDU, a CSU és az ÖVP azt akarják, hogy maradjunk, fognak találni ehhez többséget. A németnyelvű pártok döntik ezt el.”

 

Orbán Viktor magyar és Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő egyébként eddig sikeresen blokkolta a költségvetést, a következő EU-s költségvetési ciklus számairól szóló Európa Tanács-beli szavazást pedig múlt héten decemberre halasztották. Hogy miről is szól pontosan az indulatokat kiváltó jogállamisági javaslat, arról itt írtunk részletesen az Azonnalin.

 

NYITÓKÉP: Pintér Bence / Azonnali

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A Marosvásárhelyi Rádió műsorvezetői csütörtök esténként sikeresen teremtenek olyan hangulatot, amiben a rádióhallgató azt érzi: egy mikrofontól mentes baráti beszélgetésbe csöppent bele.

Miközben a világ Joe Bidenra figyelt, az internet népe Bernie Sandersből csinált sztárt.

A közfeladatok ellátását veszélyeztető kormányzati intézkedésekről szóló kampány összesen 22 millió forintjába kerül a budapestieknek.

Korábban António Costa azt nyilatkozta, nem áldozná fel a most tanuló generációt, a katasztrofális járványadatok most más álláspontra terelték.

Az FFP2-szájmaszkok áfáját meg eltörölték.

A kormányinfón megtudtuk azt is, hogy később a háziorvosnál sem lehet majd regisztrálni a koronavírus elleni vakcinára.

A máltai miniszterelnök azt is fontosnak tartja, hogy az új okmány segítse, ne pedig akadályozza a szabad mozgást.

A hét kérdése

Még ugyan nem látni, mikor lesz vége a lockdownnak, de álmodozni azért lehet. A hét kérdésében pont ezt kell tenni!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Megújult a Helyzet, az Azonnali podcastja! Prieger Zsolt, az Anima Sound System frontembere mesél cigányságról, vírusról és jellemfejlődésről.

Mennyire estek be az árak a fővárosban és vidéken? Érdemes várni a lakásvásárlással vagy eladással? Ingatlanpiaci szakértőkkel beszélgettünk a Helyzetben! Podcast.

A kormányra kerülő RMDSZ akár három minisztériumot is kaphat Romániában. A választáson meglepően jól szereplő szélsőjobboldal azonban a koalícióban is okozhat zavart.

A magyar kormánypárt egyre szorultabb helyzetben van a Néppártban, a vétó hatásait pedig elszámította Orbán Viktor. Helyzet Stefano Bottonival és Hegedűs Dániellel!

Leginkább úgy, hogy nem veszel semmit. A karácsonyi vásárlási láz beindulása előtt környezetvédelmi szakemberekkel jártunk utána, hogy lehetünk zöldebbek.

Milyen volt a jugoszláv néphadsereg katonájaként megélni a boszniai háború kitörését; miért éppen úgy születetett meg a béke, ahogy?

A Helyzet vendége Eric Weaver, a Debreceni Egyetem docense, akivel megbeszéltük, mit hozhat Magyarországnak, ha Joe Biden az USA elnöke.

Twitter megosztás Google+ megosztás