+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Techet Péter
2020. november 25. szerda, 16:35
A Fideszhez közelálló gazdasági körök szlovéniai és észak-macedóniai médiatámogatása az Európai Parlamentben is napirendre került. Orbán Viktor, Janez Janša és Marina Le Pen pártjainak politikusai vették őket védelmükbe, és volt olyan bolgár néppárti EP-képviselő, aki szerint valójában Belgrád és Moszkva érdekeit szolgálják ezek a médiatermékek.

Amint arról az Azonnali is többször már beszámolt: a Fideszhez közelálló üzleti körök Szlovéniában és Észak-Macedóniában hoztak létre, támogatnak médiavállalkozásokat, amelyet a szlovénoknál Janez Janša jelenlegi kormányfőt, Észak-Macedóniában pedig a most ellenzékben lévő Nikola Gruevszki, korábbi észak-macedón miniszterelnököt támogatják. Mindkét politikusban közös, hogy korrupcióért voltak már elítélve: Janša a büntetését már leülte, Gruevszki pedig ez elől kért és kapott 2018-ban politikai menedékjogot Magyarországon.

 

A fideszes médiabeavatkozások szerdán az Európai Parlament plenáris ülésének napirendjén is szerepeltek. Věra Jourová, az igazságügyért felelős EU-biztos kiemelte: „a szabad és plurális média lényegi eleme a demokráciának“. Szerinte fontos, hogy az Európai Unió segítse a jelenlegi és esetleges tagállamokban a médiapluralizmust, ami a jogállamiság egyik fontos fokmérője. Ennek kapcsán említette problémaként, hogy a magyar kormánypártokhoz közelálló médiavállalkozások beavatkoznának a szlovén és az észak-macedón sajtóviszonyokba.

 

A CSEH UNIÓS BIZTOS A BRÜSSZELI EP-BEN

 

A képviselők vitájában Romana Tomc, a Janša-féle Szlovén Demokrata Párt (SDS) képviselője azt mondta el, hogy szerinte a szlovén médiapiacon „a baloldali elit mérhetetlen hatalommal“ rendelkezik.

 

Szerinte – hiába van hatalmon Janša – a közszolgálati médiát is „a baloldal” uralja.

 

Két másik szlovén EP-képviselő ellentmondott neki: Tanja Fajon szlovén szociáldemokrata képviselő szerint a ljubljanai (laibachi) kormány akadályozza, hogy ki lehessen vizsgálni a szlovén parlamentben az orbáni médiatámogatásokat. A szlovén liberális Irena Joveva szerint Janez Janša „illiberális demokráciát” épít Szlovéniában, az egykori kormányfő, Marjan Šarec pártjához tartozó fiatal politikusnő ezért „azonnali cselekvést” követelt.

 

Dominique Bilde, a Marine Le Pen-féle francia Nemzeti Tömörülés képviselőjét felháborította, hogy Orbánnal foglalkozik az Európai Parlament, pedig

 

szerinte nem a magyar, hanem a török terjeszkedés jelent a Balkánon veszélyt.

 

Észak-Macedónia kapcsán a francia politikus eleve megjegyezte, hogy az országban az albán kisebbség révén jelentős a muzulmánok aránya „és Ankara befolyása”.

 

HOGY NE LEGYENEK TÚL SOKAN BENT EGYSZERRE AZ ÜLÉSTEREMBEN, AZ EURÓPAI PARLAMENTBEN VAN MÓD AZ ÜLÉSTERMEN KÍVÜLRŐL IS HOZZÁSZÓLNI A VITÁHOZ. DOMINIQUE BILDE, A LEPENISTA FRANCIA EP-KÉPVISELŐ A KÉPEN PONT EZT TESZI

 

Hidvéghi Balázs, a Fidesz képviselője hozzászólásában arról beszélt: ilyen erővel arról is kéne vitázni az Európai Parlamentben, hogy egy svéd cég a legnagyobb szlovén napilap tulajdonosa, valamint hogy az RTL Klub révén egy német cég van jelen a magyar médiapiacon.

 

Hidvéghi szerint a tőke szabad mozgásával lenne ellentétes, ha magyar vállalkozók nem támogathatnának újságokat, televíziókat Szlovéniában.

 

Milan Zver, a Janša-párt képvielője is azt hangsúlyozta: a tőke szabad áramlását nem szabad korlátozni. Zver úgy véli: a szlovén média még mindig nem plurális, mert „a baloldal ellenőriz mindent”, ezért a magyar befektetések tehetik „kiegyenlítettebbé” a szlovén médiaviszonyokat.

 

HIDVÉGHI BALÁZS FIDESZES EP-KÉPVISELŐ A PLENÁRISON

 

Kati Piri, a holland szociáldemokraták magyar származású EP-képviselője szerint Orbán célja „az Európai Unió aláásása”, és ezért támogat bizonyos médiumokat Szlovéniában és Észak-Macedóniában. Piri azt kérte, hogy az Európai Bizottság legyen a jelenlegi tagállamokkal szemben ugyanolyan szigorú, mint a még tagjelölt államokkal (Észak-Macedónia ilyen). Radan Kanev, néppárti (azaz a Fidesszel közös frakcióban ülő) bolgár EP-képviselő kiemelte:

 

azon médiumok, amelyeket a Fidesz-hátország támogat Észak-Macedóniában, valójában Moszkva és Belgrád érdekeit képviselik.

 

Molnár Csaba, a Demokratikus Koalíció EP-képviselője pedig a vita végén arra kérte a képviselőket, hogy ne vegyék komolyan Orbánt ezentúl, amikor a szuverenitásról beszél, mert Orbán maga más országok – így például Szlovénia – szuverenitását nem tiszteli.

 

MONTÁZS: Illés Gergő / Azonnali (eredeti kép: Wikipédia)

FOTÓK: Philippe Buissin / Európai Parlament, 2020

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A Marosvásárhelyi Rádió műsorvezetői csütörtök esténként sikeresen teremtenek olyan hangulatot, amiben a rádióhallgató azt érzi: egy mikrofontól mentes baráti beszélgetésbe csöppent bele.

Miközben a világ Joe Bidenra figyelt, az internet népe Bernie Sandersből csinált sztárt.

A közfeladatok ellátását veszélyeztető kormányzati intézkedésekről szóló kampány összesen 22 millió forintjába kerül a budapestieknek.

Korábban António Costa azt nyilatkozta, nem áldozná fel a most tanuló generációt, a katasztrofális járványadatok most más álláspontra terelték.

Az FFP2-szájmaszkok áfáját meg eltörölték.

A kormányinfón megtudtuk azt is, hogy később a háziorvosnál sem lehet majd regisztrálni a koronavírus elleni vakcinára.

A máltai miniszterelnök azt is fontosnak tartja, hogy az új okmány segítse, ne pedig akadályozza a szabad mozgást.

A hét kérdése

Még ugyan nem látni, mikor lesz vége a lockdownnak, de álmodozni azért lehet. A hét kérdésében pont ezt kell tenni!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Megújult a Helyzet, az Azonnali podcastja! Prieger Zsolt, az Anima Sound System frontembere mesél cigányságról, vírusról és jellemfejlődésről.

Mennyire estek be az árak a fővárosban és vidéken? Érdemes várni a lakásvásárlással vagy eladással? Ingatlanpiaci szakértőkkel beszélgettünk a Helyzetben! Podcast.

A kormányra kerülő RMDSZ akár három minisztériumot is kaphat Romániában. A választáson meglepően jól szereplő szélsőjobboldal azonban a koalícióban is okozhat zavart.

A magyar kormánypárt egyre szorultabb helyzetben van a Néppártban, a vétó hatásait pedig elszámította Orbán Viktor. Helyzet Stefano Bottonival és Hegedűs Dániellel!

Leginkább úgy, hogy nem veszel semmit. A karácsonyi vásárlási láz beindulása előtt környezetvédelmi szakemberekkel jártunk utána, hogy lehetünk zöldebbek.

Milyen volt a jugoszláv néphadsereg katonájaként megélni a boszniai háború kitörését; miért éppen úgy születetett meg a béke, ahogy?

A Helyzet vendége Eric Weaver, a Debreceni Egyetem docense, akivel megbeszéltük, mit hozhat Magyarországnak, ha Joe Biden az USA elnöke.

Twitter megosztás Google+ megosztás