Von der Leyen felszólította Magyarországot és Lengyelországot: vessenek véget az EU-büdzsé blokkolásának!

Szerző: Renczes Ágoston
2020.11.25. 13:44

A Bizottság elnöke szerint az Unió a magyar és a lengyel embereknek is tartozik azzal a segítséggel, amit Magyarország és Lengyelország blokkol a vétóval. Ursula von der Leyen arról beszélt: ezeket a vitákat nem az unós polgárok millióinak a kárára kellene lefolytatni.

Von der Leyen felszólította Magyarországot és Lengyelországot: vessenek véget az EU-büdzsé blokkolásának!

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke szerdán az Európai Parlamentben tartott beszédet, aminek a Brexittel kapcsolatos kihívások mellett a magyar és lengyel vétó volt a fő témája.

 

A Bizottság elnöke szerint a kifizetések jogállamisági feltételekhez kötése helyénvaló, arányos és szükséges, 

 

„nagyon nehéz elképzelni, hogy ezzel Európában bárkinek problémája lehet”

– mondta von der Leyen. 

Akiknek mindezek ellenére kétségeik vannak a jogállamisági feltételek jogszerűségével kapcsolatban, azok számára a bizottság elnöke szerint rendelkezésre áll egy világos lehetőség:

 

„forduljanak az Európai Unió Bíróságához, ahol az új szabályokat a legapróbb részletekig alaposan megvizsgálják majd. Ez az a hely, ahol a jogi szövegekkel kapcsolatos véleménykülönbségeket meg szoktuk vitatni”

 

– fogalmazott Von der Leyen, aki szerint ezeket a vitákat nem a sürgős segítséget váró európai polgárok millióinak a kárára kell lefolytatni.

 

„Tartozunk nekik a gyors válasszal” – mondta a Bizottság elnöke. – „Azoknak, akik mindannyiunk javára ideiglenesen bezárták az éttermeiket és az üzleteiket. Azoknak, akik a megélhetésük határán állnak.

 

Azoknak az embereknek, akik féltik a munkájat, többek között Lengyelországban és Magyarországon is.”

 

Ahogy azt az Azonnali is megírta, Brüsszelben nem értik pontosan, mit akar Orbán Viktor elérni a költségvetés visszatartásával. Ezzel kapcsolatban a miniszterelnök több vezető uniós politikussal, többek között von der Leyennel is egyeztetett a napokban.

  

NYITÓKÉP: Európai Parlament (2020)

Renczes Ágoston
Renczes Ágoston az Azonnali egykori újságírója

Közgazdász bölcsész aszcendenssel. Csehszlovákiában született elég régen, ahhoz képest csak 2020 óta újságíró. Gyakran ír a szlovák és a szlovákiai magyar politikáról, gazdaságról, építészetről.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek