+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Techet Péter
2020. november 25. szerda, 16:35
A Fideszhez közelálló gazdasági körök szlovéniai és észak-macedóniai médiatámogatása az Európai Parlamentben is napirendre került. Orbán Viktor, Janez Janša és Marina Le Pen pártjainak politikusai vették őket védelmükbe, és volt olyan bolgár néppárti EP-képviselő, aki szerint valójában Belgrád és Moszkva érdekeit szolgálják ezek a médiatermékek.

Amint arról az Azonnali is többször már beszámolt: a Fideszhez közelálló üzleti körök Szlovéniában és Észak-Macedóniában hoztak létre, támogatnak médiavállalkozásokat, amelyet a szlovénoknál Janez Janša jelenlegi kormányfőt, Észak-Macedóniában pedig a most ellenzékben lévő Nikola Gruevszki, korábbi észak-macedón miniszterelnököt támogatják. Mindkét politikusban közös, hogy korrupcióért voltak már elítélve: Janša a büntetését már leülte, Gruevszki pedig ez elől kért és kapott 2018-ban politikai menedékjogot Magyarországon.

 

A fideszes médiabeavatkozások szerdán az Európai Parlament plenáris ülésének napirendjén is szerepeltek. Věra Jourová, az igazságügyért felelős EU-biztos kiemelte: „a szabad és plurális média lényegi eleme a demokráciának“. Szerinte fontos, hogy az Európai Unió segítse a jelenlegi és esetleges tagállamokban a médiapluralizmust, ami a jogállamiság egyik fontos fokmérője. Ennek kapcsán említette problémaként, hogy a magyar kormánypártokhoz közelálló médiavállalkozások beavatkoznának a szlovén és az észak-macedón sajtóviszonyokba.

 

A CSEH UNIÓS BIZTOS A BRÜSSZELI EP-BEN

 

A képviselők vitájában Romana Tomc, a Janša-féle Szlovén Demokrata Párt (SDS) képviselője azt mondta el, hogy szerinte a szlovén médiapiacon „a baloldali elit mérhetetlen hatalommal“ rendelkezik.

 

Szerinte – hiába van hatalmon Janša – a közszolgálati médiát is „a baloldal” uralja.

 

Két másik szlovén EP-képviselő ellentmondott neki: Tanja Fajon szlovén szociáldemokrata képviselő szerint a ljubljanai (laibachi) kormány akadályozza, hogy ki lehessen vizsgálni a szlovén parlamentben az orbáni médiatámogatásokat. A szlovén liberális Irena Joveva szerint Janez Janša „illiberális demokráciát” épít Szlovéniában, az egykori kormányfő, Marjan Šarec pártjához tartozó fiatal politikusnő ezért „azonnali cselekvést” követelt.

 

Dominique Bilde, a Marine Le Pen-féle francia Nemzeti Tömörülés képviselőjét felháborította, hogy Orbánnal foglalkozik az Európai Parlament, pedig

 

szerinte nem a magyar, hanem a török terjeszkedés jelent a Balkánon veszélyt.

 

Észak-Macedónia kapcsán a francia politikus eleve megjegyezte, hogy az országban az albán kisebbség révén jelentős a muzulmánok aránya „és Ankara befolyása”.

 

HOGY NE LEGYENEK TÚL SOKAN BENT EGYSZERRE AZ ÜLÉSTEREMBEN, AZ EURÓPAI PARLAMENTBEN VAN MÓD AZ ÜLÉSTERMEN KÍVÜLRŐL IS HOZZÁSZÓLNI A VITÁHOZ. DOMINIQUE BILDE, A LEPENISTA FRANCIA EP-KÉPVISELŐ A KÉPEN PONT EZT TESZI

 

Hidvéghi Balázs, a Fidesz képviselője hozzászólásában arról beszélt: ilyen erővel arról is kéne vitázni az Európai Parlamentben, hogy egy svéd cég a legnagyobb szlovén napilap tulajdonosa, valamint hogy az RTL Klub révén egy német cég van jelen a magyar médiapiacon.

 

Hidvéghi szerint a tőke szabad mozgásával lenne ellentétes, ha magyar vállalkozók nem támogathatnának újságokat, televíziókat Szlovéniában.

 

Milan Zver, a Janša-párt képvielője is azt hangsúlyozta: a tőke szabad áramlását nem szabad korlátozni. Zver úgy véli: a szlovén média még mindig nem plurális, mert „a baloldal ellenőriz mindent”, ezért a magyar befektetések tehetik „kiegyenlítettebbé” a szlovén médiaviszonyokat.

 

HIDVÉGHI BALÁZS FIDESZES EP-KÉPVISELŐ A PLENÁRISON

 

Kati Piri, a holland szociáldemokraták magyar származású EP-képviselője szerint Orbán célja „az Európai Unió aláásása”, és ezért támogat bizonyos médiumokat Szlovéniában és Észak-Macedóniában. Piri azt kérte, hogy az Európai Bizottság legyen a jelenlegi tagállamokkal szemben ugyanolyan szigorú, mint a még tagjelölt államokkal (Észak-Macedónia ilyen). Radan Kanev, néppárti (azaz a Fidesszel közös frakcióban ülő) bolgár EP-képviselő kiemelte:

 

azon médiumok, amelyeket a Fidesz-hátország támogat Észak-Macedóniában, valójában Moszkva és Belgrád érdekeit képviselik.

 

Molnár Csaba, a Demokratikus Koalíció EP-képviselője pedig a vita végén arra kérte a képviselőket, hogy ne vegyék komolyan Orbánt ezentúl, amikor a szuverenitásról beszél, mert Orbán maga más országok – így például Szlovénia – szuverenitását nem tiszteli.

 

MONTÁZS: Illés Gergő / Azonnali (eredeti kép: Wikipédia)

FOTÓK: Philippe Buissin / Európai Parlament, 2020

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Az óvodák és az iskolák alsó tagozatai április 19-től nyitnak.

Litvániában eleve olyan igazolást csináltak, ami megfelel az EU-s zöldigazolványnak. Az újból kinyitott üzleteket májustól csak egy ilyen igazolás felmutatásával lehet majd igénybe venni.

Nem járathatják le egymást, vitázni fognak egy csomót, és az előválasztás győzteseit támogatják majd 2022-ben.

És ha még meg is épül Óbuda és Újpest között a vasúti híddal párhuzamosan, az is valószínűleg csak 20-25 év múlva lesz esedékes – a híd és a környező terület fejlesztési tervéhez azonban az embereket is megkérdezi a főváros.

Napok óta tüntetnek, hogy munkakör és ne kor szerint oltsanak, és minél előbb elkezdődhessen az olasz turisztikai szezon.

Nem véletlen, hogy Orbán Viktor egyik fontos hőse lett Bethlen, ám ez az érdeklődés ma már csak takaréklángon ég.

A román kormánykoalíció viszonya új szintre érkezett. Az USR-PLUS kivár: még nem tudják, felrúgják-e a koalíciót, vagy maradjanak.

A hét kérdése

A hatpárti ellenzéki szövetség szerint felesleges a regisztráció, elég lenne felmutatni a TAJ-kártyát, hogy beoltsanak valakit a covid ellen. Szerinted?

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Hogyan lehet úgy szürreális műveket írni, ha a világ maga is egyre szürreálisabb? Veres Attila íróval erre kerestük a választ.

Renczes Ágoston, az Azonnali újságírója elmondja, miért lehet jobb vezető Matovič betonkatolikus menedzser utódja, és hogyan érintheti ez a felvidéki magyarságot.

A popzenészek és sztársportolók legújabb bevételi forrásáról Bornemissza Márkkal, az egyik legsikeresebb cipőbolthálózat, a Footshop magyar brand managerével beszélgettünk.

Az Európai Bizottság nemrég nyilvánosságra hozta az EU-s védettségi igazolásról szóló tervet. Lattmann Tamás nemzetközi jogásszal elemeztük, hogyan válhat valóra. Podcast!

Horváth Máté, a Dürer Kert koncertszervezője az Azonnalinak néhány részletet elárult arról, hogyan fog kinézni a lockdown utáni Dürer. Podcast!

Az 1848-as forradalomra és szabadságharcról szeretünk egy jó adag nemzeti mázzal és pátosszal leöntve gondolkodni. De mi köze a nemzeti ünnep lezüllesztéséhez Torgyán Józsefnek? Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás