+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Renczes Ágoston
2020. november 25. szerda, 13:44
A Bizottság elnöke szerint az Unió a magyar és a lengyel embereknek is tartozik azzal a segítséggel, amit Magyarország és Lengyelország blokkol a vétóval. Ursula von der Leyen arról beszélt: ezeket a vitákat nem az unós polgárok millióinak a kárára kellene lefolytatni.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke szerdán az Európai Parlamentben tartott beszédet, aminek a Brexittel kapcsolatos kihívások mellett a magyar és lengyel vétó volt a fő témája.

 

A Bizottság elnöke szerint a kifizetések jogállamisági feltételekhez kötése helyénvaló, arányos és szükséges, 

 

„nagyon nehéz elképzelni, hogy ezzel Európában bárkinek problémája lehet”

 

– mondta von der Leyen. 

 

Akiknek mindezek ellenére kétségeik vannak a jogállamisági feltételek jogszerűségével kapcsolatban, azok számára a bizottság elnöke szerint rendelkezésre áll egy világos lehetőség:

 

„forduljanak az Európai Unió Bíróságához, ahol az új szabályokat a legapróbb részletekig alaposan megvizsgálják majd. Ez az a hely, ahol a jogi szövegekkel kapcsolatos véleménykülönbségeket meg szoktuk vitatni”

 

– fogalmazott Von der Leyen, aki szerint ezeket a vitákat nem a sürgős segítséget váró európai polgárok millióinak a kárára kell lefolytatni.

 

„Tartozunk nekik a gyors válasszal” – mondta a Bizottság elnöke. – „Azoknak, akik mindannyiunk javára ideiglenesen bezárták az éttermeiket és az üzleteiket. Azoknak, akik a megélhetésük határán állnak.

 

Azoknak az embereknek, akik féltik a munkájat, többek között Lengyelországban és Magyarországon is.”

 

Ahogy azt az Azonnali is megírta, Brüsszelben nem értik pontosan, mit akar Orbán Viktor elérni a költségvetés visszatartásával. Ezzel kapcsolatban a miniszterelnök több vezető uniós politikussal, többek között von der Leyennel is egyeztetett a napokban.

  

NYITÓKÉP: Európai Parlament (2020)

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A vírus reprodukciós rátája közben 1 alá esett náluk, azaz egyre kevésbé terjed.

Beteltek az időpontok, mert olyan kevés vakcina érkezett. A rendszer 11 millió embert is be tudna oltani, ha lenne elég oltóanyag, de csak 3,1 milliónak elegendő fog megérkezni.

A kezdeményezők szerint több tucat település vehetett részt az akcióban. A Minority Safepack elkaszálása ellen tiltakoztak.

Ezen a' héten egy lubok leplezi le az orosz nép ellenségit.

Hangörökség: Maurice, a kakas harca nem volt hiábavaló.

A sikeres alkotmányos vádeljárás jelentősége Trump diszkvalifikálása lenne egy következő elnökválasztásról.

Három hónap alatt szállítják le az összesen kétmillió adag Szputnyik V-vakcinát.

A hét kérdése

Még ugyan nem látni, mikor lesz vége a lockdownnak, de álmodozni azért lehet. A hét kérdésében pont ezt kell tenni!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Megújult a Helyzet, az Azonnali podcastja! Prieger Zsolt, az Anima Sound System frontembere mesél cigányságról, vírusról és jellemfejlődésről.

Mennyire estek be az árak a fővárosban és vidéken? Érdemes várni a lakásvásárlással vagy eladással? Ingatlanpiaci szakértőkkel beszélgettünk a Helyzetben! Podcast.

A kormányra kerülő RMDSZ akár három minisztériumot is kaphat Romániában. A választáson meglepően jól szereplő szélsőjobboldal azonban a koalícióban is okozhat zavart.

A magyar kormánypárt egyre szorultabb helyzetben van a Néppártban, a vétó hatásait pedig elszámította Orbán Viktor. Helyzet Stefano Bottonival és Hegedűs Dániellel!

Leginkább úgy, hogy nem veszel semmit. A karácsonyi vásárlási láz beindulása előtt környezetvédelmi szakemberekkel jártunk utána, hogy lehetünk zöldebbek.

Milyen volt a jugoszláv néphadsereg katonájaként megélni a boszniai háború kitörését; miért éppen úgy születetett meg a béke, ahogy?

A Helyzet vendége Eric Weaver, a Debreceni Egyetem docense, akivel megbeszéltük, mit hozhat Magyarországnak, ha Joe Biden az USA elnöke.

Twitter megosztás Google+ megosztás